РС и матица

Вучић за Bloomberg: Чекам да светске силе изврше притисак на Приштину да пристане на уступке

ОБЈАВИО ДА НЕЋЕ ИЗАЋИ СА „ПРЕДЛОГОМ РЈЕШЕЊА“ У РОКУ КОЈИ ЈЕ ОБЕЋАВАО
  • „Боље је сачекати. Нема више рокова. Ипак, мислио сам да смо ближе решењу него што јесмо”

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је за Bloomberg да споразум са Приштином, који агенција назива највећом препреком на путу придруживања Србије Европској унији, неће бити постигнут одмах пошто обје стране остају на удаљеним позицијама, што га присиљава на одлагање циља који је поставио да предлог око КиМ открије у року од неколико недјеља.

Bloomberg наводи да је Вучић казао да је више времена потребно да свјетске силе – укључујући ЕУ и САД – изврше притисак како би Приштина пристала на давање уступака, како би могао да грађанима Србије представи споразум без осјећања понижености.

Агенција подсјећа да је прошле године српски предсједник започео „унутрашњи дијалог” у вези са Косовом, уз оцјену Bloomberg-а да је овај споразум кључан за стабилност Западног Балкана.

„Боље је сачекати. Нема више рокова. Ипак, мислио сам да смо ближе решењу него што јесмо”, казао је Вучић у интервјуу који је Bloomberg-у дао у Предсједништву Србије.

Агенција наводи да је Вучић рекао да би у Србији, у којој странка 48-годишњег предсједника државе има контролу над скоро двије трећине парламента, „већина грађана више желела замрзнути сукоб од решења, што је ситуација која би представљала претњу коју регион не може себи да дозволи”.

„Уколико имате замрзнути сукоб, неко ће одмрзнути. И то ће бити крај нормалног живота целокупног региона. Морамо да схватимо да када чиниш ужасне политичке грешке, за њих мораш да платиш цену. Али, у исто време сви остали морају да науче да не можеш да понижаваш један народ”, навео је Вучић.

Tанјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар