РС и матица

Вучић: Србија напредује, па не морам да позивам неког и да онда једина тема буду Бакир, Зоран и Мило

„ТРЕБА НАМ ЛЕКОВИТ ДИЈАЛОГ СА САРАЈЕВОМ – ДОГОВОР СА БОШЊАЦИМА ЈЕ ОД ИСТОРИЈСКОГ ЗНАЧАЈА“
  • „Бакир Изетбеговић није у праву (поводом жита и вакцина). Он је и о односима поводом ратних злочина и о хапшењима говорио због политичких поена
  • „Не замерајте што волим Републику Српску, као што ми не замерамо што волите Тутин, Пазар… Ја хоћу аутопут до Сарајева да би Бошњаци стигли и до Београда и до Сарајева, да буду једнако близу. То је политика будућности“
  • „У Црној Гори је вођена кампања против Србије и мене, а онда је кренула и опсежна кампања из Хрватске. Одједном сам ја крив, а не знам за шта сам крив. То је била фантастична конференција за новинаре Милановића и Ђукановића – мрзимо Вучића, он је кретен, лудак, а Србија, колко год да је мала, никада није мала колико бисмо волели“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да је договор са Бошњацима од историјског значаја, и да је суштина у љековитом дијалогу са Сарајевом, као и да се са Хрватском треба развијати рационалне односе засноване на заједничким интересима.

На питање на коју карту игра Бакир Изетбеговић и шта значе његове најновије изјаве да Србија и њен предсједник Александар Вучић не треба да шаљу вакцине или жито у БиХ, нити да држе лијепе ријечи, већ да очекује да престане са прогоном бранилаца, Вучић је за тв Пинк из Истанбула рекао да би Изетбеговић да је имало фер рекао да су вакцине послате јер су потребне људима, а да за жито важи комерцијални однос, али од тога живе и дјеца и стари.

Вучић је оцијенио да Изетбеговић није у праву и да је и о односима поводом ратних злочина и о хапшењима говорио због политичких поена.

Он је апеловао на наше правосудне органе да ступе у контакт са босанскохерцеговачким и да ово не радимо једни другима, већ да видимо које случајеве можемо да преузмемо.

Вучић је оцијенио и да су пусти снови и да никада не реагује када се помиње специјални статус Санџака и упитао да ли су сигурни да то желе.

Сматра да су Бошњаци у Санџаку, који су у већини у три општине, данас задовољнији односом државе према њима.

Указо је и да Србија не жели да мијења границе, али хоће да сарађује и са Сарајевом и са Републиком Српском као дијелом БиХ.

Желимо добре и пријатељске односе са Бошњацима али не замерајте што волим РС, као и што ми не замерамо што волите Тутин, Пазар… Ја хоћу аутопут до Сарајева да би Бошњаци стигли и до Београда и до Сарајева, да буду једнако близу. То је политика будућности“, поручио је Вучић.

Они који живе у Србији поштоваће Србију, а нека воле Сарајево као и у Бањалуци Београд.

Напомиње и да имамо тешко наслијеђе у историји са Сарајевом, али је суштина у дијалогу.

Морамо разумети бол Бошњака, али и они Срба, и претходних и последњих ратова, да се боље разумемо“, истакао је.

Такође, са Хрватском морамо имати боље односе у будућности, не засноване на љубави, већ рационалне и засноване на заједничким интересима.

Каже и да се заборавља сарадња са Сјеверном Македонијом и другим земљама у ширем региону, наводећи колико расте трговинска размјена са Мађарском, Бугарском, Турском…

Када немате резултате морате да нападате друге

Вучић je истакао да је Србија на добром путу, да напредује, добро ради и има резултате и не мора да се осврће на било кога другог, а они који немају резултате нападају друге.

Вучић је, упитан за бројне нападе из региона, после посјете њемачке канцеларке Ангеле Меркел, нагласио да је задовољан том посјетом.

„Посета Меркелове је важна за нас. Немачка је највећа европска сила, наш је највећи спољнотрговински партнер, највећи инвеститор, једна од најмоћнијих земаља у свету, а канцеларка најмоћнија политичарка на међународној сцени, чији се оцене и ставови читају“; казао је он.

Вучић је у разговору за Пинк изразио захвалност Меркеловој на свему што је чинила и подршци Западном Балкану и Србији.

„То је у спољнополитичком смислу нека од најважнијих ствари у каријери када имате добар однос од почетка до краја мандата са таквом лидерком. Наравно да увек има и по мало зависти, по мало потребе да се Србија оцрни“, додао је он.

Вучић је казао да је суштина да је Србија на добром путу, напредује, добро ради и има резултате, не мора да се осврће на било кога другог.

„Не морам да позивам неког и да онда једина тема буду Зоран Милановић, Бакир Изетбеговић, Мило Ђукановић. Када немате својих резултата морате да нападате. Ту улогу бих препустио њима. Ми ћемо се трудити да развијамо своју земљу и да имамо добре односе са свима“, поручио је он.

Само је српска застава забрањена…

Предсједник Србије је примјетио да је порука заједничке прес конференције предсједника Црне Горе и Хрватске да мрзе Вучића, а да Србија колико год да је мала – никада није мала колико би они вољели.

Коментаришући изјаву Зорана Милановића о „млатарању“ заставама, Вучић је рекао да када се оде у Бронкс, у Њујорку, има застава од кубанских, колумбијских, венецуеланских, свако из своје земље.

„Закључили смо да је само српска застава злочин и забрањена“, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

На констатацију да му замјерају што је Србе у Хрватској позвао да истакну српску заставу, Вучић је узвратио питањем:

„Где сте то чули? Баш ништа нисам изјавио тим поводом“.

Појаснио је да је неко из странке коју води окачио на његов „тик -ток“ спот поводом 15. Ссптембра, у којем говори Петар Божовић.

Они су његове речи, ставили мени у уста. То је технички детаљ, али важан. Не искључујем могућност да бих то учинио, и не видим да је то грех, али нисам. Сви су слагали, и домаћи и медији у региону“, рекао је Вучић.

Како каже, зато што је потребан било какав повод да нападе на Србију.

Подсјећа да је у Црној Гори вођена кампања против Србије и њега, а онда је кренула и опсежна кампања из Хрватске.

„Одједном сам ја крив, а не знам за шта сам крив. То је била фантастична конференција за новинаре – мрзимо Вучића, он је кретен, лудак, а Србија, колко год да је мала, никада није мала колико бисмо волели“, рекао је Вучић.

Он је додао да ниједну ружну реч неће рећи на њихов рачун.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар