РС и матица

Вучић о преговорима са Хотијем: Чега сам се наслушао – то ни пас с маслом не би појео

ПРЕГОВАРАЛИ У БРИСЕЛУ О ИНТЕРНО РАСЕЉЕНИМ, НЕСТАЛИМ И ЕКОНОМИЈИ
  • Рекли смо да желимо да одговоримо на све захтеве Албанаца, да покажу место на мапи где год им се чини да би (ннестали) могли бити, да смо спремни заједно са њима и ЕУ да потражимо да ли ту нешто има или не. Али смо тражили исто право за нас јер нисмо имали приступа до сада локацијама на Косову, као што су Кошаре, Исток и друга места
  • Суштина је да су Албанци тражили да се отворе све војне и полицијске архиве, али смо рекли да морају да отворе архиве такозване ОВК, да бисмо могли да видимо где су убијани Срби и други неалбански живаљКако смо то изговорили као да смо тражили да населимо целу Земљу на Меркуру или Венери за седам дана
  • „Интерно расељених има око 220.000, од којих су 177.000 Срби. Никада није постојао ратни конфликт као на Косову да се само 1,9 одсто становништва вратило на своја огњишта. Надамо се да ћемо наћи решење за ово питање

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је вечерас у Бриселу, послије дијалога са Приштином уз посредовање ЕУ, да је разговарано о несталим и интерно расељеним особама, као и економији.

Србија је, каже, ставила до знања да никада неће штитити било кога и да због породица које су изгубиле ближње жели да буду пронађена мјеста гдје су сахрањени.

Он је пренио да се као нестале воде 1.643 особе, односно 1.644 особе, од којих су 570 Срби.

„Рекли смо да желимо да одговоримо на све захтеве Албанаца, да покажу место на мапи где год им се чини да би (ннестали) могли бити, да смо спремни заједно са њима и ЕУ да потражимо да ли ту нешто има или не. Али смо тражили исто право за нас јер нисмо имали приступа до сада локацијама на Косову, као што су Кошаре, Исток и друга места“, рекао је он.

Вучић је казао да ће се разговор на ту тему наставити идуће сриједе на техничком нивоу, а да ће потом бити покушано да се пронађе политички консензус.

„Суштина је да су Албанци тражили да се отворе све војне и полицијске архиве, али смо рекли да морају да отворе архиве такозване ОВК, да бисмо могли да видимо где су убијани Срби и други неалбански живаљ“, објаснио је он.

„Како смо то изговорили као да смо тражили да населимо целу Земљу на Меркуру или Венери за седам дана“, констатовао је Вучић.

Рекао је да су договорени принципи, а један је да ће се радити заједнички са Црвеним крстом, прихватити правила и исказати политичка воља за потрагом за несталим лицима.

Када је ријеч о интерно расељенима, рекао је да их има око 220.000, од којих су 177.000 Срби.

„Никада није постојао ратни конфликт као на Косову да се само 1,9 одсто становништва вратило на своја огњишта. Надамо се да ћемо наћи решење за ово питање“, рекао је он.

Вучић је подвукао да онима који желе да се врате мора бити гарантована безбједност и сигурност.

Борили смо се, заиста, на искрен, отворен, озбиљан и одговоран начин за интересе Србије, изјавио је Александар Вучић послије наставка дијалога у Бриселу.

На питање шта је на састанку поручио приштинској страни, Вучић је рекао да то не воли да ради, јер онда то није дијалог, већ препричавање за медије, па ће, каже, сваки сљедећи пут сви размишљати само о ономе што ће рећи на састанку…

„Није нам увек лако, али ко нас пита…То нам је посао, да се боримо за Србију. А, шта сам све слушао и чега сам се све наслушао током осам година, то пас маслом не би прогутао“, додао је Вучић за ТВ Пинк.

Вучић: Да смо увели полицијски час – троструко мање заражених бисмо имали

ПРЕКЈУЧЕ, јуче и данас имали смо велики број оболелих од вируса корона и надам се да ће сутра и прекосутра тај број почети да пада, изјавио је вечерас предсједник Србије Александар Вучић.

„То су протести који нас коштају. Коштају нас најскупље могуће, коштају нас живота људи и лекара, јер је нечија неодговорност ишла тако далеко да их је баш било брига за људе, здравствене раднике… А, то су они који ниједну болницу нису изградили 30 година“, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Не жели, каже, ни по питању корона вируса да се додворава било коме.

„И даље сам љут што нисмо увели полицијски час, троструко мање заражених бисмо сада имали“, рекао је Вучић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар