РС и матица

Вучић са Меркеловом: Ако желимо у ЕУ – мораћемо доносити бројне тешке и болне одлуке

ОЦЈЕНИО ДА БИ СРБИЈУ БИЛО КАКАВ СУКОБ НА БАЛКАНУ ВРАТИО СТО ГОДИНА УНАЗАД
  • „Европски пут је од виталног значаја за нас. Да ли ћемо у ЕУ бити 2025. или у неко друго време – зависи највише од нас и спровођења реформи, али и од других ствари у региону“
  • „Немачка је за Србију најважнији партнер и најзначајнија земља у ЕУ… У билатералним односима направили смо крупне помаке напред. Прошле године је трговинска размена две земље достигла 4 милијарде и 343 милиона евра, а у прва два месеца ове године  увећана је за 12,6 одсто“
  • „Сигурно нам сигурно неће бити лако, ни Србији ни њеним грађанима, али сам задовољан разумевањем које сам добио у Берлину и поштовањем које Србија ужива“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас у Берлину, пред почетак сусрета са канцеларком Ангелом Меркел да је Њемачка за Србију најважнији партнер, а да ће она дати све под себе да се избегну било какви сукоби на Балкану.

Вучић је нагласио да је Србија посвећена миру и стабилности и да би било какав сукоб на Балкану вратио све земље и народе региона 100 година уназад.

„Даћемо све од себе да се тензије и било каква дестабилизација избегну по сваку цену”, поручио је Вучић.

Истакао је да је за Србију важно да чује ставове Меркелове.

„Европски пут је од виталног значаја за нас и мораћемо да доносимо бројне тешке и болне одлуке ако желимо чланство у ЕУ. Да ли ће то бити 2025. или у неко друго време зависи највише од нас и спровођења реформи, али и од других ствари у региону“.

Предсједник Србије је упутио велику захвалност Меркеловој на заинтересованости и личној огромној пажњи коју поклања Србији и региону, уз оцјену да је Немачка за Србију најважнији партнер.

У заједничком обраћању медијима са немачком канцеларком он је рекао да бисмо, да тога није било, имали много више криза него што их је било у претходном периоду.

„У билатералним односима направили смо крупне помаке напред”, рекао је Вучић и навео да је прошле године трговинска размјена двије земље достигла 4 милијарде и 343 милиона евра, да је увећана у прва два мјесеца ове године за 12,6 одсто.

Како каже, може се очекивати да до краја 2018. године достигне и читавих пет милијарди евра.

„Немачка је за Србију најважнији партнер и најзначајнија земља у ЕУ”, констатовао је Вучић.

Вучић је примјетио да лоше вијести у Србији, као и у великом броју других земаља, доминирају иако су јуче, на примјер, у Србији постављена два камена-темељца за две нове њемачке фабрике.

„Доминирају те лошије вести о недовољној стабилности. Верујем да ћемо уз немачку и европску помоћ моћи све то да превазиђемо и грађанима гарантујемо сигурну будућност”, рекао Вучић,

Меркел и Вучић ће након обраћања медијима имати радни ручак, а како је раније саопштио кабинет њемачке канцеларке посебно ће се разговарати о билатералним односима, као и регионалним питањима, али и европско-политичким темама.

Ово је 12 сусрет Вучића и Меркелове, а други за посљедњих мјесец и по дана.

По завршетку разговора, Вучић изјавио је да је фокус био на  четири кључне ствари. Билатералним и економским односима, Косову и Метохији, ситуацији у региону и европским интеграцијама Србије.

Највише времена посветили су, каже, КиМ и апсолутно су сагласни да се мир и стабилност морају очувати по сваку цијену.

Договорили су се, истиче Вучић, да у оквиру ЕУ наставе да раде на проналаску рјешења: „Јер, решење је увек боље него да решења нема, боље је од сваког конфликта, макар и замрзнутог”.

„Да ли ту постоје неке хитне ствари? Не, нема их. Не постоји ништа важније од очувања мира и стабилности”, додао је Вучић и нагласио да је веома задовољан разумијевањем на које је наишао и поштовањем које Србија ужива код канцеларке.

„Можеш да ме позовеш кад хоћеш”, рекла је Меркел Вучићу, и примијетила да он не користи ту прилику, навео је Вучић и додао да је рекао канцеларки да не жели још и он да је узнемирава.

На питање шта је његова порука након сусрета, а с обзиром да је пре посјете Берлину поручио да не треба превише да очекујемо, рекао да нам сигурно неће бити лако, ни Србији ни њеним грађанима, али да је задовољан разумевањем које је добио у Берлину и поштовањем које Србија ужива.

„А, да ће нам бити лако, неће”, закључио је. Али, додао је, у Берлину није било ни оне врсте притисака које су „прогнозирали” разни аналитичари.

„Веома сам задовољан што је хтела не само да нас чује, већ и саслуша наше ставове”, рекао је подсјећајући да је Њемачка признала независност Косова.

Указао је да Њемачка може за четири године бити и партнер са којим ћемо обављати и читавих 20 одсто укупне спољнотрговинске размене.

То говори, додао је Вучић, да Њемачка постаје стуб за Србију у сваком смислу, а око тога смо изразили обострано задовољство.

Трећа тема била је ситуација у региону, навео је председник Србије и истакао да је поновио у разговору инцијативу за успостављање јединственог тржишта на Западном Балкану, да тиме можемо да привучемо још више страних директних инвестиција, да смањимо оперативне трошкове наших компанија.

Открио је да му је Меркел рекла да би било веома важно да Србија присуствује Самиту ЕУ и Западног Балкана, у мају у Софији.

„Замислите да дођу све земље ЕУ, јер ће и са Шпанијом да направе неки договор, и да дођу представници Приштине и свих са Западног Балкана… Каква би то штета и колико би лоше било за Србију. Свакако ћемо бити представљени на, надам се, највишем нивоу”, рекао је Вучић.

Танјуг

http://fakti.org/serbian-point/vucic-sa-merkelovom-moracemo-donositi-brojne-teske-i-bolne-odluke-ako-zelimo-u-eu

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар