РС и матица

Вучић после „модалитета са Меркеловом“ говори o рјешавању територијалног питања са Косовом

„АКО ПОТПИШЕМО ПРАВНО ОБАВЕЗУЈУЋИ СПОРАЗУМ – ДОБИЈАМО СВЕ ГАРАНЦИЈЕ ЗА УЛАЗАК У ЕУ 2025.“
  • „Са канцеларком сам причао о свему. Папир је и даље бео, али свакаквих ствари ту има и разговарао сам са канцеларком Меркел о различитим модалитетима“
  • „Уколико потпишемо тај споразум, добићемо све гаранције, а гаранције које добијамо у Берлину су гаранције у које највише верујем“
  • „Непотписивањем споразума Србија би била заустављена на свом европском путу и изгубила би директне стране инвестиције. Не бих то назвао санкцијама, али то је природни зид који више не можете да пробијете“
  • Нагласио да ће у априлу изаћи са нечим конкретним пред грађане, када је реч о Косову, али да то „не значи да ће Вучић признати Косово“

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће Србија, уколико Београд и Приштина до 2019. потпишу правно обавезујући споразум, добити све гаранције за улазак у Европску унију до 2025. године.

Вучић је за телевизију Прва рекао да је са немачком канцеларком Ангелом Меркел разговарао о правно обавезујућем споразуму, али да је папир још бео.

„Уколико потпишемо тај споразум, добићемо све гаранције, а гаранције које добијамо у Берлину су гаранције у које највише верујем“, рекао је Вучић.

На питање шта је сада на столу у преговорима са Приштином, Вучић је навео да ће народу о томе говорити почетком априла.

„Са канцеларком сам причао о свему. Папир је и даље бео, али свакаквих ствари ту има и разговарао сам са канцеларком Меркел о различитим модалитетима“, рекао је он.

На наводе о „тајним преговорима“, Вучић наводи да нема ничега тајног.

Он је рекао да се залаже за компромисно решење са Приштином, али није хтео да коментарише идеју поделе Косова.

„Како год да решимо питање наших граница са Приштином, како год да решимо територијално питање са Косовом, неће бити конфликата. Та врста разрешења доводи до престанка сукоба Срба и Албанаца. Апсолутно сам сигуран да ће уклонити непријатељство које постоји више од 100 година“, рекао је он.

Председник Србије казао је да би непотписивањем споразума Србија била заустављена на свом европском путу и изгубила би директне стране инвестиције.

„Не бих то назвао санкцијама, али то је природни зид који више не можете да пробијете. Зато сам све време инсистирао на неопходности компромиса и нису ти разговори лаки и не свиђају се све моје идеје немачким домаћинима. Али, нисам ја овде дошао на кафу јер кафу не пијем, нити канцеларка Меркел има времена за губљење. Нити сам дошао да видим Берлин“, казао је он.

Он је рекао и да ће у априлу изаћи са нечим конкретним пред грађане, када је реч о Косову, али да то „не значи да ће Вучић признати Косово“.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар