РС и матица

Вучић са Порфиријем: Када држава и Црква раде заједно – Србија буде прва у Европи

ПАТРИЈАРХ: „ДАНАС САМ МОГАО ДА ЧУЈЕМ ЕЛЕМЕНТАРНЕ ОСНОВЕ ГЕОПОЛИТИКЕ“
  • Александар ВУЧИЋ: Имао сам част да обавестим новоизабраног патријарха о свим значајним питањима за државу Србију, а самим тим и за Цркву. Обавестио сам га о разговорима који нас очекују, као и о позицији СрбијеРазговарали смо и о Републици Српској, као и о положају нашег народа и у региону

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић састао се данас са новоизабраним патријархом српским Порфиријем.

Имао сам част да обавестим новоизабраног патријарха о свим значајним питањима за државу Србију, а самим тим и за Цркву. Обавестио сам га о разговорима који нас очекују, као и о позицији Србије“, рекао је предсједник Вучић:

Разговарали смо и о Републици Српској, као и о положају нашег народа и у региону. Веома је важан однос државе и Цркве. Када држава и Црква стреме истом циљу и када раде заједно, онда Србија буде прва у Европи. Када то није случај, онда је Србија лака мета за свакога.“

Патријарх Порфирије се захвалио Вучићу на његовом присуству на устоличењу и ријечима које му је у Патријаршији упутио:

„Данас сам могао да чујем елементарне основе геополитике у ужем смислу те речи. Ја сам пре свега нагласио да нисам политичар не зато што немам афинитета, већ зато што мислим да је Црква саборни организам и има циљ да гради мостове и превазилази поларизацију. И овом приликом сам рекао оно што јесте израз читавог Сабора СПЦ, да ћемо чинити све што је до нас као пастира да нашем народу буде што боље, а да то не буде на уштрб других народа, свесни да искључиво дијалогом можемо препознати вредности једни код других“.

Састанку у згради Генералног секретаријата предсједника Републике присустовао је и министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар