РС и матица

Вучић: Србија ће урадити комплетну ревизију сваког смртног случаја током епидемије

СРБИЈА ГРАДИ ВЕЛИКУ КОВИД-БОЛНИЦУ У ВОЈНОМ КОМПЛЕКСУ „ЗЕМУН-ЕКОНОМИЈА“
  • „Србија вакцине против вируса корона увести када буде сигурна у њихов квалитет и неће их бирати по земљи порекла, те нагласио да ће, ако буде било више добрих вакцина, грађани имати на располагању више опција за вакцинацију“
  • Нагласио да би цијена вакцине за двије дозе могла да буде укупно између између 25 и 27 долара, а да ће те трошкове сносити држава: „Чим будемо сигурни у неку вакцину, ми ћемо је купити, иако ће бити велика потражња на тржишту, те понудити грађанима, јер је од страховитог значаја да буду осигурани и наши здравствени радници, полиција, војска и пензионери“
  • Министар здравља Србије Златибор ЛОНЧАР: „Информација да је умрло три пута више људи – није тачна. Стојим иза тога“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић најавио је да ће Србија урадити комплетну ревизију за сваки смртни случај током епидемије вируса корона, да би се процијенило да ли се број поклапа са подацима из система за обраду.

„Србија ће први пут да уради оно што није урадила ниједном од 2000. године – комплетну ревизију, јер се поносимо својим радом. Поносан сам на наше лекаре и нашу државу“, рекао је Вучић приликом посјете радовима на изградњи нове ковид болнице у Војном комплексу „Земун економија“ у Београду.

Он је истакао да је Србија убједљиво највише тестирала у региону и на 100.000 становника урадила 16.297 тестова на вирус корона, Румунија 12.256, Словенија је трећа, па Црна Гора, Сјеверна Македонија, Хрватска, Бугарска, Мађарска, а БиХ и Албанија девета и десета.

Коментаришући недавну оцјену епидемиолога Предрага Кона о већем броју смртних случајева у Србији, него што је до сада исказано у новом информационом систему, Вучић је истакао да сматра да је професор Кон говорио о општој стопи морталитета и поручио да ће и то бити провјерено, иако се такви подаци анализирају на годишњем нивоу.

Предсједник Србије истакао је да су чланови Кризног штаба за борбу против вируса корона људи од интегритета којима нико не може да сугерише шта ће да изјаве.

Он је указао да смрт може да се пријави као посљедица вируса корона тек када се неко тестира и тест покаже да је оболио од тог вируса.

Вучић је указао да земља која је пропорционално три пута мање тестирала од Србије и са више од два и по пута мање становника има више умрлих од Србије, што свједочи о успјеху у борби против овог вируса.

Он је најавио да ће Србија вакцине против вируса корона увести када буде сигурна у њихов квалитет и неће их бирати по земљи поријекла, те нагласио да ће, ако буде било више добрих вакцина, грађани имати на располагању више опција за вакцинацију.

Вучић је открио да би цијена вакцина за двије дозе укупно могла да буде између између 25 и 27 долара, а те ће трошкове сносити држава.

„Чим будемо сигурни у неку вакцину, ми ћемо је купити, иако ће бити велика потражња на тржишту, те понудити грађанима, јер је од страховитог значаја да буду осигурани и наши здравствени радници, полиција, војска и пензионери“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да земље чланице ЕУ при одлучивању о промјенама на „зеленој листи“ за путовања нису одлучивале само о Србији, већ о свим трећим земљама које нису чланице ЕУ, те да та одлука није против Србије.

Он је рекао да ће у Батајници до 1. децембра бити изграђен модеран мултифункционални здравствени објекат, који ће, осим што ће бити ковид болница, моћи да се користи за разне намјене, а имаће много лежајева интензивне његе.

Обиласку су присуствовали и министар здравља Златибор Лончар, министар одбране Александар Вулин, те директор Инфективне клинике Клиничког центра Србије Горан Стевановић, као и представници извођача радова.

Министар Лончар одбацио је, иначе, као нетачне информације које су се појавиле да је од вируса корона у Србији умрло три пута више људи него што је забиљежено у систему.

„Информација да је умрло три пута више људи није тачна. Стојим иза тога“, рекао је Лончар новинарима у Батајници.

Лончар је истакао да те информације нису утемељене ни на једном доказу и замолио све да буду опрезни када износе такве податке.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар