РС и матица

Вучић: Шолц на веома децидан и оштар начин тражио да се Србија да прикључи санкцијама против Русије

ЊЕМАЧКИ КАНЦЕЛАР НАКОН БОРАВКА У ПРИШТИНИ ПОСЈЕТИО БЕОГРАД
  • Александар ВУЧИЋ: Шолц је донио нову енергију и наду за све на Западном Балкану, јер не само да разумије, жели да чује све за Западног Балкана и жели да постоји стварна европска перспектива за проширење ЕУ, а не куповина времена и задовољања малих
  • ВУЧИЋ: „Ја сам указао, а не желим да користим ову конференцију за критику других, на све неиспуњено из Бриселског споразума из 2013, али сам разумео поруку Шолца, који је рекао да је важно да правимо много малих корака, да бисмо једног дана направили већи успех у проналажењу решења“
  • Олаф ШОЛЦ: „Свако мора знати да санкције које смо увели сада, шести пакет, су нешто што неће нестати тако брзо чим стане рат. Услов за укидање је да Русија мора прихватити да не може диктирати мир са Украјином, већ да мора преговарати и договорити споразум којим се враћа територијални интегритет и суверенитет Украјине“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић пренио је данас, послије састанка са њемачким канцеларом, да је Олаф Шолц тражио да се Србија прикључи санкцијама Русији.

„Разговарали смо о политичкој ситуацији у свету и Шолц је на веома децидан, јасан и оштар начин тражио од Србије да се прикључи санкцијама против Русије, односно да подржим рестритктивне мере које је ЕУ већ донела против Русије“, рекао је Вучић.

Истакао је да је он канцелару говорио о позицији Србије, о специфичности ситуције око КиМ, енергетике, али и традиционалних односа са Руском Федерацијом.

Вучић је рекао да су разговарали и о европским интеграцијама Србије, питању Косова и Метохије и дијалогу у Бриселу, као и о предстојећој зими и енергетској ситуацији.

Вучић је рекао да је Шолц донио нову енергију и наду за све на Западном Балкану, јер не само да разумије, жели да чује све за Западног Балкана и жели да постоји стварна европска перспектива за проширење ЕУ, а не куповина времена и задовољања малих, као што је, каже, неријетко био случај у прошлости.

„То је веома важно и изванредна порука за све на Западном Балкану“, нагласио је Вучић.

Пренио је и да је Шолцу рекао да ће Србија морати брже да напредује по питању владавине права, демократизације друштва и људских права, што ће, каже, моћи да се оцијени већ до краја године, и кроз рад нове владе.

Било је ријечи и о питању Косова и Метохије, питању о којем Србија и Њемачка немају сагласност, као и о дијалогу у Београда и Приштине.

„Ја сам указао, а не желим да користим ову конференцију за критику других, на све неиспуњено из Бриселског споразума из 2013, али сам разумео поруку Шолца, који је рекао да је важно да правимо много малих корака, да бисмо једног дана направили већи успех у проналажењу решења“, рекао је Вучић.

Поручио је да ће Београд дати све од себе да се у оквиру дијалога у Бриселу направи напредак у односима са Приштином.

Пренио је да су разговарали и о предстојећој зими, о тешкоћама са којима се већ данас суочавамо.

„Шолц је био фер и понудио помоћ Немачке у проналажењу решења за кризу коју већ осећамо, а тек ћемо да је осетимо, у смислу изградње енергетских капацитета, који би нас повезали са остатком реигона, да омогућемо себи различите начине за диверзификацију“, рекао је Вучић.

Подсјетио је да се гради гасни интерконектор према Бугарској, да се очекује да и бугарска страна крене да гради, као и да је у плану изградња интерконектора ка Сјеверној Македонији.

„У наредном периоду ћемо да изградимо све што нам је потребно, па и оно што није, и хвала му што је понудио велику подршку у енергетици, у свим осталим областима. То ценимо и без тога тешко да бисмо могли да напредујемо“, рекао је Вучић.

Он је рекао и да је бескрајно захвалан Шолцу на посјети Београду, да искрено и отворено разговарају о свим важним питањима, јер је Србији важнији разговор са њемачким канцеларом, него њему разговор са Србијом, додајући да је овде увијек добродошао.

Шолц: Њемачка очекује да се кандидати придруже санкцијама

Њемачка жели да поново погура европску перспективу Западног Балкана обећану прије двије деценије у Солуну, и истовремено очекује од кандидата да се придруже санкцијама против Русије, истакао је данас у Београду њемачки канцелар Олаф Шолц.

„Када је ријеч о европској интеграцији подржавамо све тежње Западног Балкана, а на том путу су потребне реформе у владавини права, слободи медија, борби против корупције. Видимо да је усвојена правосудна реформа, која представљају такав напредак, али потребни су даљи кораци“, казао је он на зајендичкој конмференцији за новинаре са предсједником Србије Александром Вучићем.

Шолц је пренио да је са Вучићем разговарао и о дијалогу са Приштином.

„Напредак у дијалогу је нешто што је потребно. Позвао сам све лидере да се побрину да дође до помака, да се склопи низ малих договора, који би у цијелини унапредили нормализацију односа“, поручио је он.

Рекао је да Њемачка подржава активности изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака.

Шолц је, на заједничкој конференцији за штампу послије сусрета са Вучићем, рекао да је Европа заокупљена страшним ратом који је Русија започела против Украјине.

Фото: Филип Краинчанић / nova.rs

„Већ имамо велики број људских жртава, разорених градова и села, и имамо велике губитке у обије војске. То је страшан бесмислени рат због империјалистичке визије Русије. Важно је да ЕУ и сви заједно показујемо солидарност са Украјином, да помогнемо да се брани против агресије. Увели смо санкције, и важно је да се томе што већи број земаља прикључи“, подвукао је он.

Шолц је нагласио да су санкције инструмент, поред испоруке наоружања, који помаже Украјини да може сама да да одреди своју будућност и брани своју сувереност, територијални интегритет, и да на крају има способну војску.

„То је нешто што је циљ санкција. Санкције су ефикасне, много ефикасније од санкција уведених послије анексије Крима. Свако мора знати да санкције које смо увели сада, шести пакет, су нешто што неће нестати тако брзо чим стане рат. Услов за укидање је да Русија мора прихватити да не може диктирати мир са Украјином, већ да мора преговарати и договорити споразум којим се враћа територијални интегритет и суверенитет Украјине“, објаснио је он.

Указао је да је разговарао са Вучићем и о ситуацији у БиХ, и рекао да нема смисла угрожавати будућност БиХ сеценсионистичким тенденцијама.

Изразио је наду да ће планирани избори бити одржани.

Шолц је нагласио да је сарадња за Њемачку веома важна и да жели да земље западног Балкана и Србија напредују и имају пуну европску перспективу.

„ЕУ ће у будућности бити успјешна само као велика цјелина. Морамо заједно бранити наше вриједности и било би добро да земље Земље Балкана буду дио тога“, додао је он.

У вези билатералних односа оценио је да је недавно потписани билатерални споразум из области културе нешто што ће даље продубити односе двије земље у тој области.

Шолц је подвукао да се економски односи двије земље развијају добро, изразио увјерење да ће тренд раста радних мјеста које њемачке компаније у Србији стварају бити настављен.

Указао је да ће се вечерас састати са лидерима региона у Солуну, подсјетивши да је прије скоро 20 година донијета у Солуну одлука о пружању европске перспективе Западном Балкану.

„Тада нико није мислио да ће то трајати 20 година. Важно је да тај процес добије нову динамику, да кренемо са мртве тачке. Због тога ћемо поново успоставити Берлински процес. Заједно са великим бројем партнера радићемо на подстицању приступног процеса. Придаћу томе велики значај, и то не само у Њемачкој, већ у целој ЕУ“, поручио је он.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар