РС и матица

Вучић: Нема ревизије Дејтонског споразума – Србија неће дати пристанак

ОСВРНУО СЕ НА ВИЈЕСТИ О ТЕЛЕФОНСКОМ РАЗГОВОРУ МИЛАНОВИЋА И ЕРДОГАНА
  • „Многи би да се Дејтон мења ради у смањења компетенција и прерогатива РС и стварање функционалне државе у којој Република Српска као ентитет не би имала надлежности које има данас
  • Позиција Србије је да нема нових решења без договора три конститутивна народа, а то значи да и Срби морају да буду питани и да прихвате то. Без Срба неће бити промене Дејтона

ПРЕДСЈЕДНИК  Србије Александар Вучић поручио је данас да Дејтонски споразум не може да се мијења мимо договора сва три конститутивна народа у БиХ, као и да Србија неће дати пристанак на промјену Дејтона, али да сви могу да разговарају, јер је сваки разговор увек добар.

Вучић је тако одговорио на питање у вези с разговором новоизабраног предсједника Хрватске Зорана Милановића с турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом, који се, према писању појединих хрватских медија, односио на ревизију Дејтонског мировног споразума.

Свако има право да разговара о различитим темама, сваки разговор је лековит и добар и немам ништа против да разговарају. Позиција Србије је да нема нових решења без договора три конститутивна народа, а то значи да и Срби морају да буду питани и да прихвате то. Без Срба неће бити промене Дејтона“, истакао је Вучић.

Председник је поручио да је Србија за стриктно поштовање Дејтонског споразума.

„Биће много, много тешко да нас убеде у промене“, подвукао је Вучић.

Он је појаснио да је јасно у ком смјеру би ишле те промјене Дејтона – многи који говоре о промјени мисле да промене треба да иду у смеру у смањења компетенција и прерогатива РС и стварање `функционалне државе` у којој Република Српска као ентитет не би имала надлежности које има данас.

„Позиција Србије је јасна – сви могу да разговарају са свима, то је увек добро, али да се Дејтонски споразум суштински мења – само ако се сагласе сва три народа, и Срби. Србија свој пристанак на било какву промену неће дати“, поручио је Вучић.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар