РС и матица

Вучић: Нико у Европи нема од Србије боље односе са Русијом

У СКУПШТИНИ РЕКАО: НИСАМ И НИКАДА НЕЋУ НИ СА КИМ ПРЕГОВАРАТИ О СВОМ ОСТАНКУ НА ВЛАСТИ
  • Реагујући на излагање Ивана КОСТИЋА из покрета Двери, који га је питао зашто је прекинуо инситуционалну сарадњу са Русијом, Александар ВУЧИЋ подсјетио да је он био једини који се на Генералној скупштини УН, одржаној у септембру, састао са Сергејом Лавровим: „Шта је то што ми тачно замерате? Не знате или сте само заборавили тај сусрет? Јел мислите да треба да излажемо Србију притиску па то да радимо сваки дан? Шта смо то урадили против руских интереса, што седимо и трпимо, не мешамо им се у интересе?“
  • Предсједник Србије навео да је током прошле године у Србији забиљежен скок азијских, односно кинеских и јапанских инвестиција, нешто мање је било европских, али су и даље доминантне, а руске инвестиције су око 2,5 одсто. Указао је да је трговинска размјена са Њемачком прошле године била 8,3 милијарде, а да ће ове године ићи преко девет, можда 10 милијарди. И нагласио: „То је питање фабрика које овде раде. То је лек за српску привреду, одатле нам се исплаћују веће плате, веће пензије“
  • Посебно је нагласио: „Ја да бринем све бриге и Русије и Запада, а и једни и други то траже, нисам у стању, нити хоћу. Довољно брига имамо у Србији које морамо да решавамо. Неће ту Бог помоћи ништа, ту ћемо ми мало да помогнемо, ви да нам не одмогнете“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас, на посебној скупштинској сједници о извјештају о преговорима са Приштином од 1. септембра до 15. јануара, да он, за разлику од појединих представника опозиције, поштује Русију и не служи јој, као и да служи само Србији.

Одговарајући на излагање Ивана Костића из покрета Двери, који га је питао зашто је прекинуо инситуционалну сарадњу са Русијом, Вучић је подсјетио да је он био једини који се на Генералној скупштини УН одржаној у септембру састао са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим.

– Шта је то што ми тачно замерате? Не знате или сте само заборавили тај сусрет? Јел мислите да треба да излажемо Србију притиску па то да радимо сваки дан? Шта смо то урадили против руских интереса, што седимо и трпимо, не мешамо им се у интересе? Сваки дан гледам приче о српским добровољцима. Јесам ли им некада замерио што вам помажу, а ја никада нисам позвао Наваљног нити иког другог – рекао је он.

Како је рекао, оно што је суштина јесте да су геополитичке околности горе, а не боље за Србију, односно да су најлошије у посљедњих 10-15 година.

Говорећи о повлачењу страних инвестиција из Русије, Вучић је рекао да је то суштински катастрофално, иако мање од очекиваног, односно да се Русија добро снашла.

Он је позвао опозицију да реалније сагледава ситуацију и рекао да је изложен нападима и притисцима на сваком мјесту гдје се појави због неувођења санкција Русији.

– И никоме нисам тражио `хвала`, јер тиме нисам бранио Русију већ српску слободу на свој став. Шта ви хоћете, да преговарамо или не преговарамо о КиМ? Само ми реците – да урадимо све то, шта бисмо добили? Повлачење инвестиција је нешто што не бих пожелео никоме, Руси су се добро снашли, али – да ли санкције имају утицаја – свакако и то великог. Тај ко вам прича другачије, обмањује вас“, рекао је Вучић.

Вучић: Стране инвестиције лијек за српску привреду, и руске инвестиције добродошле

Вучић је изјавио је да су стране директне инвестиције много значајне за српску привреду и да се од тога исплаћују и веће плате и веће пензије, додајући да, уколико има заинтересованих инвеститора из Русије, добродошли су у Србију.

Одговарајући на Костићеве критике у вези са сарадњом са Руском Федерацијом, Вучић је, на сједници Скупштине на којој се расправља о КиМ, казао да је током прошле године у Србији забиљежен скок азијских, односно кинеских и јапанских инвестиција, нешто мање је било европских, али су и даље доминантне, а руске инвестиције су око 2,5 одсто.

– Разумљиви су и разлози – казао је Вучић коментаришући низак ниво руских инвестиција, додајући да када се држава води, мора се израчунати све.

Вучић је указао и да је трговинска размјена са Њемачком прошле године била 8,3 милијарде, а да ће ове године ићи преко девет, можда 10 милијарди.

– То је питање фабрика које овдје раде. То је лијек за српску привреду, одатле нам се исплаћују веће плате, веће пензије – рекао је Вучић.

Истакао је да Србија нема проблем да сарађује са Руском Федерацијом.

– Ми смо отворени за то, као што плаћамо гас, дана не каснимо, све плаћамо у валути, ни од кога не зависимо. Ако су заинтересоваи и имају инвеститоре, увек су добродошли, али нажалост сада имају других брига – казао је Вучић.

Каже да када је ријеч о односима Србије и Русије, не постоји ниједна друга европска земља која има од Србије боље односе са Руском Федерацијом.

Каже да се Србија понаша одговорно и фер.

– Али, ја да бринем све бриге и Русије и Запада, а и једни и други то траже, нисам у стању, нити хоћу. Довољно брига имамо у Србији које морамо да решавамо. Неће ту Бог помоћи ништа, ту ћемо ми мало да помогнемо, ви да нам не одмогнете – казао је Вучић одговарајући Костићу.

Вучић: Никад нисам преговарао о останку на власти

Вучић је изјавио да никада није преговарао ни са ким о опстанку на власти, нити да ће о томе преговарати са било ким, јер га интересује само опстанак и напредак Србије.

– Никада нећу преговарати због опстанка на власти, мене интересује опстанак и напредак Србије – поручио је Вучић, у наставку расправе на посебној сједници о Извјештају о преговорима са Приштином од 1. септембра до 15. јануара.

Предсједник је тако одговорио на оптужбе посланика Роберта Козме из Зелено-лијевог клуба да је СНС, поред све муке за Србе на КиМ, увео страховладу на сјеверу КиМ и да увијек са међународним представницима испреговара за себе останак на власти, а за грађане КиМ све већу неизвјесност.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар