РС и матица

Вучић: Од 2024. возом до Будимпеште за два сата и 45 минута, могућ наставак пруге до Ниша и Прешева

„БИО БИХ СРЕЋНИЈИ ДА ЈЕ ИШЛО БРЖЕ“ – РЕКАО ПОВОДОМ ОПАСКЕ ДА ЈЕ ЗАВРШЕТАК ОБЕЋАВАО ДО КРАЈА 2018.
  • Предсједник Србије нагласио да би желио да се брза пруга продужи „до Ниша и Прешева“, што би требало да буде „готово извесно ако се постигну добри економски резултати“
  • „У последња два квартала – нагласио је – Србија је по расту убедљиво прва у целој Европи. Иза нас су Литванија, Румунија, Пољска, Кипар, Мађарска, али је прва земља иза Србије на 2,7 одсто раста

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да би комплетна брза пруга од Београда до Будимпеште требало да буде завршена до 2024. године, што би значило да ће се од тада између два града путовати два сата и 45 минута.

Он је данас током обиласка градилишта дионице те пруге Београд-Стара Пазова казао да ће до краја године бити завршен тај дио пруге, а да ће до краја марта она бити „слободна за вожњу“.

„До августа ћемо завршити деоницу Београд-Нови Сад, када руске компаније заврше свој део посла. Тада ћемо до Новог Сада возом путовати пола сата. Одмах након тога, до 2024. године треба да завршимо и релацију Нови Сад-Суботица, а Мађари би у истом периоду требало да заврше своју деоницу до границе“, рекао је Вучић.

Вучић је додао да се тренутно граде четири дионице ауто-путева у Србији, а да би желио да се брза пруга продужи „до Ниша и Прешева“, што би требало да буде „готово извјесно ако се постигну добри економски резултати“.

Он је рекао да је пад привредних активности у Србији током корона кризе износио 16,6 одсто, што није било неочекивано, али да је раст БДП-а у првом кварталу био 5,2 одсто.     

На констатацију да је током претходних кампања рекао да ће брза пруга до Мађарске бити завршена до краја 2018. године, Вучић је рекао да у инфраструктурним пројектима има „безброј проблема“, а да би био срећнији да је „све то ишло брже“.

„Каснили смо шест месеци и са Уб-Лајковац па Лајковац-Љиг и другим деоницам, али смо урадили нешто што је народ чекао 75 година“, оцијенио је Вучић.

На питање како види период од три године од полагања заклетве, предсједник је казао да Србија иде у добром смјеру, да је гријешио много, да је Србија прошла кроз доста тежак период током глобалне пандемије, а да земљу очекује још доста тешких одлука и ситуација у региону и са Косовом.

Амбасадорка Кине у Београду Чен Бо је казала да јој је драго што је остварен добар напредак у инфраструктурним радовима а да кинеске компаније нису зауставиле производњу у Србији ни због епидемиолошке ситуације.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар