РС и матица

Вучић: Отворићемо привремене болнице – нећемо засад затварати градове

„НЕЋЕМО СМАЊИВАТИ НИ ПЛАТЕ НИ ПЕНЗИЈЕ А ОКО НАС ВЕРОВАТНО ХОЋЕ ЈЕР НЕЋЕ МОЋИ ДА ИЗДРЖЕ“
  • Предсједник Србије: Очекујемо још неколико стотина респиратора у наредних 10 до 12 дана, а  широм Србије је већ распоређено 135 транспортних респиратора
  • „Синоћ смо добили 120.000 епидемиолошких маски које се сада деле здравственим установама широм Србије, а стиже нам и 15 милиона епидемиолошких маски у наредних три дана, а већ сутра 3,5 милиона
  • Синоћ је у авиону који је дошао било 70 клиничких респиратора. То смо расподелили – 20 Нишу, 10 Крагујевцу и 10 Земунској болници, а 10 смо оставили на чекање да можемо да дамо неким другим градовима”
  • Нагласио да је јуче примљено на посао 1.340 љекара и 1.900 медицинских сестара и додао:Мораћемо ускоро да градимо друге болнице. Много смо се уздали у ВМА али због вентилације, кинески експерти су рекли да је немогуће тамо смештати оболеле. Ослањали смо се на ВМА, а она ће сада морати да прихвати све друге болеснике. Мораћемо да пронађемо ново место, нове хале, да градимо болнице .То могу бити београдска Хала спортова или Пионир, Чаир у Нишу и Сајам у Новом Саду

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је данас најтежи дан за Европу послије Другог свјетског рата, да ни Србија неће бити у завидној ситуацији наредних недјеља када је ријеч о ситуацији са вирусом корона, те да ће у наредних два или три дана кренути обимније тестирање.

„Ово сам рекао због тога што по бројевима које видите ни ми нећемо бити у завидној ситуацији у недељама које долазе”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Сваког дана ће долазити све више људи у болнице, додао је, а држава је рачунала да ће болница „Драгиша Мишовић” моћи нешто дуже да издржи притисак.

„То је наша најснажнија болница, са респираторима потпуно слободним за борбу са коронавирусом. Имала је 31, данас има 156, а добиће још”, указао је он.

Вучић је казао да је у Земунску болницу донијето још десет респиратора који су купљени у Кини и који су ноћас стигли.

На реду је, како је додао, Градска болница на Звездари, и остају потом ВМА и болница на Сајму.

„Мораћемо ускоро да градимо друге болнице. Морамо да оставимо ВМА у целини. Много смо се уздали у ВМА али због вентилације, кинески експерти су рекли да је немогуће тамо смештати оболеле. Ослањали смо се на ВМА, а она ће сада морати да прихвати све друге болеснике. Мораћемо да пронађемо ново место, нове хале, да градимо болнице”, подвукао је он истичући да би то могли да буду београдска Хала спортова или Пионир, Чаир у Нишу и Сајам у Новом Саду.

Предсједник је поручио да још неће бити затварани градови у борби против коронавируса и додао да се појавило још једно жариште – Ћуприја, и то од тренутка када су људи стигли из иностранства.

„Да затварамо градове, требало би прво да затворимо Ћуприју. У Ваљеву влада сада већа дисциплина. Много глупости смо направили у Ваљеву, срце ме боли због тога. Од прослава до неких других неодговорних ствари”, указао је он.

Указао је да су најпогођенији они који су болесни и они који су старији.

С тим у вези поручио је начелнику Генералштаба Војске Србије, Стевану Мојсиловићу, да „ни птица, а ни мува” не сме да уђе у геронтолошке центре.

Рекао је да очекује још неколико стотина респиратора у наредних 10 до 12 дана, а да је широм Србије већ распоређено 135 транспортних респиратора.

Вучић је казао да је на свјетском тржишту веома тешко доћи до медицинске опреме.

„Синоћ смо добили 120.000 епидемиолошких маски које се сада деле здравственим установама широм Србије, а стиже нам и 15 милиона епидемиолошких маски у наредних три дана, а већ сутра 3,5 милиона. Синоћ у авиону који је дошао било је 70 клиничких респиратора. То смо расподелили – 20 Нишу, 10 Крагујевцу и 10 Земунској болници, а 10 смо оставили на чекање да можемо да дамо неким другим градовима”, рекао је Вучић.

Он је пренио да је јуче примљено на посао 1.340 љекара и 1.900 медицинских сестара, уз захвалност свима који, каже, не жале своје животе и ризикују здравље да би помогли болесницима.

Нисмо отели респираторе Црној Гори, поклонићемо им пет

Србија није отела ни конфисковала ниједан респиратор Црној Гори, казао је предсједник реагујући на оптужбе из Подгорице и поручио да је Србија спремна да Црној Гори поклони пет респиратора.

Он је рекао да је Србија спремна да црногорској влади поклони три респиратора, као и да је спремна да на молбу представника Срба у Црној Гори Андрије Мандића, одмах испоручи по један респиратор за Пљевља и Бијело Поље.

Додао је да је Србија у претходне двије недјеље испоручила више од 40 хиљада тона хране.

„Ми са нашим братским народом у Црној Гори, и са Србима и са Црногорцима, желимо да имамо најбоље могуће односе и не желимо да нас било чији владини службеници свађају и говоре да Србија има лош однос, према Црној Гори”, нагласио је Вучић.

Не размишљамо о смањењу плата и пензија

Предсједник Александар Вучић је најавио да ће у недјељу бити представљен програм економских мјера за опоравак српске економије од посљедица коронавируса.

Предсједник Србије је истакао да се ниједног тренутка није размишљало и не размишља се о смањењу плата и пензија, док ће, каже, сви у региону прибјећи томе, јер неће моћи да издрже.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар