RS i matica

Vučić: Srbija je dužna da čuva Dejtonski poredak, pozivam sve u BiH na smirivanje tenzija

DODIK: SRPSKA JE PRIORITET, ONA IMA POTENCIJALE, ALI TRAŽI POMOĆ SRBIJE U SVEMU
  • Aleksandar VUČIĆ: „Dejtonski sporazum može se menjati samo voljom sva tri naroda, a ne jednog… Predstavnici Republike Srpske ne treba da reaguju prenagljeno – u interesu Srpske, ali i BiH. Bilo kakav sukob značio bi ekonomski krah za sve nas“
  • Milorad DODIK: Na današnjem sastanku u Beogradu odbačena je deklaracija SDA kao antisrpska, antidejtonska i antiustavna… Treba ići u Narodnu skupštinu Srpske i predložiti da bilo kakva odluka (na liniji deklaracije) traži aktivaciju prava na otcepljenje Srpske
  • Sastanku su prisustvovali Mirko Šarović, Marko Pavić, Branislav Borenović, Dragan Čavić, Nenad Stevandić, Petar Đokić, Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nedeljko Čubrilović, Ana Brnabić, Aleksandar Vulin i Nikola Selaković

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je Srbija dužna da čuva poredak uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom i pozvao sve političke aktere u BiH na smirivanje tenzija.

Vučić je pozvao predstavnike iz Republike Srpske da ne reaguju prenagljeno u interesu Srpske, ali i BiH.

“Bilo kakav sukob značio bi ekonomski krah za sve nas”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu, poslije sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske.

Vučić je dodao da su predstavnici iz Republike Srpske saglasni kada je riječ o opstanku Republike Srpske i da imaju veoma negativan stav prema deklaraciji SDA.

On je podsjetio da se Dejtonski sporazum može mijenjati voljom sva tri naroda, a ne jednog, te dodao da se problemi moraju rješavati dijalogom.

Vučić je rekao da će politika Srbije biti razgovor, dijalog, strpljivost.

Dodik: Za nas Republika Srpska je prioritet

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je na današnjem sastanku u Beogradu poručeno da se odbacuje deklaracija SDA kao antisrpska, andejtonska i antiustavna i da ugrožava osjećaj stabilnosti.

“Za nas Republika Srpska je prioritet”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu, poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske.

Dodik je rekao da su predstavnici političkih partija Republike Srpske jedinstveni u osudi deklaracije i poručio da treba ići u Narodnu skupštinu Srpske i predložiti da bilo kakva odluka traži aktivaciju prava na otcjepljenje Srpske.

On je rekao da Republika Srpska ima potencijale i da traži pomoć od Srbije u svemu.

Dodik je ponovio da je deklaracija, koji je prošlog vikenda usvojio Kongres SDA, dokument svih bošnjačkih političkih partija.

Srpski član Predsjedništva BiH je zahvalio Vučiću i premijeru Srbije Ani Brnabić na svemu što čine za srpski narod u Republici Srpskoj.

Sastanku su prisustvovali predsjednici Srpske demokratske stranke Mirko Šarović, Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, Partije demokratskog progresa Branislav Borenović, Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i Socijalističke partije Petar Đokić.

Na sastanku su bili i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, te predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

Sastanak je uslijedio nakon što je SDA nedavno usvojila deklaraciju u kojoj se navodi da je njen primarni i dugoročni cilj usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom “republika BiH”, sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim. Deklaracija predviđa i uspostavljanje “bosanskog jezika”.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar