РС и матица

Вучић: Србија неће подржати никакво и ничије креирање политичке ситуације у Српској

НАЈАВИО ДА ЋЕ СРБИЈА ТРАЖИТИ ДА ЈОЈ ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК ПОДНОСИ ИЗВЈЕШТАЈЕ
  • Веома је опасно играти се наметања преко `бонских овлашћења`. Србија неће подржавати спровођење у дело, то јавно кажем, бонских овлашћења којима би неко на један или други начин покушао да креира политичку ситуацију у Републици Српској
  • „Саслушао сам пажљиво све наше госте, чуо њихове идеје и мислим да је заједнички именитељ да сви довољно добро разумеју, без обзира да ли су у власти или у опозицији, тежину позиције у којој се Република Српска и целокупан српски народ налазе. Србија може да увек буде уз Републику Српску, разуме се, увек поштујући интегритет БиХ, али и интегритет Српске унутар БиХ и увек ће помагати и подржавати Републику Српску“
  • „Ако ове године будемо имали раст од 7 одсто, а све су прилике да хоћемо, јер је у прва 4 месеца раст био 3,7 одсто, верујем да ћемо 4 општине у РС моћи да помогнемо већим новчаним износима, а и бар још две општине, па да то буде шест општина. Верујем и да ћемо  изградити модеран аеродром у Требињу који може да побеђује конкуренцију, да тиме повежемо не само Херцеговину већ и део Црне Горе и неких других земаља у региону са Београдом и другим европским центрима“
  • „Чекају ме разговори са Палмером и Лајчаком… Јавности у Србији могу да кажем да ће наша реакција бити веома снажна и оштра поводом непоштовања међународних уговора који су потписани у присуству и под окриљем ЕУ. Јер, у реду је да будете и попустљиви, да увек показујете жељу за компромисом, али када вас неко сатера уза зид, без обзира на сву жељу да дођете до компромисног решења, видите да то неко не жели, онда морате да покажете и оштрину и снагу и да кажете да то тако више не иде“
  • „Од сутра сви грађани БиХ могу да се вакцинишу на територији Србије, где год хоће и кад год хоће. Потпуно слободно. Не морају да плаћају ништа. Добиће сертификат о вакцинацији, као и грађани Србије. Имамо вакцина колико хоћете. Надали смо се већем одзиву наших грађана. Успели смо у последњих двадесетак дана да 630-640 хиљада нових људи вакцинишемо. Задовољни смо, али бисмо волели још више. Дакле, имамо довољно вакцина за цео регион и позивамо све људе да се вакцинишу на територији Србије“

СВОЈЕ виђење консултација врхова Републике Српске и Србије – поводом покушаја именовања за високог представника у БиХ Немца Кристијана Шмита само већинским ставом западног дела ПИК – изнио је и Александар Вучић.

„Све о Српској“ преноси у цјелини оно што је рекао предсједник Србије:

„Разговарали смо о свим важним питањима.

Ово нису лаки и једноставни дани за српски народ и ја сам пре свега упознао наше госте из Српске са ситуацијом на Косову и Метохији и чињеницом да је изгледа дозвољено било шта рећи против Србије и српског народа. То не наилази на било какву реакцију оних који би могли да реагују, чак и када им се највиши представници привремених институција у Приштини, попут Куртија и осталих, у лице ругају, говорећи да неће да формирају Заједницу српских општина, да неће да формирају оно што су потписали. Сви ћуте.

Мене данас после подне очекују разговори са господином (Метјуом) Палмером, а сутра и са Палмером и (Мирославом) Лајчаком, па ћу анализирати када они оду из Београда.

Оно што тим поводом могу да кажем целој јавности у Србији, то је да ће наша реакција бити веома снажна и оштра поводом непоштовања међународних уговора који су потписани у присуству и под окриљем ЕУ. Јер, у реду је да будете и попустљиви, да увек показујете жељу за компромисом, али када вас неко сатера уза зид, без обзира на сву жељу да дођете до компромисног решења, видите да то неко не жели, онда морате да покажете и оштрину и снагу и да кажете да то тако више не иде.

А то да нас Курти уцењује тиме како ће са њим да се разговара и на који начин ћемо ми њега да третирамо, ја му унапред кажем – третираћу га као сваког представника привремених институција. Ако му се не свиђа, може да покуша нешто да уради. Не бих му саветовао. У сваком смислу!

Што се тиче Републике Српске, саслушао сам пажљиво све наше госте, чуо њихове идеје и мислим да је заједнички именитељ да сви довољно добро разумеју, без обзира да ли су у власти или у опозицији, тежину позиције у којој се Република Српска и целокупан српски народ налазе.

Оно што Србија може да уради јесте да ће увек бити уз Републику Српску, разуме се, увек поштујући интегритет БиХ, али и интегритет Српске унутар БиХ и да ћемо увек помагати и подржавати Републику Српску.

Ја сам говорио и о бројним економским пројектима: ако ове године будемо имали прилику да достигнемо раст од 7 одсто, а верујем у то и све су прилике да хоћемо, јер је у прва 4 месеца раст од 3,7 одсто, верујем да ћемо 4 општине у РС моћи да помогнемо у већим новчаним износима, а и бар још две општине, па да то буде шест општина. Да тако додатно помажемо Републици Српској.

Такође, да изградимо модеран аеродром у Требињу који може да побеђује конкуренцију, да тиме повежемо не само Херцеговину већ и део Црне Горе и неких других земаља у региону са Београдом и другим европским центрима.

Такође сам рекао, по први пут, да ће Србија у складу са Анексом 10 и својим овлашћењима Дејтонског споразума тражити извештај од високог представника о стању у БиХ. Дакле, Србија ће почети да се понаша како то није чинила до сада, а у скалду са оним што је потписано и што представља позитивне међународне јавно-правне норме и у складу са Анексом 10, чланом 2 и обавезама високог предтавника да периодично извештава УН , ЕУ, САД, РФ и друге заинтересоване владе и стране, а ми смо страна.

И тај Анекс је потписао Милан Милутиновић у име РС. Дакле, у складу са тим Анексом, од сада има редовно да тражимо извештаје од високог представника и верујемо да ће високи представници – уколико опстану на територији БиХ – испуњавати ту обавезу према Србији.

Такође, ми разумемо, јер до сада, колико сам схватио, сваки високи представник је потврђен у Савету безбедности УН, да ту формулацију употребим, и разумем зашто људи у Републици Српској са зебњом гледају на непоштовање правних процедура или промену правне процедуре. Али сам такође замолио све моје пријатеље из Републике Српске да разумеју и шта је реална политика. Ма колико се ми Срби суочавали са тешким последицама и тешком ситуацијом.

Замолио сам их да доносе закључке, али да воде рачуна и о тим односима.

Србија ће, без обзира шта ви мислили о Савету безбедности, морати да разговарамо са високим представником, али ћемо увек тражити извештај и исказивати своје мишљење, ставове и однос и слушати Републику Српску шта по том питању има да каже.

Мислимо да је веома опасно играти се бонским овлашћењима. То је једна ствар на којој ће Србија да инсистира, и наметању закона. На наметању неких нових уставних решења без сагласности сва три народа, без поштовања Дејтонског споразума и без сагласности Републике Српске.

Такође, Србија неће подржавати спровођење у дело, то јавно кажем, бонских овлашћења којима би неко на један или други начин покушао да креира политичку ситуацију у Републици Српској.

Знам да смо ми мали. Не можемо, као Србија, много да утичемо на белосветске моћнике који кроје капу – цепају Југославију и праве државе кад хоће и где хоће. Али, онолико колико можемо, у складу са међународним јавним правним нормама, Република Србија тако ће се и понашати.

Разговарали смо и о другим важним питањима. О нашој националној стратегији, али и о томе какви су проблеми Србије по питању Косова и Метохије. Захвалан сам предеднику Додику и представницима свих парламентарних странака на подршци и по питању Косова и Метохије и других државних проблема које има Србија, у смислу ограничења њеног суверенитета на делу њене територије.   Захвалан сам им свима на подршци и, рекао бих, јединству по том питању.

Од сутра сви грађани БиХ могу да се вакцинишу на територији Србије, где год хоће и кад год хоће. Потпуно слободно. Не морају да плаћају ништа. Добиће сертификат о вакцинацији, као и грађани Србије. Чак и овом симболичном вешћу (имамо вакцина колико хоћете, надали смо се већем одзиву наших грађана, успели смо у последњих двадесетак дана да 630-640 хиљада нових људи вакцинишемо, задовољни смо, али би волели још више) тако да имамо довољно вакцина за цео регион и позивамо све људе да се вакцинишу на територији Србије.

Истовремено желим да кажем да ћемо водити рачуна и помагати Републику Српску у складу са законом о специјалним и паралелним везама, у складу са Дејтонским споразумом, не кршећи ни једну међународну правну норму, а показујући однос поштовања и љубави према Републици Српској“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар