РС и матица

Вучић пред сусрет са Србима са КиМ: Никоме не бих пожелео да има велика очекивања

ОД ПОСЛЕДЊЕГ САОПШТЕЊА АМБАСАДОРА КВИНТЕ НИШТА ГЛУПЉЕ НИСАМ ПРОЧИТАО“
  •  „Све земље Квинте послале су своје посматраче (на изборе у четири општине на северу Косова) не би ли пронашле некакву неправилност и грешку за које би оптужиле Србе, али да нису успјели да нађу ништа, па су зато у саопштењу морали да кажу да је било притисака 2017. године
  • Критичарима: „Кад одем да разговарам са представницима СПЦ, кажу – ‘што разговараш са црквом, треба да идеш у парламент’. Онда кажем да долазим у парламент, да одговорим на питања, да поднесем извештај, а онда кажу да је то трик. А, какав трик?”
  • Опозицији: „Ако хоћете шаторима да нас натерате да разговарамо о спровођењу ваших тајкунских интереса, да бисте могли да контролишете продају ваших секунди РТС-

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да је изненађен саопштењем Квинте послије избора за градоначелнике општина на сјеверу КиМ.

Он је додао да се из тог саопштења једино може да се закључи да су неки незадовољни што су избори протекли у миру и у реду.

Желим да им честитам на њиховој инвентивности. Ја ништа глупље у свом животу нисам прочитао“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Новом Саду.

Он је тако прокоментарисао заједничко саопштење земаља Квинте – амбасада Француске, Њемачке, Италије, Велике Британије и САД које су оцијениле да је изборни процес у четири општине на сјеверу КиМ протекао у мирној атмосфери, али и подсјетиле да још има неријешених питања, која су пратила изборни процес 2017.“

Вучић је рекао да су све земље Квинте послале своје посматраче не би ли пронашле некакву неправилност и грешку за које би оптужиле Србе, али да нису успјели да нађу ништа, па су зато у саопштењу морали да кажу да је било притисака 2017. године.

Каквог то смисла има“, упитао је Вучић и додао да и то показује колико је некима жао што су избори прошли у миру и у реду.

Он је честитао грађанима на сјеверу КиМ који су на миран и достојанствен начин показали како се штите интереси свог рода и отаџбине и како се може понашати паметно, тако да никоме не забију прст у око, али да истовремено побјеђују.

Коментаришући писања појединих медија да су на изборе на сјеверу изашли само они који су имали некакав интерес, Вучић је рекао да је огроман број грађана изашао на изборе, много већи него 2017. године.

Дакле, 25.000 људи је имало лични интерес“, упитао је Вучић и додао да Албанци говоре да на сјеверу има 58.000 бирача, али да ту заправо нема толико становника.

Вучић је рекао да опозиција нема други начин да објасни свој неуспјех и то што је Српска листа добила 22 одсто више у односу на прошле изборе.

Како да објасне да је бојкот пропао и како да објасне да сем одавде са Савског венца никога не могу да доведу у своје редове? Али, нису они важни, не одлучују они ни о чему и мало коме су битни“, навео је Вучић.

У петак отворено са представницима Срба са КиМ“

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је, уочи састанка са представницима Срба са КиМ, у петак, да по питању КиМ не би желео да било ко има велика очекивања, већ да будемо чврсто на земљи“ и да се на сваки начин боримо за интересе нашег народа и земље и опстанемо на вјековним огњиштима.

Он је новинарима у Новом Саду рекао да ће најприје саслушати шта имају да му кажу представници Срба, а затим ће отворено разговарати са њима и рећи им шта мисли о свему.

Никоме не бих пожелео да има велика очекивања. Боље да будемо чврсто на земљи и добро утемељени на земљи где јесмо, да не гајимо велика очекивања, али да се боримо на сваки начин за интересе нашег народа и земље“, рекао је Вучић на питање новинара шта ће рећи Србима са КиМ на том састанку.

Истакао је да морамо да покажемо одлучност и жељу да опстанемо на вековним огњиштима, али и уздржаност, смиреност, трпељивост и довољно памети коју нисмо увијек у сваком историјском тренутку имали кроз историју, нагласио је предсједник Вучић.

Посебна сједница парламента о Косову и Метохији није никакав трик

Предсједник Александар Вучић изјавио је да посебна сједница парламента о Косову и Метохији није никакав “трик”, како то спекулишу његови политички противници, јер, истиче, нема важније теме од Косова и Метохије, нити важнијег мјеста од парламента да се о тој теми разговара.

Како каже, сваког дана је слушао критике и оптужбе како не жели и нема храбрости да се појави пред политичким противницима управо по питању КиМ, и да је у реду што су направљени мостови, ауто-путеви, пруге, што су војска и полиција боље опремљене, али је катастрофа што не смије да се појави да разговара о Космету.

Кад одем да разговарам са представницима СПЦ, кажу – ‘што разговараш са црквом, треба да идеш у парламент’. Онда кажем да долазим у парламент, да одговорим на питања, да поднесем извештај, а онда кажу да је то сад трик. А, какав трик?”, констатовао је предсједник Србије, одговарајући на питања новинара у Новом Саду.

Вучић је упитао о чему и гдје мисле да разговарају, ако неће са највишим представницима државе о Косову и Метохији.

Ваљда са највишим представницима државе хоћете да разговарате о РЕМ-у и о (генералном директору РТС Драгану) Бујошевићу, ваљда су они важнији од КиМ… За мене нису”, истакао је Вучић.

Он је нагласио да је за њега парламент веома важно мјесто, а да би за опозицију требало да буде апсолутно најважније мјесто, а од Косова и Метохије, у овом тренутку, немамо важнију, најважнију тему.

Ако то неко не разуме, ако су му и даље тајкунски интереси појединих лидера опозиције пречи од КиМ, ја им честитам на томе”, примијетио је Вучић.

Он је поновио да ће се појавити на сједници парламента и одговорити на свако питање, те додао да вјерује да ће, ако буде идеја, предсједница парламента прихватити да буде најдуже вријеме за све посланике који желе нешто да кажу, јер, понавља, нема важније теме од КиМ.

Ако о томе нећете да разговарате, ако хоћете шаторима да нас натерате да разговарамо о спровођењу ваших тајкунских интереса, да бисте могли да контролишете продају ваших секунди РТС-у… онда је то велика срамота”, истакао је Вучић.

Али, нека људи у Србији недвосмислено у наредном периоду кажу шта мисле о томе, а ускоро ће избори, па ће грађани имати прилику да говоре”, закључио је предсједник.

Прецизирао је да ће сједници парламента о Косову и Метохији, 27. маја, поред њега, присуствовати, и предсједница владе Ана Брнабић, директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић, као и сви који су на неки начин учествовали у разговорима или водили политику по питању КиМ у претходних неколико година.

Угљанин би највише волео да добије фотељу у Београду

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да су изјаве да би припајање Прешевске долине Косову било најбоље рјешење само жеље појединаца, али да је реалност много другачија.

Вучић је то рекао на питање новинара како коментарише недавну такву изјаву предсједника општине Бујановац Шаипа Камберија.

Предсједник Србије је, такође, прокоментарисао састанак који је предсједник СДА Сулејман Угљанин имао са лидером покрета Самоопредељење Аљбином Куртијем у Приштини и поручио Угљанину да за њега нема фотеље.

Сви људи имају право на своје жеље, а реалност је много другачија, тако да имамо ми и увек смо имали и Сулејмана Угљанина и многе друге који имају своје пусте жеље, али то остаје само на жељама. Али, верујте ми више од свих тих жеља, Угљанин би волео да добије фотељу у Београду“.

Вучић је поновио, како каже, исто што је рекао Уљанину и прије годину дана:

Суљо нема фотеље, а ти жели и изражавај жеље као у фонтани жеља колико хоћеш и то је све што можеш, а фотеље за тебе, Суљо, нема, као ни за ове друге. Жеље су једне, а реааност је сасвим друго“, поручио је Вучић.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар