РС и матица

Вучић о захтјеву Приштина да Косово* уђе у Савјет Европе: Србија ће чувати своју земљу

НАЈАВИО СЈЕДНИЦУ САВЈЕТА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЈЕДНОСТ ЗА 13. МАЈ СА ПОЧЕТКОМ У 11 САТИ
  • „Добили су сада подршку САД и за улазак у Партнерство за мир. То је притисак на ових пет земаља ЕУ које не признају независност и позив Србији да и ми то учинимо. Али, све то њима не вреди превише ако не добију зелено светло од Београда и Србије“
  • „Србија не треба да буде нервозна већ треба да покаже да је спремна да пружи снажан одговор и да се бори и чува своју земљу. Они су много јачи, не мислим на Приштину него на њене менторе, оне који су их родили и љуљали и који их и данас одржавају. Кључне западне земље воде ову игру. Ми смо мала и слободарска земља и покушаћемо да се на миран и дипломатски начин томе супротставимо. Нема повлачења и предаје нити склањања пред уценама и ултиматумима“
  • Предсједник Србије негирао да у најважнијим политичким центрима говори различито, наводећи да не вјерује да је тако нешто рекао његов „велики друг“ посланик њемачког Бундестага и предсједник Одбора за Западни Балкан Јосип Јуратовић. А он је за НИН рекао да је Вучић до сада лавирао: „Имао је једну причу у Бриселу, другу у Москви, трећу у Београду, четврту у неком српском селу, нама је то познато годинама, али то више неће моћи функционирати“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић оцијенио је данас да је Приштина, захтјевом за пријем у чланство Савјета Европе, показала да је срушила Вашингтонски споразум и упитао представнике међународне заједнице због чега позивају Београд на разговоре када косовски Албанци сруше све што потпишу.

„Брутално су га погазили и прегазили, не секирају се ни за шта. После 10 година гажења Бриселског споразума сада су згазили и Вашингтонски споразум а Резолуцију 1244 (Савета безбедности УН) никада нису ни поштовали“, рекао је Вучић на отварању Сајма аутомобила.

Вучић је рекао да не зна да ли Приштина има већину за испуњење тог захтјева, али да проста рачуница говори да могу да очекују око двије трећине гласова уколико их подрже само оне земље које признају независност Косова*.

„Добили су сада подршку САД и за улазак у Партнерство за мир. То је притисак на ових пет земаља ЕУ које не признају независност и позив Србији да и ми то учинимо. Али, све то њима не вреди превише ако не добију зелено светло од Београда и Србије“, рекао је Вучић.

Он је рекао да ће у петак у 11 часова бити одржана сједница Савјета за националну безбједност, на којој ће бити разматрано и то питање, али да он сматра да Србија не треба да буде нервозна већ да треба да покаже да је спремна да пружи снажан одговор и да се бори и чува своју земљу.

Вучић је додао да не очекује никакву реакцију Запада по питању потеза Косова*.

„Они су много јачи, не мислим на Приштину него на њене менторе, оне који су их родили и љуљали и који их и данас одржавају. Кључне западне земље воде ову игру. Ми смо мала и слободарска земља и покушаћемо да се на миран и дипломатски начин томе супротставимо. Наше моћи су мале али живот је борба. Нема повлачења и предаје нити склањања пред уценама и ултиматумима“, рекао је он.

Предсједник Србије је додао да се на том случају показало право лице оних који су у претходном периоду стално помињали европске вриједности и залагали се за међународно право.

„Показали су да они немају те европске вредности и да међународно право поштују само онолико колико могу да га искористе у свом интересу“, рекао је Вучић.

„Не верујем да је Јуратовић рекао да имам различите приче“

Предсједник Србије Александар Вучић негирао је данас да у најважнијим политичким центрима говори различито, наводећи да не вјерује да је тако нешто рекао његов „велики друг“ посланик њемачког Бундестага и предсједник Одбора за Западни Балкан Јосип Јуратовић.

„То је за мене готово невероватно, али можда зато кад дођете на власт моћ може удари у главу па се свашта деси људима“, рекао је Вучић, на отварању Сајма аутомобила у Београду.

Он је позвао све да „анализирају“ шта је говорио у Москви, Бриселу, Америци и Кини, упитавши „у ком ком граду и телевизији сам испричао нешто другачије“.

„Проблем је у томе што ти људи мисле да имају право да креирају политику Србије у складу са њиховим интересима. Има таквих на политичкој сцени који ће само да им климају главом, за то вам не треба председник какав сам ја, изаберите послушника“, рекао је Вучић.

Јуратовић је за данашњи НИН рекао да је Вучић „до сада лавирао“.

„Имао је једну причу у Бриселу, другу у Москви, трећу у Београду, четврту у неком српском селу, нама је то познато годинама, али то више неће моћи функционирати“, рекао је Јуратовић.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар