РС и матица

Вучић: Србија неће бити члан ЕУ док у потпуности не реши односе са Приштином

ФОН ДЕР ЛАЈЕН: НАДАМ СЕ ОДРЖИВОМ ПРИЈАТЕЉСКОМ РЈЕШЕЊУ ИЗМЕЂУ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ
  • Александар ВУЧИЋ: „Ово људи у Србији треба да знају, али има још доста да радимо, мораћемо да се боримо“
  • Предсједник Европске комисије Урсула фон дер ЛАЈЕН која се предсједнику Србије обраћала са „Драги Александре“: „Знам да је одлука у рукама чланица ЕУ и зато је од суштинског значаја да даље испуњавате услове, посебно у владавини права и нормализацији односа са Приштином

ПРЕДСЈЕДНИК Европске комисије Урсула фон дер Лајен изразила је данас увјерење да је могуће да дође до деескалације актуелне кризе између Београда и Приштине и да ће се пронаћи одрживо пријатељско рјешење.

Она је, у Доњем Међурову, гдје је потписан споразум о изградњи аутопута Ниш-Приштина, као и отпочела градња жељезничке дионице Ниш-Брестовац, нагласила да су сви веома забринути због тренутне кризе.

Истакла је да због тога постоји платформа кроз дијалог уз посредовање ЕУ.

„Док разговарамо овдје, у Бриселу се одвијају разговори. То је добро јер разговори једни са другима значи да могу да се пронађу рјешења. Региону су потребни снажни односи“, истакла је она.

Фон дер Лајен је истакла да подржава амбиције Србије да што прије отвори кластере у приступним преговорима.

„Знам да је одлука у рукама чланица ЕУ и зато је од суштинског значаја да даље испуњавате услове, посебно у владавини права и нормализацији односа са Приштином“, казала је она обраћајући се Вучићу са „драги Александре“.

Вучић је рекао да се надао да ће у Бриселу на састанку делегација Београда и Приштине бити постигнут договор у вези са кризом на сјеверу Косова и Метохије, те да вјерује да нису далеко од рјешавања тог проблема.

„Надам се да ћемо тиме успети да избегнемо и евентуалне будуће проблеме, што је много важно и за српски народ на Косову и Метохији, а и за Албанце и цео регион“, рекао је Вучић новинарима код Ниша.

Вучић је истакао да Београд никада не условљава разговоре и да је дијалог под окриљем ЕУ за Србију нешто основно што поштује од почетка и чему је привржена.

Он је објаснио да је то став Београда зато што свака врста дестабилизације или проблема који се направи, чак и ако је ограниченог карактера, свима прави велики проблем и у привлачењу инвеститора и имиџу земље.

„Тако да је за нас од великог интереса да покушамо да на сваки могући начин напредујемо у економији, радимо на владавини права и, оно што је ЕУ важно, и на решавању односа са Приштином. Нећемо бити члан ЕУ док у потпуности не решимо односе са Приштином. То људи у Србији треба да знају, али има још доста да радимо, мораћемо да се боримо“, рекао је Вучић.

Уговор о изградњи прве фазе Ауто-пута мира потписан је између Јавног предузећа „Коридори Србије“ и Конзорцијума „Штрабаг“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар