РС и матица

Вучић: Претпостављам да ће Запад тражити убрзавање решавања косовског проблема

СРБИЈА И СРБИ НЕ МОГУ ДА ПРИСТАНУ НА НЕЗАВИСНОСТ А ДА НИ СРБИЈА НИ СРБИ НЕМАЈУ НИШТА
  • У интервјуу ТВ Прва указао да неријешено косовско питање Србију много кошта и да би, да тај проблем не постоји, имала пет милијарди евра директних страних инвестиција, али и нагласио да се не поставља питање да ли је држава спремна на ту цијену: „Много нас кошта, али то нема везе колико нас кошта. Да нема тог питања, било би много више, али да ли то значи ако сутра неко каже – ‘Пирот није ваш’ да ћемо да кажемо да, због инвестиција, на то пристајемо?
  • Још нисам чуо шта је њихова идеја, осим што сам видео у последње време све више притисака на мене у којима ће да кажу ти можеш да издржиш, победићеш на изборима чак и ако признаш независно Косово, а ми ћемо да помогнемо са новцем за Србију и свим другим
  • Предсједник Србије сматра да Џон Болтон, помоћник Доналда Трампа за националну безбједност, засад не долази у посјету Београду и Приштини

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је да се албански политичари понашају дјеца и да је то увијек тако када „неко ко није имао државу покушава да је направи“.

Вучић је рекао да неријешено косовско питање Србију много кошта и да би, да тај проблем не постоји, имала пет милијарди евра директних страних инвестиција, али да се не поставља питање да ли је држава спремна на ту цијену.

„Много нас кошта, али то нема везе колико нас кошта. Да нема тог питања, било би много више, али да ли то значи ако сутра неко каже – ‘Пирот није ваш’ да ћемо да кажемо да, због инвестиција, на то пристајемо?“, рекао је Вучић за ТВ „Прва“.

Он каже да је очигледно да се могућност наставка дијалога Београда и Приштине одгађа унедоглед због предстојећих избора на Косову и Метохији и да савјетник америчког предсједника Џон Болтон неће доћи у посјету Београду и Приштини, као што су медији писали.

„Мислим да неће доћи. Размишљао је да посети Београд и Приштину, али, због избора, нема с ким да прича у Приштини“, рекао је Вучић.

Упитан да ли Болтон не долази док се таксе не укину, Вучић је указао да се свакако америчка администрација залаже за укидање такса, али да не сматра да је то једини разлог недоласка.

Вучић је оцијенио као бесмислицу одлуку приштинских власти да не пушта грађане са пасошем Србије на Косово и Метохију и истакао да су албански политичари на Космету почели да се утркују по питању такси, али и по најглупљим питањима, као што су документа.

„Јасно је да је српска страна преговарала да се путује уз личну карту, али наравно да имате право и да путујете и са пасошем. Онај ко има више, има право и на мање“, додао је Вучић.

Према Вучићевим ријечима, приштински политичари понашају као мала дјеца и „увијек тако изгледа када они који нису имали државу покушавају да направе државу“.

Он је оцијенио да ће Српску листу, као пету политичку снагу по јачини послије четири албанске странке, „покушати да оборе“ и Албанци и дио међународне заједнице.

Вучић је истакао да га највише забрињава то што ће у узаврелој атмосфери између Албанаца њихови избори да доведу атмосферу до кулминације у којој „што горе против Срба урадиш, то више гласова добијеш“.

Он је рекао да нема доказа за тврдње медија о томе да обавјештајне службе располажу информацијама да организација Б13 Хашима Тачија спрема „крваву јесен“ на сјеверу Косова и Метохије.

„Нема доказа за тако нешто. Не искључујем могућност различитих инцидената, али да будем искрен, неће се то догодити, нећемо ми толерисати убијање српског живља и погром. Неће се десити“, поручио је Вучић.

Он је, међутим, истакао да једини циљ Албанаца остаје да овладају сјевером Косова и оцијенио да Србију „чека тешка јесен по питању Косова и Метохије“.

Вучић је рекао да претпоставља да ће Запад тражити убрзавање рјешавања косовског проблема, али да још није чуо о којој се идеји ради.

„Још нисам чуо шта је њихова идеја. Ја још нисам чуо, осим што сам видео у последње време све више притисака на мене у којима ће да кажу ти можеш да издржиш, победићеш на изборима чак и ако признаш независно Косово, а ми ћемо да помогнемо и са новцем за Србију и свим другим“, навео је он.

Он је поручио да Србија и Срби не могу да пристану на признавање независности, а да ни Србија, ни Срби немају ништа.

„Људи у међународној заједници морају да знају да неће бити решења уколико неко мисли да Србија треба да буде понижена. То сам им рекао безброј пута“, рекао је Вучић.

Он је навео да за позицију Србије сви европски, амерички, али и руски представници кажу да је врло конзистентна и нагласио да је ријеч о позицији која подразумијева добро извагане српске интересе и њихово добро разумијевање, које није промијенио од првог дана разговора.

„Како долази 2020. година, они знају да се Србији жури ка ЕУ и богатијем друштву и доводе вас у ситуацију да морате да размишљате да ли вам се исплати једно или друго. Али, држаћемо се чврсто постављених принципа и граница“, рекао је Вучић.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар