РС и матица

Вучић: Одлуке о законима нису победа улице – већ излажење у сусрет народу

„НЕКА ОПОЗИЦИЈА ИЗАЂЕ НА ИЗБОРЕ 3. АПРИЛА – ЧЕСТИТАЋУ СВАКОМЕ КО МЕ ПОБЕДИ“
  • Знам, сви ће рећи: ‘Ово је Вучићев пораз’ али, ја сам председник свих грађана, ма колико год волео партију на чијем сам челу. Знате, ако видим једну (каратисткињу) Јовану Прековић да је против нечега, а знам да бисте је тешко натерали да уради нешто против мене као председника, онда знам да има доста грађана, дивних добрих људи, који су забринути
  • Нагласио: „Без широког друштвеног консензуса нећемо ићи на Закон о експропријацији… Јавна расправа може да траје и шест месеци
  • Због смањења трошкова једне иностране компаније немамо право да уништавамо животе већег броја људи него што је било предвиђено првобитним планом
  • Предсједник Србије најавио оснивање Зеленог фонда за западну Србију чијим средствима, поред ресорног министарства, располагати и грађани тог дијела земље који ће бити у већини у одлучивању. Располагаће, открио је, са десет милиона евра и грађани ће одлучивати који су приоритети за улагања у екологију

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је замоли“ владу Србије да не доноси нови Закон о експропријацији већ да замоли Национални конвент о Европској унији и све остале релевантне субјекте како би се организовала јавна расправа о том питању.

Током обраћања из Палате Србија, Вучић је рекао да та јавна расправа може да траје и шест мјесеци и да на њој треба да се дође до широког друштвеног консензуса о том питању.

Без широког друштвеног консензуса нећемо ићи на Закон о експропријацији“, нагласио је он.

Додао је да верује да ће се влада Србије након његове одлуке да врати споран Закон о експропријацији сагласити да закон не иде назад у Скупштину јер, како је навео, мисли да неће имати парламентарну већину за поновно усвајање.

Говорећи о Закону о референдуму и народној иницијативи, Вучић је рекао да је потписао тај закон и да не постоји дилема да ли је он противуставан.

Вучић је рекао да примио захтјеве више удружења за тај закон и да их је разумио, као што је, како је додао, разумио колико је грађанима важно да говоре о Закону о експропријацији.

Знам, сви ће рећи: ‘Ово је Вучићев пораз’ али, ја сам председник свих грађана, ма колико год волео партију на чијем сам челу. Знате, ако видим једну (каратисткињу) Јовану Прековић да је против нечега, а знам да бисте је тешко натерали да уради нешто против мене као председника, онда знам да има доста грађана, дивних добрих људи, који су забринути“, навео је он.

Додао је да ако је Прековић забринута шта може да се деси са овом земљом, онда значи да власт нешто није добро урадила и навео да прихвата дио одговорности на себе.

Вучић:Рио Тинто тражио нову локацију за јаловиште

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је компанија Рио Тинто која спроводи истражне радње у околини Лознице тражила да јаловиште будућег рудника пресели у најплоднији дио Јадра и да он сматра да не треба да се испуни тај захтјев.

Због смањења трошкова једне иностране компаније немамо право да уништавамо животе већег броја људи него што је било предвиђено првобитним планом“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је додао да због мира становника у мјестима у околини Лознице која би била погођена отварањем рудника литијума, мора да им каже „ми смо на вашој стрaни и бићемо заједно са вама док не видимо шта нам је најбоље да чинимо“.

Најавио је оснивање зеленог фонда за западну Србију чијим средствима, поред ресорног министарства, располагати и грађани тог дијела земље који ће бити у већини у одлучивању.

Он је рекао да ће од 1. јануара 2022. године Зелени фонд располагати са десет милиона евра и да ће грађани тог дела Србије одлучивати који су приоритети за улагања у екологију.

Вучић је рекао да ће бити испуњени захтјеви грађана Горњих Недељица и других села који су саопштени на разговору са њим, да ће бити изграђени мостови и регулисан ток Јадра да не би плавио.

Додао је да ће Електромрежа Србије реконструисати 25 километара далековода и заменити дрвене бандере у лозничким селима која су то тражила у разговору са њим.

Истакао је да је направљен рапидни скок у улагањима у екологију у периоду од 2017. године јер је инвестирано 562 милиона евра у односу на период од 2007. до 2012. године када је инвестирано 226 милиона евра.

Оцијенио је да је екологија будућност Србије и да улагања говоре о напретку Србије, као и да га радује отварање `кластера четири` гдје је и екологија што говори о признању Србији.

Вучић: Изашао сам у сусрет народу, а не политикантима

Предсједник државе Александар Вучић изјавио је вечерас да његове одлуке о законима „нису његов пораз и победа улице, већ излази у сусрет народу, обичним људима, а не политикантима који желе да све искористе“.

„Неки ће ово тумачити као моју слабост, није ме брига, али се радујем срећи таквих“, рекао је Вучић, на конференцији за новинаре.

Како је навео, „заиста се трудио, сви испостављени захтеви су испуњени иако су неки били оправдани, а неки, из његовог угла, политички хир“.

Према речима Вучића, он је урадио шта је до њега, а демонстрације ће се наставити, „али народ ће знати да је то бес таквих политичара а не потреба грађана“.

Он је навео да ће све одлуке које је донио о законима бити „формално-правно завршене“ у петак, коментаришући информацију да је организација „Кренипокрени“ навела да очекује да се то и ријеши тада.

Према његовим ријечима, због „аљаквости“ је из владе прослеђено саопштење и пре његовог обраћања како је влада повукла одлуку да се закон о експропријацији повуче из скупштинске процедуре.

Није влада хтела да преузме противуставно надлежносити председника државе и Народне скупштине, већ је неко аљкаво послао саопштење медијима“, рекао је Вучић, наводећи да је данас унапријед обавијестио премијерку и друге о одлуци коју ће донијети.

„Можете на прсте једне руке да набројите људе који су у свакој влади, у последњих 50 влада, били посвећени тако да раде сваки дан. Али шта ћете, различите су вредности људске, не могу ја да намећем оно што можда није сасвим нормално људима који су вероватно сасвим нормални, можда ја нисам“, рекао је Вучић.

Вучић позвао опозицију на добру изборну утакмицу 3. априла наредне године

Предсједник Србије Александар Вучић одбацио је критике опозиције на улагања власти у област екологије и позвао их да изађу на изборе 3. априла наредне године.

Што се тиче политичких противника, позивам их на добру политичку утакмицу 3. априла (наредне године)… и честитаћу свакоме ко ме победи „, рекао је Вучић.

Рекао је да је у област екологије од 2017. до 2022. уложено 562 милиона евра, те нагласио да је то „250 пута више“ него у периоду од 2007. до 2012.

Он је такође, током данашњег обраћања, истакао је да је направљен рапидни скок у улагањима у екологију у периоду од 2017. године јер је инвестирано 562 милиона евра у односу на период од 2007. до 2012. године када је инвестирано 226 милиона евра.

Критиковао је људе из власти што нису објаснили грађанима шта се све ради у области екологије и што, како је навео, нису отишли међу народ.

Вучић је није прецизирао на кога мисли али је навео примјер и са критикама на лијечење дјеце.

Безброј пута сам се љутио јер нисмо објаснили људима ствар попут лечење деце, трпите сваки дан критику а лечимо девет пута више деце него што је лечено пре осам година“, рекао је он.

Поновио је да су блокаде путева у претходне две суботе биле незаконите, те упутио извињење грађанима који су, како је навео, „трпели терор неодговорних људи“.

Рекао је да је упутио извињење јер „држава није извршила свој посао“, те за то преузео одговорност на себе.

„Ја сам одговоран за то именом и презименом…. Све је то цена демократије и морамо да гледамо како земља да се даље развија и да иде напред“, рекао је Вучић.

Током обраћања јавности представио је на мапама шта се све ради у области екологије.

Навео да је да је „екологија будућност“, те изразио задовољство због одлуке ЕУ о отварању Кластера 4 за Србију.

Вучић је рекао и да ће све што је недавно обећао грађанима Горњих Недељица бити испуњено.

Навео да је на томе већ почело да се ради.

Напоменуо је и да је, због могућих поплава немогуће да Рио Тинто изгради депонију или јаловиште на мјесту на коме  је то намјеравао.

Због поплава, а добили смо анализу, немогуће је да то прихватимо … јер би Јадар платио сваке године високу цену“, рекао је он.

Вучић: Србију нећемо оставити без гаса

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да Србија неће остати без гаса и да ће га руски Гаспром испоручивати од 1. јануара 2022. године по истој цијени као и до сада од 270 долара за 1.000 кубних метара.

„Србију нећемо оставити без гаса“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је рекао да ће се од 1. јануара 2022. године испоручивати двије милијарде кубика годишње, али да се разговара и о испоруци већих количина, ако буде требало.

„Разговарамо и о испоруци веће количине, ако треба и да доплатимо, али да не буде по баснословној цени“, рекао је Вучић.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар