РС и матица

Вучић: Војска Србије све снажнија, људске капацитете ћемо да допуњавамо

ПРИКАЗУ СПОСОБНОСТИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ „ГРАНИТ 2023“ ПРИСУСТВОВАЛИ И ОРБАН, ДОДИК, ЦВИЈАНОВИЋ...
  • У приказу је учествовало више од 5000 припадника војске и Министарства одбране Србије, и приказано више од 2.300 оруђа и оружја. Почео падобранским демо скоком припадника 63. падобранске бригаде са заставом Србије. Приказан је и налет хеликоптера Ми 35 познат као „летећи тенк“
  • Александар Вучић на крају вјежбе у Батајници рекао да је имао разговоре са мађарским премијером Виктором Орбаном о борби против тероризма
  • Предсједник РС Милорад ДОДИК: Војска Србије је модернизована и спремна да брани наш народ гдје год он живио

Извор: РТРС

ПОВОДОМ Дана Војске Србије на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници код Београда одржан је приказ способности Војске Србије „Гранит 2023“, највеће смотре наоружања, војне опреме и војних летјелица на једном мјесту посљедњих деценија.

– Данас смо показали наше оружје и оруђa, први пут и дрон ЦХ-9. Даље развијамо наше дронове и наручили смо и камиказе пре краја године ће стићи, резервисасли смо их. Ми смо драстично ојачали своје снаге и борбеним возилима пешадије – истакао је предсједник Србије Александар Вучић и додао да је све много дугачије у односу на старо време.

Додао је: „Данас сте могли да видите десет МиГ 29 да лете, 10 орлова да лете. Тек нам стижу хеликоптери западне производње, као и тенк хеликоптери. Војска Србије је све снажнија, људске капацитете ћемо да допуњавамо“.

– Данашњу вежбу оцењујем са врло добро,  закључио је Вучић.

Приказу су присусуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и предсједник Владе Радован Вишковић, али и мађарски премијер Виктор Орбан којег је у Београду дочекао предсједник Србије Александар Вучић.

– Војска Србије модернизована и спремна да брани наш народ гдје год он живио – рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је данас да је Република Српска увијек загледана у Србију и да је сваки њен напредак и позитиван помак радује.

Предсједник Србије Александар Вучић рекao je на крају вјежбе у Батајници да је имао разговоре са мађарским премијером Виктором Орбаном о борби против тероризма.

Честитао је Дан Војске Србије, истичући да је изабран посебан датум – почетак Другог српског устанка, који је утемљио модерну српску државност.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Војска Србије данас на знатно вишем нивоу него прије неколико година, што је охрабрење за српски народ који живи у Српској.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да је Српска поносна на протеклих 10 година најбољих односа у историји Срба са обје стране Дрине.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Жељко Будимир рекао је да је свим Србима велико задовољство гледати Војску Србије која се трансформише у модерну силу, што је јако важно у данашњем времену.

Уз интонирање химне и рапортом предсједнику Србије почео је приказ Војске Србије. Рапорт је предао капетан прве класе Данило Манојловић.

„Гранит 2023″, највећа је смотра наоружања, војне опреме и војних летјелица на једном мјесту посљедњих деценија. У приказу је учествовало више од 5000 припадника војске и Министарства одбране Србије, и приказано више од 2.300 оруђа и оружја.

Приказ је почео падобранским демо скоком припадника 63. падобранске бригаде са заставом Србије. Приказан је и налет хеликоптера Ми 35 познат као „летећи тенк“.

Уз бројне грађане, приказу способности Војске Србије присуствовао је државни врх са предсједником Александром Вучићем.

„Гранит 2023“ је централни догађај обиљежавања Дана Војске Србије – 23. априлa који се обиљежава у спомен на почетак Другог српског устанка 1815. године, за који се сматра да представља прекретницу у стварању модерне српске државе и војске.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар