RS i matica

Vučić, Rama i Zaev potpisali deklaraciju o uklanjanju poslovnih barijera

„MALI ŠENGEN“ U PUNOM SASTAVU TREBA DA IMA ŠEST ČLANICA SA 20 MILIONA LJUDI
  • Aleksandar VUČIĆ: „Sastanak je bio od izuzetnog značaja za naše zemlje, za Srbiju nesumnjivo, a dokument se zasniva na implementaciji četiri ključne slobode koje su međunarodno prihvaćene i koje promoviše i EU –  slobodi protoka robe, kapitala, usluga i ljudi
  • Edi RAMA: Regionu je očajnički potrebno da ide naprijed. „Mali Šengen“ je otvoren za sve na zapadnom Balkanu
  • Zoran ZAEV: Zajedno sa Srbijom i Albanijom pokrećemo inicijativu za jače regionalno povezivanje i šaljemo poruka da politički odnosi u regionu postaju jednostavniji, da Balkan više nije bure baruta, već region mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja, region 21. veka

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev potpisali su danas u Novom Sadu zajedničku deklaraciju o uklanjanju poslovnih barijera između tri države.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare najavio i da će 10. novembra u Ohridu biti održan novi trilateralni sastanak na kome će biti predstavljene najkonkretnije mjere, a koje su, kako je naveo, u interesu stanovnika sve tri zemlje.

Sastanak je bio od izuzetnog značaja za naše zemlje, za Srbiju nesumnjivo, a dokument se zasniva na implementaciji četiri ključne slobode koje su međunarodno prihvaćene i koje promoviše i EU –  slobodi protoka robe, kapitala, usluga i ljudi, rekao je on.

Vučić je istakao da stanovnici tri zemlje zaslužuju bolju budućnost, viši životni standard i neuporedivo veću stopu zaposlenosti i da su svi u regionu dobrodošli.

Potrebno je da regulišemo međusobne odnose kako bismo podigli rast i razvoj u našim zemljama i da u mnogo čemu zajednički delujemo“, rekao je Vučić.

Rama je poslije trilateralnog sastanka rekao da je regionu očajnički potrebno da ide naprijed i da je inicijativa, nazvana, inače, „mali Šengen“, otvorena za sve na zapadnom Balkanu.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev poručio je da se zajedno sa Srbijom i Albanijom pokreće inicijativa za jače regionalno povezivanje i šalje poruka da politički odnosi u regionu postaju jednostavniji, da Balkan više nije bure baruta, već region mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja, 21. veka, posvećen boljem životu.

Ovo nije sastanak koji se iznenada desio i ja bih želio da pojasnim da on nema za cilj nikakve ekskluzivnosti, naprotiv, to je korak koji je preduzet da bi se obezbijedio opšti inkluzivni proces i u deklaraciji možete da pročitate da mi govorimo o šestorki sa Zapadnog Balkana tokom cijelog teksta“, istakao je Rama.

Rama je rekao da otvorena pitanja koja postoje u samom srcu regiona ne bi trebalo da spriječe strane da se slože da se ne slažu oko nekih pitanja, kao i da se dogovore oko onoga što se tiče svih građana.

Zaev je uvjeren da će uz pomoć ove inicijative region biti više poštovan, konkurentniji u svijetu i privlačniji i garđanima Balkana da ostanu i žive u regionu, i stranim investitorima da prave planove na osnovu širokog opsega naših resursa.

„Definisali smo naredni sastanak na Ohridu gdje ćemo nastaviti s konkretnim koracima i nadamo se da ćemo objaviti konkretne rezultate i potpisati sporazume“, dodao je Zaev.

Dodao je da je Sjeverna Makedonija kao zemlja kandidat za članstvo u EU ujedno i kopredsedavajuća Berlinskim procesom zajedno sa Bugarskom što će dati novi podstrek povećanju regionalne saradnje što je stremljenje svih u regionu.

„Mali Šengen“ će u punom sastavu biti tržište sa 20 miliona ljudi.

Dosadašnja iskustva su pokazala da kamioni sa robom na graničim prelazima između zemalja regiona čekaju duže od 20 sati.

Vučić i predsjednica vlade Srbije, Ana Brnabić, priredili su sinoć u Novom Sadu večeru za Zaeva i Ramu.

Video snimak četvoro zvaničnika na večeri objavljen je na zvaničnom instagram nalogu srpskog predsjednika.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar