РС и матица

Вучић: Тражимо одговор Брисела постоји ли Бриселски споразум и хоће ли бити ЗСО – чекаћемо месец дана

САВЈЕТ ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЈЕДНОСТ ЗАТРАЖИО ПОВЛАЧЕЊЕ СВИХ ТРУПА СА СЈЕВЕРА КиМ
  • „Тражимо и одговор – када ће бити формирана Заједница српски општина (ЗСО). Евентуално  ћутање ће нам бити јасан знак да споразум не постоји и да они не желе да се то прихвати
  • На питање како коментарише синоћњу изјаву Бислимија да заједница српских општина неће бити формирана, Вучић каже да је он кључни човек и да једино говори истину када је реч о њиховим намерама према Србима: „Међутим, ја то желим да чујем од ЕУ. Зашто да долазимо у Брисел ако тог споразума нема или само за Приштину важи па када им се свиђа они споразум примењују, а када им се не свиђа, они га не примењују”
  • Позвао ЕУ да утиче на Приштину да без одлагања укине пресуду на две године затвора посланику Српске листе Ивану Тодосијевићу због изјава о Рачку, јер то сматра следећим могућим разлогом за велику кризу: „Или ће укинути ту пресуду или смо добро разумели да Приштина има дозволу за исељавање Срба са Косова. И у складу са тим ћемо реаговати”
  • На питање шта ће се урадити ако Пришитна не буде желела да се повуче специјалце, а НАТО и Кфор не желе да регују, Вучић је рекао: „Ништа”. И наставио: „Ја сам рекао да радим све што могу, нећу да прихватим захтев оних који су договарали са Приштином како да то изведу. Како год да се реши, криза ће се решити без понижавајућег пристанка Србије на оно што се Србији нуди
  • Вучић нагласио да се обе стране из Брисела позивају на попуштање само када је Приштина 100 одсто крива: „Када пишу ноту и позивају обе стране то, каже Вучић, значи да „штите албанско чедо или како је зову `косовску државу` од српског хегемона. А када кажу да је Србија крива, онда то значи да смо направили неку мању грешку

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Aлександар Вучић изјавио је, обраћајући се медијима након сједнице Савјета за националну безбједност, да је донијето више одлука, закључака, предлога и препорука.

Србија тражи повлачење свих трупа које су упале на сјевер Косова и Метохије, хитан одговор ЕУ да ли постоји Бриселски споразум о правном промету.

Вучић је поручио да је одбио „тобожње компромисно решење Квинте које би унижавало Србију”.

Истакао је да ће Србија наставити да инсистира на очувању мира, пуне стабилности и сигурности, али и пуне сигурности за српско становништво на КиМ.

Сматрамо непримереним изјаве у којима се Београд и Приштина изједначавају. Србија жели да настави дијалог али не жели да прихвати споразуме из криминалних акција“, поручује предсједник.

Брисел да јасно одговори да ли постоји Бриселски споразум

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас, послије седнице Савјета за националну безбједност, да ће Београд затражити од Брисела хитан одговор да ли и даље постоји Бриселски споразум у правном промету или то више није случај, као и када ће бити формирана Заједница српски општина (ЗСО).

„У наредних месец дана ћемо тражити одговор на то питање и евентуално ћутање ће нам бити јасан знак да споразум не постоји и да они не желе да се то прихвати”, рекао је Вучић.

Он је позвао Европску унију да утиче на Приштину да без одлагања укине пресуду на две године затвора посланику Српске листе Ивану Тодосијевићу због изјава о Рачку, јер то сматра сљедећим могућим разлогом за велику кризу.

„Или ће укинути ту пресуду или смо добро разумели да Приштина има дозволу за исељавање Срба са Косова. И у складу са тим ћемо реаговати”, рекао је он.

Вучић је рекао да сматра непримјереним изјаве из међународне заједнице у којима се изједначава кривица Београда и Приштине и додао да ће Србија бити увек спремна за дијалог али да неће прихватати политику свршеног чина и криминалних акција.

Он је рекао да је одбио предлог Европске уније који је представљен као компромисно рјешење јер сматра да би његово прихватање унижавало Србију.

„Разговарали смо и о ситуацији на Косову и Метохији после криминалне акције приштинског режима и шестог упада на север Косова и Метохије, уз коришћење оклопних возила и дугих цеви и малтретирање локалног становништва. Дошли смо до закључка да ће Србија наставити да инсистира на очувању мира и стабилности и пуне сигурности за српско становништво на Косову”, рекао је он, наводи Бета.

Вучић је рекао да је једино рјешење повлачење свих трупа са сјевера Косова и повратак на пређашње стање.

Савјет за националну безбједност је сагледао и стање у Војсци Србије и систему безбједности, а Вучић је рекао да је веома задовољан стањем борбене готовости, морала и мотивисаности припадника војске да унапреде капацитете.

Србија не жели да развија осветнички став према Приштини

Предсједник Александар Вучић поручио је данас да Србија не жели да развија осветнички став према Приштини увођењем неких мјера, јер од тога нико нема користи и оне се предузимају када држава штити свој интерес.

Вучић је новинарима након сједнице Савјета за националну безбједност рекао да Србија тражи поштовање Бриселског споразума и у оквиру њега формирање Заједнице српских општина.

„Не може на овакав начин да се врши притисак. Суштина је формирање Заједнице српских општина… Хајде зауставите се мало и бавите се суштином”, рекао је Вучић.

На питање како коментарише синоћњу изјаву Бислимија да заједница српских општина неће бити формирана, Вучић каже да је он кључни човјек и да једино говори истину када је ријеч о њиховим намјерама према Србима.

Његова мржња према Србима, каже Вучић, толико је велика и тада му треба вјеровати јер говори истину.

„Ја то желим да чујем од Европске уније. Ми смо поставили питање Европској унији има ли Бриселског споразума или нема. Зашто да долазимо у Брисел ако тог споразума нема или само за Приштину важи па када им се свиђа они споразум примењују, а када им се несвиђа, они га не примењују”, навео је предсједник, преноси Танјуг.

Вучић је поновио да се обе стране позивају на попуштање само када је Приштина 100 одсто крива.

Када пишу ноту и позивају обе стране то, каже Вучић, значи да „штите албанско чедо или како је зову `косовску државу` од српског хегемона.

А када кажу да је Србија крива, онда то значи да смо направили неку мању грешку.

„Ми морамо да будемо спремни на двоструке аршине и лицемерје, да би било другачије морате да ме ућуткате, али, ето, ја нећу…”, казао је предсједник.

Упитао је шта је Србија урадила да би се догодило оно јуче на административним прелазима са Косовом.

„Шта је Србија урадила за ово јуче, шта смо направили да ли смо послали војску полицију, јесмо ли повредии некога, уништили возило, бацили сузавац…”

Додао је да се на пресретнутим комуникацијама може видети колико су уплашени ти са дугим цевама и иза сваког дрвета виде, каже, Милана Радојчића.

„Толики јунаци а такав страх имају”, рекао је председник и закључио „да смо установили да Србија ништа није урадила.

ЕУ нудила повлачење РОСУ уз услове које сам одбио

Да је Србија прихватила услове који су јој тражени одмах би се повукле РОСУ јединице, али ми те услове нисмо прихватили, изјавио је данас предсједник Александар Вучић послије сједнице Савјета за националну безбједност.

Како је навео одговарајући на питање шта су тачно нудиле ЕУ и Квинта, навео је: прво да ми тражимо да се јединице Росу повуку без њихових услова.

„А то што они нуде би значило да треба да будемо срећни и задовољни и да вичемо како је дивно решење што ће да нам дају пробатаблице и да нам ставе стикере. Не би нам убудуће одузимали таблице, пустили би са КМ и ПР. Српске таблице са Косова би пустили као своје грађане, али грађане централне Србије не. Узели би златну средину, мало чак као навијали за нас а да ови могу да остваре своје циљеве”, прецизирао је Вучић, преноси Танјуг.

А то би се, како је рекао, представљало као компромис.

„Не може. Поштујемо ми добру вољу ЕУ, честитамо ми њима на свему томе, али те шибицафазоне које Албанци покушавају да нам продају то не може”, био је изричит Вучић.

Додао је како је изабрао да каже не на такве понуде, иако му је увијек лакше да каже да.

Ми смо за мир, али шта ако сљедећи потез буде упад у Валач

Не дам пристанак на безобразлук, не дам на криминал, не дам на понижавање Србије, поручио је данас председник Србије Александар Вучић и навео да је Савјет за националну безбједност прихватио његово образложење и његову одлуку.

„Може компромис о свему, али понижавање Србије и подржавање криминалних акција Приштине не може”, рекао је Вучић новинарима послије хитне сједнице Савјета.

На питање када се може очекивати повлачење јединица РОСУ и од кога одговор зависи, Вучић је рекао да то зависи од оних који „љуљају” 13-огодишњака у колијевци, њихових ментора, да нам кажу да ли хоће или неће.

„Можда неће никада, све може али на силу без пристанка Србије. То их погађа. Нема пристанка Србије за насилничку политику”, поручио је Вучић.

Каже да би компромис по Приштини изгледао тако да прво пребије и ухапси Марка Ђурића, па ваљда да ми онда да некога пребијемо.

„Па није то компромис, нисмо ми дивљаци”, указао је Вучић, преноси Танјуг.

На питање шта ће се урадити ако Приштина не буде жељела да повуче специјалце, а НАТО и Кфор не желе да реагују, Вучић је рекао: „Ништа”.

„Ја сам рекао да радим све што могу, нећу да прихватим захтев оних који су договарали са Приштином како да то изведу”.

Истакао је и да криза како год да се ријеши, ријешиће се без понижавајућег пристанка Србије на оно што се Србији нуди.

„Разговараћемо некако, гледаћемо да чувамо мир, бар што се Срба тиче, а нећемо пристати на ту игру”, указао је Вучић наводећи да би следећи потез био да упадну у Валач или контролну зграду на Газиводама, па да онда нуде компромис.

„Повући ће сафари возила и тешко наоружање што шетају по Косову да би плашили народ, да ви Срби будете срећни, а онда генерални директор и менаџмент мора да остане, то је компромис. Нећу да прихватим, сувише сам одговоран и озбиљан”, нагласио је Вучић и истакао да се не крије иза било кога.

Напомиње да је он одбио понижавајуће предлоге, али да је иза његове одлуке стао Савиет.

Упутио је и велики поздрав, како је рекао, српским јунацима који су цијелу ноћ и цио дан издржавали терор албанских специјалаца.

„Што се снабдевања тиче Србија ће наћи начин како да их снабдева. Ти људи су понос нашег народа, велико им хвала што чувају своја огњишта, и Србија ће увек бити уз њих”, поручио је Вучић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар