РС и матица

Вучић на промоцији нове класе потпоручника: Никоме не дамо КиМ, чак ни педаљ Србије

НАЈВИШЕ ВОЈНО ОБРАЗОВАЊЕ СТЕКЛИ И МИЛОВАН ГАВРИЋ ИЗ МОДРИЧЕ И РОСАНА МАКСИМОВИЋ ИЗ ШИПОВА
  • Рекао им: „Гледано кроз историјску призму, стварање модерне Србије, обнављање њене државности, незамисливо је без учешћа великих домета војске. Само војска из народа и дубоко укорењена у слободарској души народа, могла је да се величанствено одбрани у Првом и Другом Светском рату, на Кошарама, Паштрику, Качанику“
  • „Они који прете данас Србији и нашем народу, никада нису разумели колика је наша чврстина, решеност и одлучност да чувамо оно што је наше. Само хоћемо да будемо своји на своме“
  • „Градићемо снажнију наменску индустрију, подизати капацитете и додатно“

ТРАДИЦИОНАЛНИМ бацањем шапки у ваздух, у Београду је завршена свечаност промоције најмлађе класе официра Војске Србије.

Претходно, одржан је свечани дефиле јединица Кадетске бригаде, а стројем је командовао њен командант потпуковник Милан Кончар.

Музичку нумеру “Срце хероја” извео је хор Уметничког ансамбла Министарства одбране “Станислав Бинички”.

Дефиле је употпунио налет хеликоптера Ратног ваздухопловства и Противваздухоплоне одбране, Х145-М, док због лоших временских услова, није могао да буде обављен налет авиона.

Музичку нумеру “Јунаци са Паштрика”, извели су солисткиња Катарина Живановић и хор и оркестар ансамбла “Станислав Бинички”.

Бесједу “Пријатељски савет младим официрима”, академика генерала Јована Мишковића, говорио је драмски умјетник Владимир Јоцовић, а затим су пјесму “Глас Србије” извели Катарина Божић и Душан Свилар.

За крај свечаности, ректор Универзитета одбране, генерал потпуковник Војске Србије Горан Радовановић, још једном је честитао први чин најмлађим официрима.

“Служите часно свом народу и будите понос своје отаџбине”, поручио им је он, након чега су официри бацили своје шапке у ваздух.

Свечаности испред Дома Народне скупштине, на којој се младим официрима обратио председник Србије Александар Вучић, присуствовали су представници дипломатског кора, међу којима су били амбасадори Кине, Русије, Азербејдажана, војни изасланици бројних земаља, као и највиши представници верских заједница у Србији, чланови владе, предсједник парламента и посланици.

Вучић је, обраћајући се новим официрима Војске Србије, указао да је Универзитет одбране са своја два факултета – Војном академијом и Војно медицинском академијом као и протеклих година, обрадовао новом генерацијом потпоручника.

„Ви као кадети баштините богату традицију једне од наших најстаријих и најпоштованијих образовних институција. Гледано кроз историјску призму, стварање модерне Србије, обнављање њене државности, незамисливо је без учешћа великих домета војске. Само војска из народа и дубоко укорењена у слободарској души народа, могла је да се величанствено одбрани у Првом и Другом Светском рату, на Кошарама, Паштрику, Качанику”, нагласио је Вучић, пренео је Танјуг.

Вучић је подвукао да је Србија опредјељена да слиједи пут војне неутралности и то чини одмјереним и сигурним кораком.

„Одмереним јер никоме не претимо, и није намера да изазивамо зебњу и страх за стабилност било кога, сигурним, јер водимо рачуна о сваком човеку који носи униформу или на други начин доприноси безбедности Србије. Градићемо снажнију наменску индустрију, подизати капацитете и додатно ширити богату палету њених производа”, истакао је Вучић.

Подсјетио је да је у свим анкетама, деценијама уназад, Војска Србије најцјењенија државна институција, истичући да Србија своју војску цјени, воли о њој пјева и зна шта јој војска значи.

„Видели смо то и када смо се борили против поплава, када је на брзу руку требало организовати болнице. Сви знамо шта значи присуство војске у Копненој зони безбедности. Учешће Војске Србије у мировним мисијама у целом свету значајно доприноси међународном угледу Србије”, подвукао је председник Вучић.

Поручио им је да би без њих, без њиховог завјета Србији, без њиховог знања и способности, сви наши напори били узалудни:

„Победу на Церу и Колубари извојевала је српска војска, њене војводе, официри, војници. Ко зна, тај може, ко не зна за страх, иде напред. Темељећи ову изјаву на херојским делима наших славних предака, војвода Живојин Мишић умео је личним знањем и храброшћу да подстакне дух војске. Данас и сутра, овом изреком руководићете се и ви”.

„Они који прете данас Србији и нашем народу, никада нису разумели колика је наша чврстина, решеност и одлучност да чувамо оно што је наше. Само хоћемо да будемо своји на своме и зато никоме нећемо дати ни КиМ, нити било који други део, чак ни педаљ наше отаџбине Србије. Живели најмлађи официри, живела Србија”, поручио је Вучић.

Милован Гаврић из Модриче, припадник Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, један је од 135 кадета Војне академије који је данас промовисан.

Гаврић је Срни изјавио да је веома задовољан школовањем и да ће постати млађи инспектор.

Данас је промовисана и Росана Максимовић из Шипова која је изјавила да је потпоручник Оружаних снага БиХ и да је задовољна школовањем на Војној академији у Београду.

„Стекла сам многе другаре, али и знања из свих области“, рекла је Росана, коју колеге са Академије зову „змај из Шипова“.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар