RS i matica

Vučić: Nikada i ništa nećemo zaboraviti onima koji su istrebljivali srpski narod – nijedno ime

PRVI PREDSJEDNIK SRBIJE U SPOMEN-PARKU U SREMSKOJ MITROVICI
  • „U našim školama, udžbenicima o ovom mestu se malo zna iako su ustaše ovde ubile i Savu Šumanovića. Ne uči se dovoljno ni o Jasenovcu, ali ni o Beogradu, Šumadiji, Novom Sadu, istoku, zapadu Srbije… Kako onda mislimo da oni koji su pripadnici naroda koji je počinio zverstva imaju drugačiji odnos prema onome što se desilo
  • „Nemamo pravo da zaboravimo, jer bismo se tako odrekli i okrenuli glavu od pravde, slobode, sopstvenog postojanja, pa i od Boga”

NE SMEMO i nikada nećemo zaboraviti ni Donju Gradinu, Jasenovac, Sremsku Mitrovicu, nijedan logor, malj, nož ili metak, nijednu grobnicu niti zločin prema srpskom narodu, poručio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nećemo zaboraviti nijedno ime onih koji su sprovodili politiku istrebljenja jednog naroda, srpskog naroda, poručio je Vučić u obraćanju u Spomen parku Sremska Mitrovica, povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svjetskom ratu.

„Nemamo pravo da zaboravimo, jer bismo se tako odrekli i okrenuli glavu od pravde, slobode, sopstvenog postojanja, pa i od Boga”, istakao je Vučić.

Rekao je da je danas u Sremskoj Mitrovici, jer nikada od otvaranja Spomen parka, nijedan srpski predsjednik nije tu došao, prenosi Tanjug.

„U našim školama, udžbenicima o ovom mestu se malo zna. Ne uči se dovoljno ni o Jasenovcu, ali ni o Beogradu, Šumadiji, Novom Sadu, istoku, zapadu Srbije… Kako onda mislimo da oni koji su pripadnici naroda koji je počinio zverstva imaju drugačiji odnos prema onome što se desilo”, rekao je Vučić.

Podsjetio je da već nekoliko godina Srbija i Republika Srpska zajednički obilježavaju stradanje srpskog naroda.

„Pokazujemo jedinstvo prvi put posle mnogo decenija, pa i vekova, pokazujemo ga svake godine, prisećajući se velikih žrtava i stradanja naroda, ogromnog stradanja, i pokazujući smer kojim naš narod jedino može da ide ka drugačijoj budućnosti”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije podsetio da je tokom ofanzive ustaških snaga u koordinaciji sa Njemcima 1942. godine izvršena akcija hapšenja stanovnika po Fruškoj Gori i Sremu.

„Oni su potom maltretirani i odvedeni na srpsko pravoslavno groblje gde su streljani, od noći 30. na 31. avgust, do 11. septembra. Ta zverska ubistva zabeležena su filmskom kamerom. U toj, prvoj noći, među 130 ubijenih bio je i slavni slikar Sava Šumanović“, naveo je Vučić.

Na spomeniku u Sremskoj Mitrovici – na tri kamene ploče – urezan je tekst:

„Ovde su Nemci i ustaše od 1941. do 1944. godine ubili 7.950 ljudi i žena. Ovde su izmučene ljude i žene po kiši i snegu, gole i bose, bajonetima terali da sami sebima iskopaju rake. Ovde su nad rakama ranjene krečom polivali i žive zakopavali. Ovde su mučenici u smrti čekali spas, ovde su nad rakama pred bajonetima i mitraljezima pevajući ginuli ljudi. Bili su patrioti, rodoljubi, borci, bili su ljudi. Bili su i jesu sloboda, bratstvo naroda i naše dostojanstvo“.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar