РС и матица

Вучић након разговора са Патријархом: У Доњој Градини ћемо саградити свесрпско светилиште

НАГЛАСИО ДА ЋЕ БИТИ НА „НАЈТУЖНИЈЕМ МЕСТУ“ И ДА ЋЕ БИТИ УКЉУЧЕНЕ И ОСТАЛЕ СРПСКЕ ЖРТВЕ
  • Србија и српски народ памте. Србија се не стиди својих жртава. То су наши јунаци и даћемо све од себе да њихово јуначко дело не буде заборављено... Разговарали смо како да учинимо све да не буду заборављене јасеновачке жртве, шта је то што држава може да помогне и српској цркви која има изузетно значајну улогу у целом овом процесу. Данас смо коначно постигли договор и преносим потврду и господина Додика да крећемо у изградњу нечега што би требало да буде свесрпско светилиште“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић поручио је да ће Србија учинити све да јасеновачке жртве не буду заборављене, након што је данас у разговору са партријархом Порфиријем постигнут договор о изградњи меморијалног центра у Доњој Градини, у којем би се подсjетило на све злочине над српским народом.    

Свесрпско светилиште биће изграђено на најтужнијем месту, у Доњој Градини. Србија и српски народ памте. Србија се не стиди својих жртава. То су наши јунаци и даћемо све од себе да њихово јуначко дело не буде заборављено“, написао је Вучић на свом Инстаграм профилу.

У посту је објављен и снимак са дијелом Вучићевог излагања у којем наводи да је са патријархом разговарао о томе „како да оснажимо културу памћења“.

Разговарали смо како да учинимо све да не буду заборављене јасеновачке жртве, шта је то што држава може да помогне и српској цркви која има изузетно значајну улогу у целом овом процесу. Оно што је за нас значајно, данас смо коначно постигли договор и преносим потврду и господина Додика да крећемо у изградњу нечега што би требало да буде свесрпско светилиште да у најтужнијем месту у Доњој Градини на територији Републике Српске подигнемо велики меморијални центар, али у којем бисмо подсетили и на све друге злочине почињене над нашим народом, да сећање на српско име и презиме не буде затрто“, рекао је Вучић.

Вучић је пренио је раније данас, након разговора са патријархом Порфиријем, да је коначно постигнут договор о изградњи меморијалног центра у Доњој Градини, у којем би се подсјетило на све злочине над српским народом.

Вучић се са патријархом састао поводом 80 година од оснивања система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу и обнове спомен комплекса манастира Јасеновац.

Логор Јасеновац био је највећи концентрациони и логор смрти на простору окупиране Краљевине Југославије за вријеме Другог свјетског рата.

Формирала га је Независна Држава Хрватска (НДХ) у августу 1941. године,

Логор су уништиле усташе у априлу 1945. године да би сакриле трагове почињених злочина.

Државна администрација Хрватске назвала је мјесто мучења и убијања Срба, Јевреја и Рима „радним логором Јасеновац“.

Тачан број жртава у системима логора Јасеновац није никада утврђен.

Спомен парк Јасеновац је до 2012. утврдио списак од око 83.000 жртава, док је Музеј жртава геноцида сачинио списак од око 88.000 жртава.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар