РС и матица

Вучић: С-400 и Панцир? Овако нешто нисам видео – чини вам се да су бајка, а нису

СА МИНИСТРОМ ОДБРАНЕ И НАЧЕЛНИКОМ ГЕНЕРАЛШТАБА ПОСЈЕТИО КОМАНДНИ ЦЕНТАР ВЈЕЖБЕ
  • Предсједник Србије: „Када људи питају да ли бисмо их волели (С-400 и Панцир), волели бисмо. У овом тренутку једино кад би нам их Русија оставила. Другачије не бисмо могли да приуштимо
  • Подсјетио да је Србија наручила један систем Панцир за који је рекао да је фантастичан: „Он гађа све летеће објекте, посебно дронове и ракете, на даљини од 80 километара све види, тешко је ометати радар, имају разноврсни приступ. Наши људи су пресрећни, обучавају се

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић обишао је данас Командни центар вјежбе „Словенски штит 2019“, као и руске ПВО системе постављене на аеродрому у Батајници, међу којима су и ракетни систем С-400 и Панцир.

Вучић је током обиласка система С-400 и Панцир, који су јуче допремљени у Србију, ради вјежбе „Словенски штит 2019″, рекао да тако „нешто није видео“.

„Био сам на њиховим аеродромима, овако нешто нисам видео. Просто, када читате и гледате на сајтовима и у новинама мислите да није истина, да је немогуће, чини вам се да је бајка, али истина је“, рекао је Вучић.

Предсједник Србије је, са министром одбране Александром Вулином и начелником Генералштаба Војске Србије Миланом Мојсиловићем, присуствовао представљању процедура и командовања вјежбом у командном центру и поразговарао са руским и српским војницима који учествују у вјежби.

Вучић је од припадника руске армије добио на поклон макету руског система С-400, што је и објавио на фотографијама на званичном инстаграм налогу „Будућностсрбијеав“.

У разговору са руским официрима Вучић је рекао да су системи Панцир и С-400 страшно оруђе.

„Када људи питају да ли бисмо их волели, волели бисмо у овом тренутку једино кад би нам Русија оставила. Другачије не бисмо могли да приуштимо“, констатовао је Вучић, а преноси РТС.

Како је истакао, ријеч је о системима који гарантују безбједност и сигурност.

Он је поновио да Србија драстично ојачава војне капацитете иако је мала земља.

„Недовољно смо јаки, али смо јачи него што смо били“, рекао је Вучић.

Предсједник је подсјетио да је Србија наручила један систем Панцир који је, каже, фантастичан.

„Он гађа све летеће објекте, посебно дронове и ракете, на даљини од 80 километара све види, тешко је ометати радар, имају разноврсни приступ. Наши људи су пресрећни, обучавају се“, рекао је Вучић.

Заједничка тактичка вјежба са бојним гађањем ракетних јединица ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације „Словенски штит 2019″ одржава се на територији Србије.

Вјежба се реализује у рејону аеродрома „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ на Батајници и на полигону Пасуљанске ливаде, уз ангажовање и осталих јединица из састава Ратног ваздухопловства и протвваздухопловне одбране Војске Србије.

Циљ вјежбе је образовање и употреба заједничке групације ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације у противваздухопловној одбрани територије и снага војске од извиђања и дејства непријатеља из ваздушног простора, као и обучавање и увјежбавање команди и јединица за припрему и извођење операције ПВО.

Руководилац вјежбе је командант 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства РВ и ПВО бригадни генерал Тиосав Јанковић.

Осим ракетних система ПВО који су у саставу Војске Србије, на вјежби ће бити коришћени и ракетни системи ПВО из састава Ваздушно-космичких снага Руске Федерације.

Систем С-400 „Тријумф“ је противавионски и противракетни систем који је први пут ушао у оперативну употребу оружаних снага Руске Федерације у 2007. години.

Након вјежбе С-400 ће бити враћен у Русију.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар