РС и матица

Вучић: Србија живи, неће нестати и неће носити жиг који су јој ставили

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ И ЛИДЕРИ СРБИЈЕ И СРПСКЕ ОДАЛИ ПОШТУ ЖРТВАМА „ОЛУЈЕ“
  • Предсједник Србије на мосту код Сремске Раче поручио Хрватима: „Нисмо вас терали никада да признајете геноцид почињен над српским народом, што је нешто толико очигледно, већ смо само тражили да покажете пијетет према српским жртвама. Не морате ни лажне сузе да показујете. Само реците да знамо да је у Јасеновцу страдао цео један народ, јер је носио српско име и презиме
  • Немојте да нас терате да славимо убијање Срба и да говоримо да су то велики кораци напред, како бисмо били добри Европи. Нећемо да славимо трагедију српског народа, убијање српских цивила, српске деце… Србија неће пристати никада на такво понижење
  • „Окрестрирани покличи да су Срби криви за све – та матрица је постављена и тешко ћемо је ми данас и сутра изменити
  • „Само мала и унижена Србија, која нема шансу за економски и демографски опоравак, била прихватљива западним силама и свима око нас. Морамо да им покажемо да у тим плановима нису успели и да смо успели, као Србија и Српска, да кажемо ‘не’ лажима и да подигнемо главу

САМО уједињени можемо све, разједињени не можемо ништа, поручио је вечерас предсједник Србије Александар Вучић на обиљежавању страдања Срба у Хрватској у операцији „Олуја“, на мосту у Сремској Рачи којим су прогнани дошли у Србију.

Подсјетио је да Србија и Република Српска од 2014. године заједнички обиљежавју српска страдња, на шта је, истиче, поносан.

„Срећан сам и поносан што видим да је цео српски народ разумео значај те идеје, тог заједничког и готово јединственог рада. Он показује да уједињени можемо све, а раздвојени не можемо ништа и били бисмо много слаби, баш као што смо били 1995. године“, рекао је Вучић.

„Србија живи, неће нестати и неће носити жиг који су јој ставили“, поручио је Вучић.

Он је рекао да помирење и мир желе, али не понижење:

„Помирење да, понижење никада“, рекао је Вучић.

Одговарајући на позиве да се у име помирења прослави годишњица „Олује“, а тиме и страдање Срба у Хрватској, Вучић је рекао да Србија није никог тјерала да призна геноцид, само да покаже пијетет према жртвама, онако како је Србија имала снаге да не прећути злочине које су починили Срби.

„Нисмо вас терали никада да признајете геноцид почињен над српским народом што је нешто толико очигледно, већ смо само тражили да покажете пијетет према спрским жртвама. Не морате ни лажне сузе да показујете. Само реците да знамо да је у Јасеновцу страдао цео један народ, јер је носио погрешно презиме“, казао је Вучић и додао:

„Да се каже да је у Јасеновцу страдао цео народ, као и у Јадовну и Пребиловцима, само зато што су носили српско име и презиме. Ми смо имали снаге да кажемо, када год су Срби негде нешто учинили да то не сакривамо“.

Немојте да нас терате да славимо убијање Срба и да говоримо да су то велики кораци напред, како бисмо били добри Европи. Нећемо да славимо трагедију српског народа, убијање српских цивила, српске деце… Србија неће пристати никада на такво понижење, рекао је Вучић и поновио:

„Помирење да, понижење никада“.

Истакао је, обраћајући се народу српском и грађанима Србије и Српске, нашим дичним Крајшницима, да од 2014. Србија и Српска заједнички обиљежавају српска страдања и да је на то веома поносан.

„Додик и ја смо то предложили, а срећан сам и поносан што видим да је готово целокупан српски народ раузмео значај те идеје и заједничког рада и показује да уједињени можемо све, а раздвојени не можемо ништа, јер били и би много слаби као те 1995. године“, рекао је.

Вучић је истакао да је поносан што нису успјели да нам забране да носимо српско име и презиме, јер Срби сада у правом смислу те ријечи имају своју слободну и независну државу, која може да устане у одбрану српских гробова и српске будућности.

„Више се агресија не назива интервенцијама и кампањама, а злочини против нашег народа инцидентима и лошим искуствима већ правим именима“.

Такође, захвалан је Додику и свима у Србији што су разумјели да морају да имамо поштовање према себи и свом народу, али показујући поштовање према туђим жртвама.

Српски народе, на заборави да нико више не говори о геноциду у НДХ над српским народом, поручио је Вучић.

Каже да су направили зид ћутања у Јасеновцу на испразне политичке приче коме је дозвољено да положи цвијет и стави усташку таблу у пречнику од неколико километара.

Напоменуо је да су Срби затирани само зато што су Срби и да су опустели од Козаре до Пребиловаца, као и да ни 10 година послије Другог светског рата није било српског младића стасалог за војску.

Били су окрестрирани покличи да су Срби били криви за све и та матрица је постављена и тешко ћемо је ми данас и сутра измијенити, додао је Вучић.

Истиче да имамо обавезу према нашој дјеци у Србији и Српској да то урадимо и да им истином отворимо очи, али не маштајући да ћемо промијенити мишљење свијета, јер у Хрватској то нису сами радили.

Предсједник Србије наглашава да морамо, не ћутећи о злочинима који су и наши сународници починили, да укажемо на све ужасе које су Срби исксуили.

Како је рекао, само је мала и унижена Србија, која нема шансу за економски и демографски опоравак била прихватљива западним силама и свима око нас.

„Морамо да им покажемо да у тим плановима нису успели и да смо успели као Србија и Српска да кажемо ‘не’ лажима и да подигнемо главу и не вређајући кажемо да Србија живи и да неће нестати и неће носити жиг срамоте који су јој на чело стављали“, рекао је Вучић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар