РС и матица

Вучић са државном делегацијом у Бањалуци: Најбољи период у сарадњи Српске и Србије

РАЗГОВАРАНО О ХИДРОЕЛЕКТРАНАМА НА ДРИНИ, АЕРОДРОМУ КОД ТРЕБИЊА, ПОМОЋИ ЧЕТИРИ ОПШТИНЕ

Фото: Инстаграм

  • Милорад ДОДИК: Република Српска нема план да изађе из БиХ, али како раде ови из Сарајева, они ће нас истјерати. Јер, сваки пројекат Српске се опструише из ФБиХ. Српска жели мир, неће водити никакве ратове и нема такве планове, иако неки то упорно приписују Српској. Срби су најбољи народ. Ми нећемо да ратујемо, али хоћемо да разговарамо. Нико неће укинути Републику Српску, како то планирају они који се позивају на Исламску декларацију
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Српска данас живи и функционише у окружењу у којем од неког ко треба да буде партнер и с којим треба да размишљате о заједничком развоју и изградњи, добијате најгрђе ријечи које исијавају мржњу, нетрпељивост
  • Александар ВУЧИЋ: БиХ је за Србију трећа извозна дестинација, а у трговинској рамјени укупно партнер број седам – уз Немачку, Италију, Русију, Кину, Мађарску и РумунијуСрбија жели партнерске, пријатељске и најбоље односе са Бошњацима и Хрватима, а не само са Србима, што се подразумева

ДЕЛЕГАЦИЈУ Србије, у којој су Александар Вучић, Ивица Дачић, Ана Брнабић и Александар Вулин, на Аеродрому „Бањалука“ у Маховљанима дочекао је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Убрзо потом је у Бањалуци Вучић разговарао са  Додиком и предсједницом Републике Српске, Жељком Цвијановић. А предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић са предсједником Скупштине Србије Ивицом Дачићем.

Паралелно је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић имоа састанак са предсједником Владе Србије Аном Брнабић у Административном центру Владе Републике Српске.

Одржана је и сједница Вијећа за сарадњу Републике Српске и Србије, на којој је анализирано остварење досадашњих заједичких пројеката

Највећа пажња је посвећена будућим пројекима Српске и Србије.

Највећи су: хидроелектране на Дрини, ауто-пут од Раче до Бијељине, аеродром код Требиња.

Додик је нагласио да и Српска помаже Србији:

– Желимо да заштитимо Србију и да буде моћна и јака. Дијелимо исте вриједности које су везане за очување мира у региону и онога што Србија промовише, а то је сарадња свих земаља овог региона, кроз иницијативу „мини Шенген“. Наш циљ је да се обезбиједимо нови замах у развоју локалних заједница у Српској.

Додик је оцијенио да Република Српска никада није имала значајнију посјету од данашње посјете делегације Србије предвођене предсједником Александром Вучићем.

– Ово је најбољи период наше сарадње. Ззахваљујући предсједнику Вучићу Српска може да се похвали великим пројектима – рекао је Додик.

Открио је да је Вучића упознао са тежњама политичког Сарајева за елиминацијом права Српске, те тежњама тих политичких кругова да успоре развој Српске.

За тврдњу Бакира Изетбеговића да су представници Српске „геноцидаши“, рекао је да су то непристојне етикете:

– Њихова политика је слабљење Српске, али то нећемо дозволити. Српска жели мир, неће водити никакве ратове и нема такве планове, иако неки то упорно приписују Српској. Срби су најбољи народ. Ми нећемо да ратујемо, али хоћемо да разговарамо. Нико неће укинути Републику Српску, како то планирају они који се позивају на Исламску декларацију.

Нагласио је да Република Српска досљедно поштује Дејтонски споразум и упозорио:

– Република Српска нема план да изађе из БиХ, али како раде ови из Сарајева, они ће нас истјерати. Јер, сваки пројекат Српске се опструише из ФБиХ.

Цвијановић је по завршетку прве рунде разговора изјавила је да Република Српска и Србија предано раде на изградњи аутопута који ће спојити Бањалуку и Београд, аеродрома у Требињу, те да се улази у фазу изградње великог енергетског пројекта „Бук Бијела

Истакла је да је задовољна оним што је до сада постигнуто кроз сарадњу Српске и Србије, те изразила захвалност Србији на политичком разумијевању, финансијској и свакој другој подршци:

– Сви ови пројекти ће за наше грађане значити бољу комуникацију, боље услове за пословање, већу енергетску сигурност и независност. Улазимо у фазу изградње Бук Бијеле„, на шта се чека више деценија. Дошло је вријеме да то Република Српска и Србија реализују и на тај начин обезбиједе све што је потребно у енергетској сфери и за нас и за наше окружење, али и да достигнемо потентност која ће нас учинити значајним управо у енергетском сектору.

Цвијановићева се захвалила Србији на подршци општинама у ФБиХ са већинским српским становништвом:

– Људи који тамо живе су загледани у оно што раде Република Српска и Србија, знајући да им је све та подршка прилика за опстанак на том простору. Исто тако, важно је да смо реализовали све пројекте које смо захваљујући Србији имали прилику да реализујемо у нашим општинама широм Српске.

Истакла је да је госте из Србије обавијестила и о условима у којима се функционише у БиХ:

Наш приоритет јесте стабилна, развијена и јака Република Српска. Нећемо да будемо зараобљени разним темама, али не можемо ни да будемо у потпуности имуна на све оно што су изазови. Српска данас живи и функционише у окружењу у којем од неког ко треба да буде партнер и с којим треба да размишљате о заједничком развоју и изградњи, добијате најгрђе ријечи које исијавају мржњу, нетрпељивост, немогућност комуникације и то оптерећује и све што покушавамо урадити на привредном плану, али и у области здравства.

Нагласила је да је Српској потребна стабилност:

– Све оно што нисмо успјели никада са било ким другим, успјели смо да радимо са Србијом. У нашој сарадњи нема ничега лошег, само добро које желимо да донесемо нашим грађанима. Србија иде путем развоја и ми желимо да тај пут буде зацртан и за наше грађане који осјећају сигурност зато што имају тако развијену и јаку Србију која корача напријед.

Цвијановић је изразила задовољство што Српска и Србија показују капацитет да унапређују своју сарадњу у свим областима.

– Захвална сам Србији што је била на располагању Републици Српској у свим тешким временима, укључујући и подршку која је долазила у вријеме пандемије.

Сједници Савјета су – поред Додика, Цвијановић, Чубриловића, Вишковића, Вучића, Дачића и Брнабић – присутвовали и министар финансија Републике Српске Зора Видовић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, као и министри унутрашњих послова Српске и Србије Драган Лукач и Александар Вулин.

Вучић: Будућност је у заједничком раду и миру

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић поручио је данас у Бањалуци да је будућност у заједничком раду и миру, те да је најважније да се за бољи живот грађана, развијају економски односи, уз очување мира и стабилности.

„Имали смо седницу Савета за сарадњу, пажљиво сам саслушао све што мисле о политичкој ситуацији у РС и БиХ. За нас је важно да покушамо да чувајући мир и стабилност, развијамо економије, како би се грађанима обезбедила другачија и боља будућност”, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.

Важно је да људи у Српској и Србији могу да виде да ће имати посао, да ће њихова дјеца моћи да опстану на огњиштима, да ће имати будућност, а да не буду опхрвани бригама од пре 25-30 година.

„Већ да знамо да је мир будућност и да је заједнички рад будућност”, поручио је председник Србије на заједничкој прес конференцији са Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић.

Он је додао да је БиХ за Србију трећа извозна дестинација, а у трговинској рамјени укупно партнер број седам – уз Њемачку, Италију, Русију, Кину, Мађарску и Румунију.

„БиХ је веома важан партнер за нас и верујем да трговинска размена у 2021. може да буде значајно већа него у 2020, када је због короне забележен пад од 11 одсто, у моменту кад смо достигли размену од две милијарде евра”, рекао је Вучић.       

– Не сматрам изјаве које иду у том смеру на било који начин одговорним, као ни увреде на рачун других народа – нагласио је Вучић коментаришући ратнохушкачке изјаве лидера СДА Бакира Изетбеговића и називање Срба „геноцидашима“.

Он је истакао да Србија жели партнерске, пријатељске и најбоље односе са Бошњацима и Хрватима, а не само са Србима, што се подразумијева.

– Не пада нам на памет ни да размишљамо о сукобима и ратовима и не сматрам изјаве које иду у том смјеру на било који начин одговорним, као ни увреде на рачун других народа – додао је Вучић.

Посебну пажњу обратићемо на четири општине – три у Републици Српској – Костајница и Козарска Дубица које су погођене земљотресом, те Невесиње и једну општину у ФБиХ – Дрвар – рекао је предсједник Србије.

Вучић од данас почасни грађанин Бањалуке

Председник Србије Александар Вучић проглашен је данас почасним грађанином Бањалуке, а кључ тог града и Повеља почасног грађанина уручени су му на Свечаној академији поводом обележавања Дана Бањалуке.

На свечаности у Банском двору, испред којег су се окупили грађани Бањалуке, кључ и Повељу Вучићу је уручио председник Скупштине града Младен Илић.

Претходно, председника Србије је по доласку у Бански двор дочекао градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, који му је захвалио на пости и пожелео му добродошлицу у град, пренео је Танјуг.

Повеља почасног грађанина, председнику Вучићу додељује се као знак захвалности грађана Бањалуке за бројне донације, и пројекте који су завршени или у фази реализације.

Као пример, наведена је изградња амбуланте, дечијег вртића у делу града Петрићевац, али и донација вакцина.

Емитован је и двоминутни филм, у којем је поручено да кључ града иде пријатељу Вучићу и да за њега врата Бањалуке отворена заувијек.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар