РС и матица

Вучић замолио Додика и све политичке снаге у РС да учествују у раду заједничких институција у БиХ

ЈОШ ДОДАО: „И ДА НА НАЈБОЉИ НАЧИН ШТИТЕ ИНТЕРЕСЕ СРПСКОГ НАРОДА И РС“
  • Прес-служба предсједника Србије је објавила да је Александар Вучић истакао да је свака одлука на руководству РС, али да и предсједника Додика и све политичке представнике у РС моли да размотре његов приједлог, јер је јасно да неки политички чиниоци, који суштински угрожавају стабилност цијелог региона, неистинама и инсинуацијама, кривицу покушавају да пребаце на српски народ и Српску
  • У саопштењу прес службе предсједника Србије наводи се да је Милорад ДОДИК истакао да се против Републике Српске и српског народа у БиХ води беспризорна политичка и медијска кампања, не само у Сарајеву, већ и у бројним западним центрима моћи
  • Вучић и Додик договорили су и одржавање великог сабора Републике Србије и Републике Српске, укључујући и заједнички састанак двије владе, за 27. јануар, када ће се одлучивати о стратешким економским пројектима и даљем унапређењу сарадње у свим областима између Србије и Републике Српске“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенили су у данашњем разговору да су мир и стабилност од кључног значаја за цијели регион, а Вучић је замолио Додика и све политичке снаге у РС да учествују у раду заједничких институција у БиХ и на најбољи начин штите интересе српског народа и РС.

У саопштењу прес службе предсједника Србије наводи се да је Додик истакао да се против Републике Српске и српског народа у БиХ води беспризорна политичка и медијска кампања, не само у Сарајеву, већ и у бројним западним центрима моћи.

Као примјер за то, Милорад Додик је указао на обиљежавање Дана Републике Српске и најбруталније увреде које су тим поводом услиједиле из Сарајева и из уста многих западних политичара, а који су обичан догађај на коме су присуствовале регуларне и легалне полицијске снаге Републике Српске представили као пријетњу миру, док „стварно угрожавање мира од стране муслиманских паравојних јединица, Зелених беретки, и њихово окупљање у Сарајеву и Бужиму, нису ни поменули“.

Додик је нагласио да је „српском народу готово немогуће да се избори за правду и досљедно спровођење Дејтонског споразума због једностраног и пристрасног приступа, прије свега САД“.

Вучић је оцијенио да су санкције САД против Милорада Додика и других званичника Републике Српске ужасан преседан, те да једино могу да донесу катастрофалне посљедице по развој односа између три народа и два ентитета у БиХ, али и шире, у цијелом региону.

– Санкције су увек доносиле само проблем, а никада решење – додао је Вучић.

Имајући у виду тежину позиције цјелокупног српског народа, а посебно непримјерене и неправедне притиске који се спроводе против Републике Српске и њеног руководства, Вучић је замолио Додика и све политичке снаге у Републици Српској да учествују у раду заједничких институција у БиХ и на најбољи начин штите интересе српског народа и РС.

Вучић је истакао да је свака одлука на руководству РС, али да и предсједника Додика и све политичке представнике у РС моли да размотре његов приједлог, јер је јасно да неки политички чиниоци, који суштински угрожавају стабилност цијелог региона, неистинама и инсинуацијама, кривицу покушавају да пребаце на српски народ и Српску.

– Моја молба председнику Додику и свим политичким факторима у РС није захтев да се са било чим сагласе, или за било шта гласају, напротив, моја молба је да сто где треба да седе представници РС не буде празан и да се на најбољи могући начин боре за интересе ентитета и српског народа – нагласио је Вучић.

Вучић је понудио да Додику и свим институцијама и политичким представницима у Бањалуци образложи свој приједлог.

Вучић и Додик разговарали су и о томе да Србија припрема значајну финансијску подршку Републици Српској, те да ће о томе њихови и тимови двије владе убрзати разговоре и у најскоријем року обавијестити јавност.

Вучић и Додик договорили су и одржавање великог сабора Републике Србије и Републике Српске, укључујући и заједнички састанак двије владе, за 27. јануар, када ће се одлучивати о стратешким економским пројектима и даљем унапређењу сарадње у свим областима између Србије и Републике Српске“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар