Одабрано РС и матица

Вучић: Слободан човек и земља не одлучују према ултиматумима

ОДРЕАГОВАО НА МОГУЋЕ ТРАЖЕЊЕ ЕВРОПАРЛАМЕНТА ДА СРБИЈА УВЕДЕ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ
  • „Видео сам резолуцију ЕП и благо њима ако немају паметнија посла него да шаљу Србији писма шта би и како требало да чинимо, са притисцима и пријетњама према Србији. Стварно им честитам и надамо се да имају паметнија посла. Ми њих веома поштујемо и страшно су нам важни, али много су нам важнији грађани Србије и парламент Србије. Тако да ћемо примити к знању све то што говоре“
  • „Постављање улатиматума не иде тако лако и једноставно. У крајњој линији, ако би се тако нешто догодило – ми бисмо упознали народ и ништа не бисмо крили од народа. Што се тиче нашег опредјељења, оно је јасно исказано кроз закључке Савета за националну безбедност и од тада се није мењало упркос штампи, домаћој и иностраној“
  • Овако је одговорио на питање како види изјаву Александра Вулина да је резолуција ЕП најбољи начин да Србија схвати да јој мјесто није у ЕУ, и на питање да ли вјерује да питање санкција неће бити постављено Србији као ултиматум

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је да „много играча“ има интерес у дестабилизацији западног Балкана, али да је он лидерима ЕУ рекао да ће Србија покушати да одржи мир у региону.

Изјавио је да је упознат са садржајем најављене резолуције Европског парламента којом ће тражити да се Србија усклади са спољном политиком Уније и уведе санкције Русији.

Открио је да је видио тај документ и поручио да слободни људи и земље не доносе одлуке на основу ултиматума.

„Видео сам резолуцију ЕП и благо њима ако немају паметнија посла него да шаљу Србији писма шта би и како требало да чинимо, са притисцима и пријетњама према Србији. Стварно им честитам и надамо се да имају паметнија посла. Ми њих веома поштујемо и страшно су нам важни, али много су нам важнији грађани Србије и парламент Србије. Тако да ћемо примити к знању све то што говоре“, рекао је Вучић.

Он је тако одговорио на питање новинара како види изјаву Александра Вулина да је резолуција ЕП најбољи начин да Србија схвати да јој мјесто није у ЕУ, и на питање да ли вјерује да питање санкција неће бити постављено Србији као ултиматум.

Додао је да смо од њих у ЕП чули разне паметне ствари, али и глупости, али да се Србија увијек руководила својим интересима.

Водили смо рачуна о својој земљи, а тако ћемо и у будућности, поручио је Вучић.

„Ако немају паметнија посла, не могу да се иживљавају на Москви па би мало да се иживљавају на Београду – честитам им на томе. Они нека раде свој посао, а ми ћемо да радимо свој“, поручио је Вучић.

Када је ријеч о питању када ће Србији да стигне ултиматум, каже да се разних ултиматума наслушао на Н1, али да смо преживели.

„Слободан човек и земља не одлучују се према ултиматумима које неко поставља и сили коју неко представља већ шта штити и како чувамо своју земљу и свој народ. Постављање улатиматума не иде тако лако и једноставно. У крајњој линији, ако би се тако нешто догодило – ми бисмо упознали народ и ништа не бисмо крили од народа, што се тиче нашег опредјељења, оно је јасно исказано кроз закључке Савета за националну безбедност и од тада се није мењало упркос штампи, домаћој и иностраној“, нагласио је Вучић.

Вучић је истакао да Србија плаћа велику цијену због своје политике везано за санкције Русији и нагласио да ће Србија наставити да се придржава принципа којих се други не држе.

Вучић је на питање за став Србије према украјинској кризи и цијену коју плаћа Србија, односно писање појединих медија да Србија припрема увођење санкција Русији, рекао да не жели да коментарише новинске написе.

„Понекад човјек може да буде очајан када гледа новине различитих страна, гдје видите потпуну необјективност, навијачку острашћеност, на једној према руској страни, а на другој антируску острашћеност. Када читате питате се да ли је могуће да људи који живе у Србији имају нешто што је важније, а то су позиција и интереси Србије“, нагласио је он.

Вучић је рекао да је поносан на чињеницу што у Србији не постоје антиукрајинска ни антируска хистерија, што не дозвољавамо да неко уништи споменик украјинском пјеснику Тарасу Шевченку у Новом Саду, што су неки покушали, али ни дјело Достојевског, Толстоја, Гогоља.

„То су ствари због којих сам поносан. Код нас долазе Украјинци и Руси. Врло је чудно да је добар део оних који долазе из Москве оријентисан против Владимира Путина, а добар дио оних који долазе из Украјине против њиховог руководства. За нас је то неважно, већ само да будемо добри домаћини и обезбедимо све како то налажу међународни акти“, додао је он.

Вучић је примјетио и да у Србији, како је рекао, постоји много њих који све знају боље од државног руководства – и када и да ли ћемо уводити санкције.

Подсјетио је да су неки кандидати на прошлим изборима говорили да ће санкције против Русије бити уведене 4. априла, одмах после избора.

„Не сећам се да је било ко уводио санкције. Лагали су по ко зна који пут. Али, некога баш брига што може да обмањује јавност сваки дан јер одговорности нема, а неко мора да има одговорност“, поручио је он.

Вучић је указао да је Србија једина земља у Европи која није увела ниједну рестриктивну мjеру против Русије, преноси Спутник.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар