РС и матица

Вучић: Мислим да нон-пејпер о Косову није писала Ангелина Ајхорст, а фон Крамон је велика, а ја сам обичан мали човек са Балкана

НАЈМАЊЕ ЈЕ ВЈЕРОВАТНО ДА ИЗА СВЕГА СТОЈИ ГРЧКИ ДИПЛОМАТА АНА МАРИЈА БОУРА
  • Предсједник Србије: „Додатно сам се забринуо знајући дело Виоле фон Крамон и познавајући њена размишљања. Отворени смо за дијалог, за нас је важно компромисно решење, а не да прихватимо сопствено понижење. Видео сам шта је говорила, али она је важна и велика, а ја сам мали и обичан човек са Балкана“
  • ВУЧИЋ: У нон-пејперу је и предлог да се северна Митровица узме од Срба. А то је једина суштинска урбана целина. Пратимо, радимо закључке. Међународни тимови који су признали Косово раде да би нас победили по том питању. Морамо бити мирни, паметни, да својој земљи обезбедимо мир и стабилност на КиМ“
  • Главна „осумњичена“ за нон пејпер међу упућенима је Ангелина Ајхорст, директорка ЕЕАС за Европу и Азију. Она је у свом претходном мандату као директор за западну Европу, западни Балкан и Турску у Европској служби за спољне послове у Бриселу уз тадашњу шефицу ЕУ дипоматије, Федерику Могерини, Ајхорст учетвовала на састанцима дијалога Београда и Приштине


ПРЕДСЈЕДНИК Србије, Александар Вучић, рекао је да мисли да нон-пејпер о Косову није писала Ангелина Ајхорст.

„Не могу да потврдим, јер мислим да није. Ако имате неке информације, молим вас реците ми“, казао је Вучић.

„Додатно сам се забринуо знајући дело Виоле фон Крамон и познавајући њена размишљања. Отворени смо за дијалог, за нас је важно компромисно решење, а не да прихватимо сопствено понижење. Видео сам шта је говорила, али она је важна и велика, а ја сам мали и обичан човек са Балкана“ – казао је Вучић.

Замољен да наведе шта је прихватљиво за Србију, а шта не из „нон-пејпера“, Вучић је узвратио да је компликовано да о томе говори.

„Компликовано је све што бих вам о томе говорио, јер имам додатне страхове у вези с тим. Плашим се да је објавиљавање нон-пејпера било смишљено, али нисам од оних који ће да критикује док добро не проучи документ“, рекао је он.

Како је додао, у „нон-пејперу“ је и приједлог да се сјеверна Митровица узме од Срба.

„А то је једина суштинска урбана целина. Пратимо, радимо закључке. Међународни тимови који су признали Косово раде да би нас победили по том питању. Морамо бити мирни, паметни, да својој земљи обезбедимо мир и стабилност на КиМ“, рекао је Вучић.

Ко је Ангелина Ајхорст

Ангелина Ајхорст

Извршна директорица Европске службе за спољне послове за Европу и Азију, Ангелина Ајхорст до овога тренутка није званично одговорила на питање Танјуга да ли је она, можда аутор „нон-пејпера“ који је приштинска „Коха“ пласирала као њемачко-француски приједлог којим се као финално рјешење дијалога Београда и Приштине предвиђа „међусобно признаје суверенитета и треиторијалног интегритета“, и широка аутономија за Србије на КиМ.

Изјава предсjедника Александра Вучића да сумња да је тај документ писала лукава, паметна, и фантастично упућена у тематику рjешавања питања односа Београда и Приштине жена која је била на сваком састанку посвећеном овој теми, а различите захтеве супротних страна за затварање Бриселског дијалога умрежила је филигрантски умешно, бацила је медије у потрагу за моћном и лукавом женом, а сумње су пале прво и на Ангелу Меркел.

Међутим, јасно је да то не може бити њемачка канцеларка јер она није учесник преговора, без обзира на то да ли има и колики утицај на њих. Главна „осумњичена“ међу упућенима је Ангелина Ајхорст, директорка ЕЕАС за Европу и Азију.

Она се потпуно уклапа у слику о могућем аутору „нон-пејпера“, јер је у свом претходном мандату као директор за западну Европу, западни Балкан и Турску у Европској служби за спољне послове у Бриселу уз тадашњу шефицу ЕУ дипоматије, Федерику Могерини, Ајхорст учетвовала на састанцима дијалога Београда и Приштине, који су се одвијали по покровитељством ЕУ.

Ајхорст је у периоду од 2015. до 2019. године била посредник, како у техничким рундама дијалога Београда и Приштине, тако и на састанцима на највишем политишком нивоу између предсједника Србије Александра Вучића и Хашима Тачија.

Док није постављена на нову функцију почетком прошле године у бриселским круговима, важила је, а као један од највећих познавалаца процеса нормализације односа Београда и Приштине као могући избор тада новог шефа дипломатије, Жозепа Бореља, за мјесто новог специјалног представника ЕУ за дијалог Беогрда и Приштине.

Током 2018. године, Ајхорст је у изјави за Танјуг нагласила да је циљ Федерике Могерине да „што прије“, већ до краја свог мандата, који је истицао 2019. године, дође до потписивања правно обавезујућег споразума о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине. А тај споразум, како је говорила, морао би да буде у складу с међународним правом, прихватљив за регион, а не само за Београд и Приштину и да на крају с њим мора да се сложи и Савет безбхедности УН.

Изричито је наглашавала да ЕУ као посредник у дијалогу неће говорити о његовом садржају и елементима и да је на Београду и Приштини да одговоре на то.

У својим ретким јавним наступима, Ајхорст се залагала за идеју ЕУ будућности целог региона западног Балкна.

Она је холандска држављанка, студирала је језике и културе Блиског истока на Католичком универзитету у Нијмегену, а политологију на Университу Либре у Бриселу.

Дипломирала је међународно право, људска права и право међународних организација. Између 1989. и 1996. године Ангелина Ајхорст је радила за Уједињене нације у Њујорку.

Европској комисији прикључила се 1996. године, гдје је заузимала различита савјетничка мјеста у Барселонском процесу на јужном Медитерану, људском и социјалном развоју и међународној здравственој подршци.

Међу женама које, с обзиром на укљученост у дијалог и преговоре двије стране, као аутор „нон-пејпера“ је теоријски могла доћи и Ана Мариа Боура, грчки дипломата, која је у Европској спољнополитичкој служби годинама уназад задужена за Балкан и конкретно за Косово и дијалог о Беогрда и Приштине.

Била је виши савјетник у дијалогу Београда и Приштине од почетака процеса 2009. године, радила је на процесу нормализације односа двије стране током мадната Кетрин Ештон од 2009. до 2104. године и Федерике Могерини од 2014. до 2019. године.

Иако не толико експонирана као Ангелина Ајхорст, Боура је приуствовала састанцима дијалога, али и посјетама шефова ЕУ дипломатија Београду и Приштини.

Резултате дијалога, коме посредује ЕУ, поредстављала је и у Европском парламенту.

Током блокаде дијалога Беогрда и Приштине, изазваног приштинским таксама на робу из централне Србије, Боура се залагала за заједнички притисак ЕУ и САД на косовске званичнике у циљу повлачање те одлуке.

У Бриселу дилему атора „нон-пејпера“ није било могуће разријешити. Из ЕУ за Танјуг кажу да не коментаришу незваничне документе.

„Такав докумет не представља ЕУ позицију нити су га примили ни Лајчак ни Борељ“, наводи се у изјави за Танјуг.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар