РС и матица

Вучић посланицима: Нама на КиМ не одговара замрзнути конфликт јер га неко може одмрзнути

„СИТУАЦИЈА СА КиМ МНОГО ЈЕ СЛОЖЕНИЈА И ОД КУРТИЈЕВОГ `КАДА` И ОД МОГ `НИКАДА` И ОД ВАШЕГ АПЛАУЗА“
  • „У Београду се чује како је битно само да што више пролази време пошто ћемо ми по питању КиМ бити све јачи а Косово све слабије. Економски је то тачно, а питање је да ли је тачно и политички. Западне силе свој суд неће променити шта год да се деси и даље ће се залагати за независно Косово или отцепљење Косова од Србије по сваку цену
  • „Једина тема за Приштину (за време последње рунде у Бриселу) била је када ћемо да признамо Косово. И то сам пажљиво слушао, а онда ваљда, зато што сам био без реакције, Курти је пет пута поновио, када, када, када… Мирно и смиреним тоном сам му одговорио – никада”, рекао је Вучић и добио аплауз у скупштинској сали
  • „Ми смо после Другог светског рата у пописима имали између 21 и 26 одсто Срба на КиМ, али просечно око 23 одсто српског живља, а заједно са Црногорцима и Југословенима готово 30 одсто. Данас је на КиМ однос Срба и Албанаца један према 15, што говори о тежини ситуације са којим се суочавају наш народ и држава на КиМ. Тренутно на КиМ, према нашим подацима, нема више од 95.000 Срба, нити више од 1,35 милиона Албанаца
  • Од тога како наша генерација буде решавала питање Косова и Метохије зависи будућност наше деце и наше државеИмамо ли право на арогантан, осион и бахат приступ у преговорима са Приштином, они мисле да га имају, ја мислим да га немамо и себи сам замерио што сам у једном тренутку, слушајући најтеже увреде на рачун Србије и на рачун људи из система државе Србије, ничим поткрепљене оптужбе, реаговао бурно и узвратио ружним непотребним увредама другој страни”
  • „Проблем КиМ нисмо решили. Мораћемо да наставимо да га решавамо одговорно са стратешким погледом у будућност и свести о томе какву желимо земљу да оставимо потомцима… Пред нама није лак задатак и није време за свечарско расположење, није време за превелика очекивања или очекивања која нису у складу са реалношћу која нас окружују

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић поручио је данас у Скупштини Србије да нама није потребан замрзнути конфликт на КиМ , јер ако не дође до компромисног рјешења можемо да дођемо у ситуацију да неко одмрзне тај конфликт.

Вучић је представљајући посланицима у парламенту извјештај о току преговора са Приштином и о стању на КиМ рекао да је људима у Београду који сједе по кафићима лако да причају о томе како нам је потребан замрзнути конфлит, али да тако не мисли наш народ који живи у тешким условима на КиМ и поготово у српским енклавама.

„Они не живе на начин као ми овде, већ много теже и зато желе да преговори постоје да бисмо могли било када у будућности да дођемо до неког компромисног решења. Ако не, онда ћемо доћи у ситуацију да неко одмрзне тај конфликт”, навео је Вучић, јавља Танјуг.

Предсједник истиче да то није само питање ко има више оружја и ко је снажнији већ да је питање ко има право и ко жели или не жели да нечију дјецу враћа у мртвачким сандуцима или да учини све што је могуће да такву ситуацију избјегне.

Вучић додаје да може, такође, у Београду да чује како је битно само да што више пролази време по питању КиМ пошто ћемо ми бити све јачи а Косово све слабије.

Како каже, економски је то тачно, а питање је да ли је тачно и политички.

Вучић напомиње да западне силе свој суд неће промијенити шта год да се деси и да ће се и даље залагати за независно Косово или отцјепљење Косова од Србије по сваку цијену.

Курти пет пута питао – ада?`, мој одговор увек – икада!`

Предсједник Александар Вучић пренео је посланицима у парламенту детаље са посљедње рунде дијалога у Бриселу и истакао да су представници Приштине инсистирали на томе да их не занима шта су претходне приштинске власти потписале, већ искључиво признање тзв. Косова.

Пренио је да га је Аљбин Курти пет пута у Бриселу прошле недјеље питао `када ће Србија то учинити`, а да је његов једини одговор увијек – никада, што је у сали пропраћено аплаузом.

Вучић је посланицима рекао да је позиција Србије таква да је дијалог једини могући оквир за рјешење питања са Приштином.

„Представницима ЕУ смо више пута предочили да нисмо исти. Београд је готово све из основног споразума испунио, можда постоје још неки детаљи, али оно што је основно, срж, суштина шест од 15 тачака, Албанци нису спремни да прихвате и они то данас недвосмислено говоре, иако никад раније нису на тај начин”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Он је пренио да је на посљедњем сусрету, 15. јуна, у присуству Борела и Лајчака, Курти у више наврата недвосмислено поновио да њих не интересује што је нека претходна власт потписала, јер је за њих легитимно само оно што се догађа послије 14 фебруара.

„Мислио сам да све знам о нашим преговорима о КиМ, јер сам имао разговора колико сви остали заједно, и одједном ми у глави 14. фебруар. Шта је било 14. фебруара… А, за њих је то најважнији дан у историји човечанства, јер је тада народ тзв. Косова донео одлучујућу одлуку за будућност, да Курти преузме владу”, рекао је Вучић.

Од тада се за њих све променило, и ништа више не важи, јер хоће да преговарају на другачији начин – да ми истог секунда признамо и прихватимо чињеницу да су они тзв. „Република Косово”, а да је без тога, за њих, дијалог бесмислен.

Како је рекао, иако се трудио да на пристојан начин укаже да постоји безброј тема за дијалогенергетика, слободан проток робе, људи, услуга, нестали…једина тема за Приштину била је када ћемо да признамо Косово.

„И то сам пажљиво слушао, а онда ваљда, зато што сам био без реакције, Курти је пет пута поновио, када, када, када… Мирно и смиреним тоном сам му одговорио – никада”, рекао је Вучић и добио аплауз у скупштинској сали.

На тај аплауз је Вучић реаговао констатацијом:

„Ситуација је много тежа за све, од њиховог када, до мог никада и ваше реакције”.

Додао је да је „никада” увијек његов одговор јер је немогуће одговорити другачије на провокације.

„Нити мислим да је могуће донети другачије решење, али зато је компромис једино решење”, поновио је Вучић.

Он је рекао и да су сви споразуми објављени на веб сајту Канцеларије за КиМ, што, како је навео, говори због безброј неистина које свакодневно слуша – како негде неко нешто крије и покушава да обмане јавност.

„Сви могу да прочитају сваки акт у чијем потписивању је учествовала Србија, њене институције и органи. Поштујемо политичке супарнике, али у савремено доба, са промењеном парадигмом друштва и медија, није важно да ли говорите истину и да ли сте одговорни и озбиљни већ да прикупите лајкове на друштвеним мрежама и то обично најекстремнијим и најнеодговорнијим ставовима. Зато смо слушали да смо нешто сакривали. А свако може да прочита све споразуме”, рекао је Вучић.

Немамо право да осионо преговарамо са Приштином

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је питање шта наша држава може да учини да помогне Србима на Косову и Метохији и оценио да Београд нема права на арогантан приступ у преговорима са Приштином, без обзира што они мисле да то право имају.

Вучић је на посебној сједници Народне скупштине Србије на којој информише грађане и посланике о преговорима у Бриселу и перспективама деловања српске државе на Косову и Метохији, казао и да је сам себи замјерио што је у једном тренутку реаговао емоционално и непотребним увредама одговорио другој страни.

„Имамо ли право на арогантан, осион и бахат приступ у преговорима са Приштином, они мисле да га имају, ја мислим да га немамо и себи сам замерио што сам у једном тренутку слушајући најтеже увреде на рачун Србије и на рачун људи из система државе Србије, ничим поткрепљене оптужбе, реаговао бурно и узвратио ружним непотребним увредама другој страни”, казао је Вучић, јавља Танјуг.

Додао је да је жив човјек и да понекад емоционално реагује.

„Понекада не можете да трпите да три сата слушате глупости, неистине, непоштовање свега што је договорено, неуважавање чињеница, непоштовање онога што су сами потписали и прихватили, а да не реагујете”, казао је Вучић.

Данас је на КиМ однос Срба и Албанаца један према 15

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Скупштини Србије да тренутно на КиМ, према нашим подацима, нема више од 95.000 Срба, нити више од 1,35 милиона Албанаца.

Данас је на КиМ однос Срба и Албанаца један према 15, што говори о тежини ситуације са којим се суочавају наш народ и држава на КиМ, рекао је он.

Срби су од доминантног народа на КиМ, у Средњем веку, дошли до 11 одсто 1991. године”, рекао је Вучић додајући да их је послије било и мање, а нарочито након посљедњег великог егзодуса Срба и доласка међународних снага.

Вучић је представљајући посланицима у парламенту извјештај о току преговора са Приштином и о стању на КиМ рекао да су наше рачунице о томе колико тренутно има Срба и Албанаца на КиМ најтачније и најпрофесионалније урађене, без обзира на све неистине и претјеривања са наше и њихове стране у погледу броја Срба и Албанаца.

„Ми смо после Другог светског рата у пописима имали између 21 и 26 одсто Срба на КиМ, али просечно око 23 одсто српског живља, а заједно са Црногорцима и Југословенима готово 30 одсто. Данас је на КиМ однос Срба и Албанаца један према 15, што говори о тежини ситуације са којим се суочава наш народ и држава на КиМ”, казао је Вучић, јавља Танјуг.

Истиче да је пуно урађено да се помогне нашем народу на КиМ и да смо просјечно давали годишње око 500 милиона евра за наш народ на КиМ, а да смо 2020. и да ћемо 2021. завршити са више од 750 и чак 800 милиона евра датих нашем народу на КиМ.

Подсјетио је да љекари, наставници и други добијају за 50 одсто већа примања на КиМ него у централној Србији, али да се и даље Срби исељавају са Косова и да тај тренд држава није успјела да промијени.

Каже да је тај одлив становништва, ипак, мањи него 2000-тих година, али да и даље Срби са КиМ одлазе у Крагујевац, Краљево, Крушевац, Смедерево, Београд и друге градове централне Србије очекујући бољи живот и сигурност.

Од решења косовског проблема зависи будућност наше деце и државе

Од тога како наша генерација буде решавала питање Косова и Метохије зависи будућност наше деце и наше државе, истакао је данас предсједник Србије Александар Вучић обраћајући се Скупштини.

Вучић, подносећи извјештај о КиМ, рекао је да данас пред нама није лак задатак и није вријеме за свечарско расположење, није вријеме за превелика очекивања или очекивања која нису у складу са реалношћу која нас окружују.

Захвалио се свима који су свјесни важности питања КиМ за Србију и наш народ у целини, преноси Танјуг.

Реч је о питању које је у подтексту готово сваке наше политичке теме, сваког нашег државотворног напора, али много дубље суштинског, идентитетског, економског, и сваког другог питања”, објаснио је он.

Вучић је казао да они који мисле да одлагањима, куповином времена, иако смо то много мање радили од друге стране, а морали смо понекад да чинимо, можемо ријешити то питање, морам казати проблем нисмо ријешили.

„Мораћемо да наставимо да га решавамо одговорно са стратешким погледом у будућност и свести о томе какву желимо земљу да оставимо потомцима”, рекао је он.

Вучић је истакао да је то дуг према сваком припаднику нашег народу у земљи и расијању.

Вучић пред посланицима представља извјештаје о КиМ

Посебна сједница Скупштине Србије, на којој предсједник Александар Вучић информише грађане и посланике о преговорима у Бриселу и перспективама дјеловања српске државе на Косову и Метохији, почела је данас у 12 сати.

Посланици су председника Вучића, по уласку у салу, дочекали аплаузом.

Поред Вучића, сједници присуствују и министри Никола Селаковић и Марија Обрадовић, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, представници Српске листе, предсједници општина са КиМ…

Сједници присуствује 190 посланика, јавља Танјуг.

На почетку, предсjедник парламента Ивица Дачић подсјетио је и да су на данашњи дан, пре 23 године, киднаповани српски рудари на Косову и Метохији, које су албански терористи присилно одвели из фабричког круга угљенокопа „Белаћевац”, Термоелектране „Обилић”, а њихова судбина до данас није разрешена.

Вучић посланицима представља Извештај о раду Канцеларије за Косово и Метохију у периоду од маја 2019. године до јуна ове године, као и Извештај о преговарачком процесу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини од маја 2019. до 15. јуна ове године.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар