РС и матица

Вучић: Србија неће подржати чланство тзв. Косова у УН – то је завршена прича

ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ ГОВОРИО У ГЕНЕРАЛНОЈ СКУПШТИНИ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА
  • „Многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије. Питате се зашто? Зато што они поседују силу, а ми смо у њиховим очима мали и слабашни. Међутим, као што сте могли да чујете, ми ипак имамо снаге да на овом месту изнесемо истину“
  • „Србија је окарактерисана као потенцијални фактор дестабилизације у региону, само зато да не би говорила истину – да принцип неповредивости граница мора подједнако да важи за све. Србија је била и биће фактор стабилности у целом региону“
  • „Ја се уздам да ћемо имати добру вољу и разумевање наших међународних партнера (да се компромисно реши питање КиМ), зато што и они добро знају да су неке раније одлуке њихових влада биле лоше и да нису радиле за будућност нашег региона и светског мира. Београд овај процес води у веома комплексним околностима у којима су присутн хибриднии рат и прљава кампања у делу међународне јавности против наше земље на различитим пољима“
  • „Да ли желимо добре односе, компромис са Приштином? Да, желимо, али и да видимо прво и за права Срба, да видимо шта се добија из Бриселског споразума у вези ЗСО, до које мере се поштује Резолуција 12 44… Али се плашим да та врста разговора није сасвим реална“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је у Генералној скупштини УН да Београд не одустаје од темељних принципа УН без обзира на то што Србија још увијек осјећа посљедице грубог кршења основних одредби међународног јавног права, као и да је Србија била и да ће бити фактор стабилности у цијелом региону.

Вучић је нагласио да Србија са много добре воље трага за компромисом у вези са Косовом и Метохијом, под покровитељством ЕУ, а у оквиру дијалога Београда и Приштине.

„Србија је окарактерисана као потенцијални фактор дестабилизације у региону, само зато да не би говорила истину – да принцип неповредивости граница мора подједнако да важи за све. Србија је била и биће фактор стабилности у целом региону“, поручио је Вучић.

Србија ће наставити да се залаже за досљедно поштовање начела неповредивости граница, уважавање суверенитета и територијалног интегритета и свих осталих држава чланица УН, нагласио је Вучић.

„Упркос оваквом нашем ставу, многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије. Питате се зашто? Зато што они поседују силу, а ми смо у њиховим очима мали и слабашни. Међутим, као што сте могли да чујете, ми ипак имамо снаге да на овом месту изнесемо истину“, нагласио је Вучић.

Поручио је да посебну захвалност Србија дугује свим оним државама чланицама УН, које у овом тренутку чине неупитну већину у Генералној Скупштини, које подржавају територијални интегритет Републике Србије, а посебно на простору и територији Косова и Метохије.

„Додатно охрабрује што се број земаља које подржавају позиције Србије увећао у периоду између одржавања две седнице, што је тренд који се мора наставити, јер је од посебног значаја да останемо верни основним принципима утканим у Повељу УН, попут начела неповредивости граница, истакао је Вучић.

Додао је да Република Србија и он као њен предсједник, веома стрпљиво и са много добре воље трагају за компромисом у вези са Косовом и Метохијом, под покровитељством ЕУ, а у оквиру дијалога Београда и Приштине.

„То је тежак процес, он траје већ дуже од 10 година, али ми не видимо алтернативу. Боље је сто година преговарати него један дан ратовати. Уверен сам да ћемо доћи до обострано прихватљивог решења, заснованог на компромису, зато што је то апсолутно једини начин да постигнемо наш циљ, а то је успостављање дуготрајног мира, као предуслова просперитетног живота за Србе и Албанце на нашим просторима“, навео је Вучић.

Истакао је да смо све друге опције већ истрошили и да бар што се тиче Србије – не желимо ни у сну да се враћамо на стазе сукоба, конфликта и крвопролића.

Регион Балкана, каже, не може да поднесе још један сукоб.

„Ја се уздам да ћемо у том напору имати добру вољу и разумевање наших међународних партнера, зато што и они добро знају да су неке раније одлуке њихових влада биле лоше и да нису радиле за будућност нашег региона и светског мира. Београд овај процес води у веома комплексним околностима у којима су присутн хибриднии рат и прљава кампања у делу међународне јавности против наше земље на различитим пољима“, рекао је Вучић.

Подсјетио је на цитате и наводе свјетских медија да ће Србија напасти своје сусједе и да представља претњу по регионалну стабилност и истакао да се, наравно, то никада није догодило и да је то била само једна у низу бројних лажи против Републике Србије.

„Србија, упркос многим неистинама и фалсификатима, подржава Дејтонски мировни споразум. Територијални интегритет Босне и Херцеговине и интегритет Републике Српске унутар БиХ. И зато што је сматрала да политика санкција које су данас уведене против Руске Федерације никоме не може донети добре резултате“.

Вучић је нагласио да народи Балкана имају капацитет да наставе суживот у будућности као пријатељи и партнери који имају заједничку визију чланства у уједињеној Европи.

„То добро знам, зато што смо већ превазишли многе баријере које су између наших народа стајале годинама и коштале су нас хиљада живота и протраћене будућности. Србија и Албанија, на пример, данас имају најближе и најпријатељскије односе у целој својој вишевековној заједничкој историји на простору Балканског полуострва“, навео је он.

Каже да је било потребно само да трезвено и прагматично разговарамо о нашој будућности, а не о прошлости.

„Да разговарамо о томе како да решимо проблеме који муче наше људе, наше компаније, раднике, студенте и предузетнике. Много смо дискутовали и сами смо дошли до бројних решења која су већ укинула баријере које су између нас постојале без икаквог рационалног разлога. Пре свега у економији, трговини и протоку људи и капитала“, рекао је Вучић.

Каже да Србија, Албанија и Сјеверна Македонија већ три године спроводе пројекат Отворени Балкан који има јасну идеју – отворити регион за људе, за робу, услуге, за капитал и компаније, да бисмо добили подручје које ће трајно бити ослобођено тензија, напетости и конфликта.

Поред неупитне заједничке економске користи коју ова иницијатива са собом доноси, она има и ширу димензију, прије свега у спајању људи различитих култура и промоције диверзитета, што свакако доприноси општем развоју друштава у овом делу Европе, истакао је председник Вучић.

„Србија и на овај начин, заправо, наставља да доприноси миру, стабилности и процесу помирења у региону, а чиме свакако даје значајан допринос и безбедности на глобалном нивоу“, додао је он.

Поручио је свјетским лидерима да жели од њих подршку и за пројекат Отворени Балкан зато што он у свом дубоком темељу има нашу заједничку Повељу и њено залагање за мир, за свеопшти напредак и сарадњу међу државама свијета.

„Тражим то од вас зато што на овај начин чинимо један мали регион позитивним примером како се добром вољом, заједничком визијом мира и сарадње могу решити и велика међународна кризна жаришта, а Балкан је то до скоро и био. Имали смо за то и инспирацију у речима једног од највећих дипломата у историји и великог генералног секретара Уједињених нација Дага Хамаршелда да ова организација “није креирана да људску врсту одведе у рај, већ да човечанство спаси од пакла“, закључио је Вучић.

„Предочио сам то и Борељу и Лајчаку“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Aлександар Вучић поновио је синоћ да Београд неће подржати чланство тзв. Косова у Уједињеним нацијама, што је предочио и шефу европске дипломатије Жозепу Борељу и специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку.

На питање да ли је на састанку са Лајчаком и Борељом било ријечи о приједлогу Олафа Шолца и Емануела Макрона за рјешење косовског питања и да ли је Лајчак потврдио да иза тог приједлога стоји и ЕУ и да ли је било условљавања, Вучић је одговорио да он свакако зна све о том папиру.

„Да ли мислите да ја не знам који је папир и да ли јесте или није… Ја нисам хтео да га узмем, да не би могли да ми пребаце да сам га ја објавио. Морам да га прочитам и прочитао сам га, али још га нисам узео“, рекао је Вучић за Танјуг.

Како је истакао, зна шта је садржина тог папира, због чега су саговорници из ЕУ, каже, и јуче добили важну поруку, коју је изговорио и у скупштини:

„Србија неће подржати чланство тзв. Косова у УН, и то је завршена прича. Бар не док сам ја предсједник Србије. Можда нека влада одлучи другачије, али не уз моју сагласност и потпис“, рекао је Вучић.

Додао је да нико не зна са каквим ће се проблемима земља суочавати, па можда грађани за шест мјесеци буду нешто тражили, али да он ни тада на то неће пристати.

„А, да ли желимо добре односе, компромис са Приштином? Да, желимо, али да видимо прво и за права Срба, да видимо шта се добија из Бриселског споразума у вези ЗСО, до које мере се поштује Резолуција 12 44… Али се плашим да та врста разговора није сасвим реална“, рекао је Вучић.

„Путинова делимична мобилизација компликује ствари за Запад“

НАЈАВА председника Русије Владимира Путина о делимичној мобилизације руске војске компликује ствари за Запад, оцијенио је предсједник Србије Александар Вучић и истакао да ће се због сукоба у Украјини наставити тешка ситуација и за Србију да ће она сваки дан бити све тежа.

„Јасно је као што је било јасно од почетка да се Путин неће предати, упркос напредовању украјинске армије у последњих 20 дана и на истоку и на југу Украјине“, рекао је Вучић у интервјуу за Тањуг одговарајући на питање да ли послије обраћања Путина очекује још јаче притиске на Србију да уведе санкције Русији и какве ће посљедице на цео свијет имати поруке руског предсједника.

Вучић је додао да је Запад очекивао потпуни пораз Русије и потпуну побједу што компликује ситуацију или ће им бар свакако отежати.

„Јасно је да ће да се бори. Јасно је да су украјински војници били далеко, далеко бројчано надмоћнији. Дакле, то није било један и по према један, што је огромна предност, или два према један, већ је то било пет и шест и седам према један, и никакву шансу руски војници нису имали.“, казао је предсједник Србије.

Управо зато претпостављам, додао је он, да је Путин онда донео одлуку о мобилизацији свог резервног састава

„А што се Србије тиче, као што видите, ја се уопште трудим да то не говорим, ја се трудим да то посматрам рационално, ређајући чињенице и ређајући аргументе без вредносних судова. А што се нас тиче, сваки дан за нас ће бити све тежи… то ће се свакако наставити и биће све теже“, констатовао је Вучић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар