РС и матица

Вучић: Пресуда Станишићу и Симатовићу је освета српском народу

„НОВА ПРЕСУДА СТАНИШИЋУ И СИМАТОВИЋУ – СЛИКА И ПРИЛИКА ПОЛИТИЧКОГ ДЕЛОВАЊА ХАГА“
  • „Страховито је важно да укажемо на чињеницу да су у предметима „Готовина” и „Маркач“ промењена правила и судска пракса. Рекли су да мора да се види лични утицај у зони деловања поменутих лица, да мора да постоји акт или наређење у позиву на злочине. Три године касније када је по жалби тужиоца поново суђено Симатовићу и Станишићу поново се мења праска судска и враћа на старо – да буду осуђени за злочине у Шамцу без удруженог злочиначког подухвата
  • „Чуо сам да су неке хашке судије узеле огроман новац у Загребу за тоНе искључујем могућност да неке земље покрену истрагу по том питању
  • „Освета која се спроводила над српским народом и српском државом је била за нешто што не разумем тачно за шта и поред тога што не желим да кажем да смо ми били анђели и да није било злочина са наше стране. Само се питам има ли јој краја тој освети!?“
  • Предсједник Србије је одбацио наводе да из Београда стижу поруке у Црну Гору које нису ни братске, а ни пријатељске и позивајући ћерке црногорског премијера Здравка Кривокапића да се врате и живе у Србији поручио им да ће им држава гарантовати пуну безбједност
  • Јесмо ли ми признали независност Боке Которске, Рожаја или неког другог дела Црне Горе, јесмо ли прихватили да се отцепи неки део Црне Горе и рекли зарад европских интеграција да ћемо да прихватимо тај део Црне Горе као независан? Нисмо, а они јесу, признали су независност Косова

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да је посљедња хашка пресуда – Јовици Станишићу и Франку Симатовићу Френкију слика и прилика политичког дјеловања Хашког трибунала и да се пита има ли краја освети српском народу, као и да „не зна само за шта нам се толико свете“.

Међународни механизам за кривичне судове (ММКС) јуче је првостепено осудио, у обновљеном поступку, бившег шефа Службе државне безбједности (СДБ) Србије Јовицу Станишића и команданта Јединице за специјалне операције (ЈСО) СДБ-а Франка Симатовића на по 12 година затвора за подржавање и помагање злочина у Шамцу.

На молбу да прокоментарише ту пресуду, Вучић је рекао да последња хашка пресуда говори све те да је суд промијенио праксу како би осудио Станишића и Симатовић.

Према његовим речима, суд у Хагу је у предметима Готовина и Маркач променио праксу у суђењу, да би ту праксу поништио током суђења Станишићу и Симатовићу и осудио их.

– Ми све то треба да разумемо, шта је била намера и схватимо поруку коју су послали. Да разумемо да морамо да чувамо мир и стабилност. Али, освета која је спроведена над српским народом и државом била је таква да не могу да је разумем – казао је Вучић.

„Ми Срби треба да разумемо шта је била намера и коју поруку су нам послали

Вучић је навео да Србија мора да иде уздигнуте главе, да штити националне и државне интересе и да буде дио Европе и свијета.

– Увек можемо да говоримо ко је одговоран за сукобе на простору бивше Југославије, али страховито је важно да укажемо на чињеницу да су у предметима „Готовина” и „Маркач“ промењена правила и судска пракса. Рекли су да мора да се види лични утицај у зони деловања поменутих лица, да мора да постоји акт или наређење у позиву на злочине – навео је Вучић.

Додаје да је то био разлог, како је чуо, да су неке хашке судије узеле огроман новац у Загребу за то, иако не жели да у то верује.

– Не искључујем могућност да неке земље покрену истрагу по том питању. Тада су променили судску праску и то је био разлаг да и (Анте) Готовина и (Младен) Маркач, али и (Момчило ) Перишић, а првостепено Симатовић и Станишић буду ослобођени одговорности. Три године касније када су правоснажно били ослобођени по жалби тужиоца поново се суди Симатовићу и Станишићу и после три године се поново мења пракса судска и враћа на оно старо и буду осуђени за злочине у Шамцу без удруженог злочиначког подухвата. То је слика и прилика политичког деловања хашког трибунала – нагласио је предсједник Србије.

Казао је да „ми Срби треба да разумемо шта је била намера и коју поруку су нам послали, али и своју позицију, као и да морамо да чувамо мир и стабилност“.

– Али, да освета која се спроводила над српским народом и српском државом је била таква освета за нешто што не разумем тачно за шта и поред тога што не желим да кажем да смо ми били анђели и да није било злочина са наше стране. Само се питам има ли јој краја тој освети – запитао је Вучић.

„Ми смо Црној Гори дали вакцине, а они су 400 дали војсци Косова* – да понизе Србију“

Предсједник Србије је одбацио наводе да из Београда стижу поруке у Црну Гору које нису ни братске, а ни пријатељске и позивајући ћерке црногорског премијера Здравка Кривокапића да се врате и живе у Србији поручио им да ће им држава гарантовати пуну безбједност.

Вучић је одговарајући на питање новинара, након церемоније обиљежавања завршетка радова на конструкцији Куле Београд, изнио, како је рекао, чињенице које говоре у прилог томе да Србија није учинила ништа лоше Црној Гори у претходних неколико година, за разлику од Подгорице.

– Јесмо ли ми признали независност Боке Которске, Рожаја или неког другог дела Црне Горе, јесмо ли прихватили да се отцепи неки део Црне Горе и рекли зарад европских интеграција да ћемо да прихватимо тај део Црне Горе као независан? Нисмо, а они јесу, признали су независност Косова – казао је Вучић.

Додао је да је из Подгорице протјеран српски амбасадор и то зато што је, како каже, написао о Мојковачкој бици оно што су историјске чињенице и оно са чим се данашње црногорско руководство саглашавало у том тренутку.

– Ми смо њима дали вакцине, а они су део вакцина уместо да дају народу Албанцима на Косову, што бих и ја учинио, а они су дали оружаним снагама, војсци Косова, да би понизили Србију – каже он.

Наводи и да са 400 вакцина, колико су дали војсци Косова, ништа нису помогли јер је то за 200 људи.

– Али, дали су војсци Косова која је против међународних закона формирана, супротно Резолуцији 1244 да би додатно понизили Србију – нагласио је Вучић.

Како навео, све што је рекао су чињенице, којима се и они у Црној Гори хвале.

„Ништа нисам дојавио патријарху – нисам ни знао да Кривокапић долази“

Када је ријеч о нападу у једном дневном листу у Србији на Кривокапићеве ћерке, предсједник Србије истиче да је апсолутно против напада на породицу, не само Кривокапићеву, већ свачију.

– Шта хоћете, да се мешам у рад новина, тада бисте о мени говорили као о диктатору?! Да ли се слажем са тим, не, али ви оптужујете Србију због писања таблоида – казао је он.

Истакао је да је он сваког дана на црногорским насловним странама и додао да му је нападана породица безброј пута.

– Мене су оптужили пре неки дан у званичним новинама црногорске власти за државни удар и то као зато што сам ја нешто дојавио патријарху, а нисам ни знао да Кривокапић долази да се нађе са патријархом – указао је Вучић.

Нагласио је да ће Кривокапићевим ћеркама држава Србија гарантовати пуну безбједност, али додаје да је требало да о њиховој, како тврде, угрожености обијавесте државне органе Србије, а не да праве представу за јавност.

– Представу за јавност по ономе што пише у црногорским медијима могу да правим сваки дан и могу и син и ћерка и цела фамилија свакога дана да ми издају саопштења по том питању, а нећу да говорим о тајкунским медијима у Србији који свакога дана организовано воде хајку – навео је Вучић.

Позвао је Кривокапићеве ћерке да дођу у Србију и поручио им да су добродошле да живе ту.

– Гарантоваћемо им безбедност, Србија је земља добрих домаћина и добрих људи и код нас супротно не сме да се дешава – казао је Вучић.

„Глупости су тврдње да сам посредно учествовао у убиству Ивановића“

Поновио је да су глупости тврдње које се могу чути да је учествовао посредно у убиству Оливера Ивановића и поручио да вјерује надлежним државним органима Србије који раде на том случају.

Вучић је, на питање новинара да ли је разговарао са Миленом Поповић због чега је напустила Скупштину када је говорио о КиМ и да тај разлог има име и презиме и да је разочарана тиме што је „пропало“ обећање да ће у року од две недеље бити октривени детаљи о убиству Оливера, рекао:

И ја сам разочаран приштинским органима и многима из међународне заједнице који нам нису доставили снимке и податке које смо тражили. Наше службе раде даноноћно на томе и наставиће да раде“.

Додао је да разуме да тајкуни који држе дио медија покушавају и на тај начин да га нападају.

Слушао сам месецима и годинама како сам негде посредно учестовао у убиству Оливера Ивановића – што је глупост. Када је постало бесмислено и када сте ту жену нападали и представљали је најгорим речима… после само једне реченице треба да постане ваша звезда“, рекао је Вучић.

Каже да га интересују искључиво чињенице и да је слушао исто такве бајке о његовој умјешаности у смрт Владимира Цвијана и додао да су то најглупље теорије завјере.

Милена Поповић је изјавила да је напустила недавно скупштинско засједање, на коме је говорио Александар Вучић, зато што се у скупштинској сали налазио и Милан Радоичић, који је на Косову био оптужен за убиство њеног супруга Оливера Ивановића.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар