РС и матица

Вучић: Никада и ништа нећемо заборавити онима који су истребљивали српски народ – ниједно име

ПРВИ ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ У СПОМЕН-ПАРКУ У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ
  • „У нашим школама, уџбеницима о овом месту се мало зна иако су усташе овде убиле и Саву Шумановића. Не учи се довољно ни о Јасеновцу, али ни о Београду, Шумадији, Новом Саду, истоку, западу Србије… Како онда мислимо да они који су припадници народа који је починио зверства имају другачији однос према ономе што се десило
  • „Немамо право да заборавимо, јер бисмо се тако одрекли и окренули главу од правде, слободе, сопственог постојања, па и од Бога”

НЕ СМЕМО и никада нећемо заборавити ни Доњу Градину, Јасеновац, Сремску Митровицу, ниједан логор, маљ, нож или метак, ниједну гробницу нити злочин према српском народу, поручио је данас предсједник Србије Александар Вучић.

Нећемо заборавити ниједно име оних који су спроводили политику истребљења једног народа, српског народа, поручио је Вучић у обраћању у Спомен парку Сремска Митровица, поводом Дана сећања на жртве усташког концентрационог логора Јасеновац у Другом свјетском рату.

„Немамо право да заборавимо, јер бисмо се тако одрекли и окренули главу од правде, слободе, сопственог постојања, па и од Бога”, истакао је Вучић.

Рекао је да је данас у Сремској Митровици, јер никада од отварања Спомен парка, ниједан српски предсједник није ту дошао, преноси Танјуг.

„У нашим школама, уџбеницима о овом месту се мало зна. Не учи се довољно ни о Јасеновцу, али ни о Београду, Шумадији, Новом Саду, истоку, западу Србије… Како онда мислимо да они који су припадници народа који је починио зверства имају другачији однос према ономе што се десило”, рекао је Вучић.

Подсјетио је да већ неколико година Србија и Република Српска заједнички обиљежавају страдање српског народа.

„Показујемо јединство први пут после много деценија, па и векова, показујемо га сваке године, присећајући се великих жртава и страдања народа, огромног страдања, и показујући смер којим наш народ једино може да иде ка другачијој будућности”, рекао је Вучић.

Предсједник Србије подсетио да је током офанзиве усташких снага у координацији са Њемцима 1942. године извршена акција хапшења становника по Фрушкој Гори и Срему.

„Они су потом малтретирани и одведени на српско православно гробље где су стрељани, од ноћи 30. на 31. август, до 11. септембра. Та зверска убиства забележена су филмском камером. У тој, првој ноћи, међу 130 убијених био је и славни сликар Сава Шумановић“, навео је Вучић.

На споменику у Сремској Митровици – на три камене плоче – урезан је текст:

„Овде су Немци и усташе од 1941. до 1944. године убили 7.950 људи и жена. Овде су измучене људе и жене по киши и снегу, голе и босе, бајонетима терали да сами себима ископају раке. Овде су над ракама рањене кречом поливали и живе закопавали. Овде су мученици у смрти чекали спас, овде су над ракама пред бајонетима и митраљезима певајући гинули људи. Били су патриоти, родољуби, борци, били су људи. Били су и јесу слобода, братство народа и наше достојанство“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар