РС и матица

Вучић у Паризу: Следи веома компликована ситуација на Косову и Метохији

РАЗГОВАРАО СА ШЕФОМ ДИПЛОМАТИЈЕ ЕУ Ж. БОРЕЉОМ И ИЗАСЛАНИКОМ БРИСЕЛА М. ЛАЈЧАКОМ
  • Александар ВУЧИЋ: У овом тренутку не видим да је то могуће, јер Приштина одбија да се понаша рационално и у складу са међународним правом. Курти покушава једностраним потезима да суштински и де факто протјера Србе са њихових огњишта. То ме брине и то је нешто што не може да вас остави равнодушним
  • Борељ и Лајчак у Паризу су разговарали и са Куртијем, а приштински медији су пренијели да је било ријечи о регистарским таблицама, дијалогу Београда и Приштине и о тензијама на Косову и Метохији

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић разговарао је данас у Паризу са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепом Борељом о ситуацији на Косову и Метохији.

У фокусу разговора током радног ручка била је ситуација на Косову и Метохији послије одлуке премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да наметне пререгистрацију возила са српским таблицама, на шта су српски представници одговорили изласком из институција.

Вучић је рекао да слиједи веома компликована ситуација на Косову и Метохији.

– Чека нас веома компликована ситуација на КиМ, посебно 21. новембра када Албанци мисле да наплаћују казне супротно Бриселском споразуму – поручио је он.

Вучић је пренио да је КиМ била главна тема разговора са Лајчаком и Борељом, и додао да је са Лајчаком остао нешто дуже да виде да ли постоји неки начин да се дође до компромисног рјешења.

– У овом тренутку не видим да је то могуће, јер Приштина одбија да се понаша рационално и у складу са међународним правом. Курти покушава једностраним потезима да суштински и де факто протјера Србе са њихових огњишта. То ме брине и то је нешто што не може да вас остави равнодушним. Не можете због тога да се бавите другим стварима – нагласио је он.

Борељ и Лајчак у Паризу су разговарали и са Куртијем, а приштински медији су пренијели да је било ријечи о регистарским таблицама, дијалогу Београда и Приштине и о тензијама на Косову и Метохији.

Борељов портпарол Петер Стано рекао је да је циљ одвојених састанака Лајчака и Бореља са Вучићем и Куртијем продужетак напора ЕУ да помогне странама да смање тензије и остваре напредак у дијалогу у којем је Унија посредник.

Вучић борави у дводневној посјети Паризу, гдје присуствује међународном мировном форуму.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар