РС и матица

Вучић: У Београду полицијски час од петка до понедељка – забрањују се окупљања више од петоро

„У ГЛАВНОМ ГРАДУ АЛАРМАНТНА, А У ЈОШ ЧЕТИРИ ГРАДА – ОЗБИЉНА СИТУАЦИЈА“
  • За протекла 24 сата – 13 преминулих од посљедица инфекције, на респираторима више од 120
  • Обезбедићемо кретање пензионерима, мајкама са малом децом, особама са кућним љубимцима
  • Најавио вакцинацију више од два милиона људи на сезонски грип, а то ће бити здравствени радници, припадници војске и полиције, шалтерски државни службеници, хронични болесници, највећи број пензионера и дјеца од три до 12 година
  • Изјавио да Србију очекују тешко љето и јесен по питању Косова и Метохије: „Нико ништа неће да нам да већ ће да нас притискају да изгубимо. Зато нам је потребно јединство и да будемо снажни, храбри и рационални, да разумемо нашу позицију у свету али и да будемо довољно чврсти
  • Од 15. јула ћу кренути у консултације за формирање нове владе. Очекујем да тај посао завршимо најкасније до 20-25. августа а не бих искључио ни много раније. Биће значајних промена

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да је епидемиолошка ситуација у Београду алармантна и најавио да ће од сутра у главном граду бити забрањено свако јавно окупљање више од пет људи у затвореном и отвореном простору а да се од петка иде на „дугачки полицијски час, закључно са понедељком“.

Он је, у ванредном обраћању грађанима, рекао да је данас најтежи дан за Србију од почетка епидемије корона вируса јер је 13 особа преминуло у претходна 24 часа од посљедица инфекције.

„По подацима до 15 часова је било око 110 људи на респираторима а сада их је већ више од 120. Београд је у критичној ситуацији а у још четири града је озбиљна ситуација“, казао је Вучић.

Навео је да ће се од понедјељка видети какве ће мере бити примјењиване у наредном периоду.

„Обезбедићемо кретање пензионерима, мајкама са малом децом, особама са кућним љубимцима“, казао је Вучић.

Додао је да је тренутно хоспитализовано скоро 4.000 грађана са потврђеним вирусом или суспектних на присуство вируса а да су београдске болнице „готово пуне“.

Вучић је нагласио да се на јесен очекује јак талас корона вируса те је нагласио да је потребно да се избјегне „судар (сезонског) грипа и ‘корона грипа'“.

Због тога је најавио вакцинацију више од два милиона људи на сезонски грип, а то ће бити здравствени радници, припадници војске и полиције, шалтерски државни службеници, хронични болесници, највећи број пензионера и дјеца од три до 12 година,

„Да бисмо избегли ту врсту свеопште олује највећег могућег притиска који би био крај нашег здравства, а то је судар грипа и ‘корона грипа'“, нагласио је он.

Казао је да болницама у Србији на расплоагању 376 клиничких респиратора, али да се у магацину у Крњешевцима, поред друге медицинске опреме, налази још 579 респиратора.

Вучић је најавио да ће Србија у року од осам дана имати 1.100 респиратора на располагању.

Рекао да су све ковид болнице препуне, а да је према посљедњим подацима Београд најкритичнији у Србији али да је „једина добра“ ствар да се Београђани јављају љекарима на вријеме, за разлику, како је навео, од становника Новог Пазара који су каснили са пријавом тегоба.

Он је најавио и изградњу две велике болнице за ковид-19, веће на Батајничком друму између Земуна и Батајнице и друге мање у Крушевцу.

Рекао је да ће болнице бити изграђене у року од три мјесеца и најавио је куповину 10 модуларних болница које се расклапају и које ће бити коришћене широм Србије.

Додао је да ће пет општих болница у Војводини бити одређене за лакше случајеве заразе, гдје је, како је рекао, ситуација тежа него што је раније била али повољнија у односу на друге регионе Србије.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији у Новом Пазару, Вучић је казао да је она значајно боља али да ће бити још смртних случајева због тешких случаја заразе, али да ће и то бити заустављено.

Вучић је поновио да је од почетка пандемије Србија тестирала више грађана на корона вирус од држава региона.

„Када грађани слушају податке о броју преминули и заражених, а увек чују апсолутне бројке, људи се рачунају само ако су у току смрти били означени као позитивни, а ако нису онда се воде као су умрли од ко зна чега“, додао је он.

Очекују нас тешко љето и јесен по питању Косова и Метохије

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да земљу очекују „тешко лето и јесен“ по питању Косова и Метохије.

„Нико ништа неће да нам да већ ће да нас притискају да изгубимо. Зато нам је потребно јединство и да будемо снажни, храбри и рационални, да разумемо нашу позицију у свету али и да будемо довољно чврсти“, рекао је Вучић у ванредном обраћању грађанима.

Он је најавио да ће у четвртак у Паризу разговарати са француским предсједником Емануелом Макроном од кога ће како је најавио, „много тога тражити по први пут, а највише искреност и отвореност“.

„У петак имам виртуелни самит и са Ангелом Меркел. Неће бити лако. У суботу имам припремну вечеру са Шарлом Мишелом, Мирославом Лајчаком, Борелом и Хотијем, у недељу наставак дијалога“, казао је предсједник Србије.

Од 15. јула крећем у консултације о влади, очекујем да то завршимо до 25. августа

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће од 15. јула кренути консултације о формирању нове Владе Србије и додао да очекује да тај процес буде завршен „најкасније“ до 20-25. августа.

Вучић је најавио и да ће бити „значајних промена“ у Влади Србије и додао да се „неће министарства уподобљавати појединим политичарима већ потребама грађана“.

„Од 15. јула ћу кренути у консултације и пријем најпре мањинских а затим и других странака по питању нове владе. Очекујем да тај посао завршимо најкасније до 20-25. августа а не бих искључио ни много раније“, казао је Вучић у ванредном обраћању новинарима.

Упитан да ли ће бити нестраначких личности у новој влади, он је казао да ће главни критеријум за избор нових министара бити да ли су у питању способне и неспособне личности, поштени и они који то нису, а не да ли су у некој странци или ван њих.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар