РС и матица

Вучић: Српски народ на КиМ је сатеран у ћошак, али се 17. март 2004. неће поновити

„СИТУАЦИЈА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ НИКАДА НИЈЕ БИЛА СЛОЖЕНИЈА НЕГО ДАНАС“
  • „Упућујем велику молбу представницима великих и моћних западних земаља да мало поведу рачуна о међународном праву и о реалности на терену, као и да не дозволе да њихови штићеници изазову сукоб. Ми ћемо тражити мир, али предаје неће бити. Ако се Албанци дрзну да крену у напад на Србе, прогон српског народа и понижавање Срба и Србије, самоуверено вам саопштавам да Србија ће победити”
  •  Апеловао и на Албанце да се уразуме и замолио их да не дозволе себи да због Куртијеве безобзирности и његових снова да буде “велики Зеленски” крећу у напад на Србе
  • „Уплашен сам због реакције српског народа. Представници Срба су ми у разговору 10 пута поновили да је ситуација доведена до усијања и да Срби више не могу да трпе зулум. И у случају да крену у протесте и демонстрације, молим их да остану мирни и не дају Албанцима повод да почну да пуцају у масу. Само да остану мирни и да нам дају време“

СИТУАЦИЈА на Косову и Метохији никад није била сложенија него данас, рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

– Приштински режим покушава, правећи од себе жртву, да искористи ситуацију у свијету и играјући на карту “велики-мали Путин” и Курти у улози Зеленског, да наметну нешто нашем народу на сјеверу Косова и Метохије. Послали су своје јединице на административне прелазе са жељом да зауставе све који имају српске личне карте – каже Вучић.

Навео је да та акција треба да почне вечерас у поноћ, а Србе би требало да натјерају да одустану од КМ таблица.

– Приштина хоће да каже да су они суверена држава и зато укидају КС таблице. Дакле, раде супротно од свега потписаног, не постоји ствар коју не покушавају да продају Србима – рекао је Вучић.

Он је у данашњем ванредном обраћању јавности упутио, како је навео, велику молбу представницима великих и моћних западних земаља да мало поведу рачуна о међународном праву и о реалности на терену, као и да не дозволе да њихови штићеници изазову сукоб.

„То је моја велика молба. Ми ћемо тражити мир, али предаје неће бити. Ако се Албанци дрзну да крену у напад на Србе, прогон српског народа и понижавање Срба и Србије, самоуверено вам саопштавам да Србија ће победити”, поручио је Вучић.

Он је апеловао и на Албанце да се уразуме и замолио их да не дозволе себи да због Куртијеве безобзирности и његових снова да буде “велики Зеленски” крећу у напад на Србе.

Вучић је и Србе са Косова и Метохије замолио да остану мирни, да не насједају на провокације и да сачувају прибраност.

„Уплашен сам због реакције српског народа. Представници Срба су ми у разговору 10 пута поновили да је ситуација доведена до усијања и да Срби више не могу да трпе зулум. И у случају да крену у протесте и демонстрације, молим их да остану мирни и не дају Албанцима повод да почну да пуцају у масу. Само да остану мирни и да нам дају време”, рекао је Вучић.

Он је открио да се приштинска власт већ спремила за акцију и да су на административне прелазе Јариње и Брњак послали јединице, обезбиједивши им више од 21 тоне горива, са жељом да заустављају све оне који имају српске личне карте и регистарске таблице.

„Плашим се да ми више немамо куд. Српски народ је сатеран у ћошак, али водимо разговоре са представницима међународне заједнице и покушавамо да решимо проблем. Молим Албанце да не помишљају да могу да чине сваковрсне злочине над Србима и да их не понижавају, јер се 17. март 2004. године и прогони Срба на другим просторима неће поновити”, истакао је Вучић.

На питање да ли иза потеза Приштине стоји Запад и да ли западне силе на Балкану, првенствено на Косову и Метохији и у БиХ, желе да изазову сукоб јер су незадовољне развојем ситуације у Украјини, Вучић је одбацио такву могућност.

„Не мислим да је интерес Запада да овде, а нарочито на Косову и Метохији, постоји било какав сукоб. Многи фактори желе да овде ствари не буду стабилне и да буде мир, али то не одговара западним силама. Ово што се дешава на Косову и Метохији је резултат неозбиљне и неодговорне политике Приштине, која жели да намеће ствари, а нема право”, рекао је Вучић.

Он је оцијенио да је највећи проблем Аљбин Курти, указујући да је од његовог доласка на власт регистровано 2.006 инцидената, односно напада на Србе, њихову имовину и атака на Српску православну цркву.

„Забележено је 50 одсто више напада од Куртијевог доласка на власт, као и више од 35 одсто напада на СПЦ и српска гробља. Све те инциденте смо евидентирали и урадили прецизан списак на 12 страница, са свим подацима”, рекао је Вучић.

Нагласио је да за те нападе нико не одговара, док приштинска власт хапси Србе због мајица и пјесама које јој се не свиђају, као и билборда са натписима „Заједница српских општина“, иако је ријеч о заједници која је предвиђена међународним споразумом, али се на њено оснивање чека већ 3.390 дана, колико је протекло од потписивања Бриселског споразума.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар