РС и матица

Вучић: За признање Косова* добио бих Нобела, али ми не пада на памет да то учиним

„ПРЕДСТАВНИЦИ НЕКИХ МОЋНИХ СИЛА РЕКЛИ СУ МИ ДА СРБИЈА НЕ СМЕ БИТИ ЛИДЕР У РЕГИОНУ“
  • „Рекли су ми (у приватним разговорима): Морате бити понизни и послушни. Нико не жели да гледа успешну и развијену Србију“
  • „Србија је са четвртог места по платама у региону дошла на прво место. Имаћемо реалних 545 евра сада у марту и та предност ће да расте у корист Србије“
  • „Размишљам о ономе што ће бити за 50 година. Постоје притисци на нас, али Србија неће поклекнути пред тим. Занима ме шта ће историја да кеже о нама. Ко је градио путеве, ко је градио болнице, ко је обновио војску и ко је шта урадио за Србију“
  • „Сада постављају питање зашто нисам обавестио јавност о смрти Цвијана. Па он има породицу, зашто бих ја обавештавао јавност? Био сам коректан. Он је отишао од нас у Сандуловићеву странку, нисмо годинама ни у каквом контакту. Имате његову породицу, њих питајте о надгробној плочи и осталим стварима у које покушавају мене да уплету“
  • Миломир Марић је упитао Вучића да ли је Небојши Стефановићу већ пресуђено у медијима: „Не видим да му је пресуђено, видим да је постао звезда медија у власништву два тајкуна. Стефановић је урадио многе добре ствари и не желим да се то поништи због оног што је мени учињено“
  • Моји прислушкивани разговори завршили су код многих:  „Замислте где су све ти разговори кад су стигли и до мене који сам прислушкиван. Стављено је на мере 26 људи који су били у контакту са мном. Нико од њих никада није био оптужен за било шта, а проглашени су за екстремисте“

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је да су у Србији сви поносни што су могли да помогну грађанима из земаља региона да се вакцинишу и да то нико није покушао да политички употреби.

Вучић верује да ће људи у Црној Гори, Северној Македонији, БиХ и Албанији осетити да регион заједно може напред много брже и више.

„У Београду и Србији смо сви поносни што можемо неком ситницом да помогнемо и нико то није покушао да политички употреби. Ако смо било коме успели да сачувамо живот, то је велика ствар“, рекао је Вучић за ТВ Хепи.

Он је истакао да је задовољан што у Србији не деле људе по вери и земљи у којој живе, него да ли може да им се помогне.

„То је за нас важан сигнал да регион може напред, да заједно можемо да напредујемо. То је само показало да су наше заједничке могућности много веће“, рекао је Вучић.

Он каже да су људи у Србији увек себе потцењивали и говорили да су други бољи.

„Данас када постајемо први, други, трећи у Европи у многим областима, глада се на то са неком врстом зазора, људи не верују. Срећан сам што се то мења“, рекао је Вучић.

У наставку разговора са Миломиром Марићем, рекао је да власт изгубити, да ће се то свакако десити, али да је питање дана и године. Додао је да се не боји за то.

Изградња болница

Вучић је подсетио да је Србија направила две болнице, и да је поносан на наш народ и на борбеност у светлу епидемије.

„Људи су нам радили у три смене. И онда ме питате је л` ме боли извештај Европског парламента. Па наравно да боли. Говорили су ми важни представници великих сила да будемо понизнији и скромнији. Ја немам право да кажем ко је то. Никада нећу открити извор, али то није први пут. Ја сам то осетио када смо послали помоћ Италији, у вредности од 10.000.000 евра. То су многи у ЕУ доживели као политички ударац“, истакао је.

У овом тренутку се у Србији, према његовим речима, гради 10 општих болница.

„КЦ Ниш смо изградили, почињемо да градимо и у Новом Саду. У Београду прву фазу завршавамо у септембру, другу следеће године. После Београда и Новог Сада идемо у Крагујевац, имаћемо четири фантастична клиничка центра“, навео је.

Порука моћника

Вучић је испричао да су му представници најмоћнијих сила на свету, у приватним разговорима, поручили да Србија не сме бити лидер у региону.

– Рекли су ми: Морате бити понизни и послушни. Нико не жели да гледа успешну и развијену Србију – испричао је Вучић.

Како каже, Србија је некада била толико економски руинирана да јој је замена за бољи животни стандард био успех српских спортиста. Како каже, то је сада другачије.

– Ми смо се због лоших политичких резултата радовали спортским успесима. То нам је била замена. Сада смо бољи у економији него у спорту. Мада ће се то променити сада када је Драган Стојковић постао селектор – наводи он.

Плате

Он је поручио да је Србија од четвртог места по платама у региону дошла на прво место.

– Имаћемо реалних 545 евра сада у марту и та предност ће да расте у корист Србије – казао је.

Додао је да је због тадашњих критика на рачун „мале Србије“ схватио да смо поражени, што су потврдили и извештаји које је видео

– Онда су фалсификовали привредне извештаје када смо били први по расту. А онда сам схватио колико Србија напредује, и када смо постали први по платама у региону. И први пут ћемо у апсолутној стопи БДП стићи и Хрватску. Па води ли се у нашим медијима кампања против хрватских лидера? Не. А у њиховим медијима по 10 текстова дневно о мени. Ево података. 2012. године смо били последњи у Европи по квалитету здравствене неге. А сада смо 18. Претекли смо 14 држава ЕУ – истакао је Вучић.

Инквизиција

Вучић је поменуо да део опозиције има планове попут инквизиције.

– Погледајте те извештаје из Европе. Нигде не помињу Обрадовића или Јеремића, оне који су упадали у РТС, терали људе да прекидају програм и они који прете хапшењем свима који мисле другачије – рекао је Вучић.

Пензионери

– Сваки пензионер добиће бесплатно од државе витамин Ц, витамин Д и цинк. То су три састојка важна за превенцију. Покушаћемо до 5. јуна да доставимо то свим пензионерима на кућну адресу. Знам да то није много, али је знак пажње државе и помоћи ће им да се сачувају, рекао је Вучић и подсетио да ће држава пензионерима доделити улкупно 110 евра.

Косово

Председник Србије је навео да би за признање Косова добио Нобелову награду, али да њему не пада напамет да тако нешто учини.

– Размишљам о ономе што ће бити за 50 година. Постоје притисци на нас, али Србија неће поклекнути пред тим. Занима ме шта ће историја да каже о нама. Ко је градио путеве, које градио болнице, ко је обновио војску и ко је шта урадио за Србију – рекао је Вучић.

Милошевић

Вучић је навео да је Слободан Милошевић направио неколико грешака, али да је несумњиво био значајна историјска личност.

– Седео сам неколико пута са њим. Он није био ни глуп, ни луд. Направио је грешке јер је довео земљу у тешку ситуацију што се тиче ратова, а морао је да брине о томе да не дођемо у такву позицију. Требало је раније ићи у приватизацију, али не ону пљачкашку као двехиљадитих – рекао је Вучић.

Ђинђић и Коштуница

Вучић је рекао да је Ђинђић био човек велике енергије и изразио жаљење због његове трагичне смрти.

– О Коштуници бих имао да кажем и доста тога доборог и лошег. Многим директорима је омогућио позиције, а они су онда пљачкали народ и стицали себи богатство – каже Вучић.

Навео је да познаје многе бизнисмене који су били добри и са Милошевићем и са Ђинђићем, али им никада нису били нимало лојални.

– Оставили су их на цедилу и преварили обојицу – рекао је Вучић.

Кокеза

Вучић каже да не мисли да је Кокеза учествовао у планирању атенатата на њега.

– Он је то вероватно негде начуо. Сигурно се уплашио да ће можда пасти на полиграфу, али не верујем да је лично у томе учествовао нити да ми мисли тако – рекао је Вучић.

Праћење

Вучић је потврдио да су му и сина и брата пратили и да се иза свега крије сарадња са одређеним страним службама.

– Једном детету су уништили живот. Мог брата су пребили. Пратили су их и давали податке одређеним медијима и службама – рекао је Вучић.

Цвијан

Вучић је навео да кампањом којом покушавају да окриве њега за смрт Владимира Цвијана покушавају да прикрију аферу `Маурицијус` и банковне рачуне који се откривају широм света.

– Сви знамо да Цвијан није убијен, али ево шта сад причају, да га је убио Веља Невоља који је тада био у кућном притвору. Говоре да га је убио мој син и замислите како је том дечаку, детету, младићу од 23 године. Како он да живи са таквим оптужбама и кампањом коју поједини воде против њега? Шта су све писали о мојој породици и где су сада? Где им је Јовањица, Франш, земља по Војводини? – упитао је Вучић.

– Оптуживали су ме да сам убио Оливера Ивановића, а сад је и Радојичић ослобођен оптужби. Нико се није извинио за те лажи. Погледајте и Давидовића шта је тврдио, да стојим иза атентата на њега јер се нисам изјаснио о томе. Па шта то значи?! Да није било владике Јоаникије коме бих ја могао шта да објасним?!

– Сада кажу што нисам обавестио јавност о смрти Цвијана. Па он има породицу, зашто бих ја обавештавао јавност? Био сам коректан. Он је отишао од нас у Сандуловићеву странку, нисмо годинама ни у каквом контакту. Имате његову породицу, њих питајте о надгробној плочи и осталим стварима у које покушавају мене да уплету – рекао је Вучић.

Ђилас

Вучић је рекао да нема шта да тражи у дуелу са Драганом Ђиласом јер људи знају ко је тај човек.

– Он се сада правда како то нису његови приватни рачуни него рачуни фирми. Знају људи све. Ђилас је признао рачуне у Швајцарској, а исти је извор података и за Маурицијус и за те рачуне. Неко ће морати да одговара за пљачку народа Србије и очекујем да истражни органи раде свој посао – рекао је Вучић.

Вучић кажа да су откривени рачуни који повезују Ђиласа и једног тајкуна и да они сада то покушавају прикрити преко својих медија нападом на њега и његову породицу.

Прислушкивање

Открио је да су његови прислушкивани разговори завршили код многих.

– Замислте где су све ти разговори кад су стигли и до мене који сам прислушкиван. Стављено је 26 људи на мере који су били у контакту са мном. Нико од њих никада није био оптужен за било шта, а проглашени су за екстремисте. То су радили и у бившем режиму, али тада су имали какво-такво оправдање, сада су умешани људи који нису смели, нити имали основа да прислушкују председника државе – рекао је Вучић.

Стефановић

Марић је упитао Вучића да ли је Небојши Стефановићу већ пресуђено у медијима.

– Не видим да му је пресуђено, видим да је постао звезда медија у власништву два тајкуна. Стефановић је урадио многе добре ствари и не желим да се то поништи због оног што је мени учињено или ако је неки човек незадовољан у странци. Верујем да свако може да учини оно што је исправно – рекао је Вучић.

Кисинџер

Вучић је навео да му је Кисинџер у разговору потврдио чувену тезу да није добро бити ни амерички пријатељ, ни непријатељ.

– Он  је човек легенда америчке политике – рекао је Вучић.

Геополитика

Вучић каже да велике силе имају различите интересе на Балкану и да Србија мора да штити своје интересе.

– Американци и Немци имају своје чедо на Балкану. Тзв. независно Косово. Све те силе имају своје интересе на Балкану. Неке су искључиве према другима и желе да сузбију њихово присуство, руско присуство нпр. Имамо и добре односе са Кином. Србија жели да има пријатеља колико год може. Нећемо да истерамо никога из Србије. Ми се усаглашавамо са нашим интересима – рекао је Вучић.

Он је истакао да је захваљујући Кини обезбеђен опстанак железаре у Смедереву и топионице у Бору што је омогућило и плате хиљадама радника.

– Да смо им увели санкције, ко би обезбедио плате за 15.000 радника? Исто важи и за Зиђин у Бору. Јел би нам дошао Тојо тајерс? Ми добијамо помоћ од ЕУ и хвала им, али не можемо да рачунамо на милијарде које су обезбеђене за државе чланице ЕУ. Морамо да се снаалазимо – рекао је Вучић.

(извор: „Ало!“)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар