РС и матица

Вулин: Хрватска треба да се извини за одбијање уласка делегацији Министарства одбране и Војске Србије

„КО БИ ОВО УРАДИО АКО НИЈЕ СЛЕДБЕНИК ПАВЕЛИЋЕВЕ ИДЕОЛОГИЈЕ?“
  •  „Данас су забранили Војној гимназији и Војној академији, српској деци, да дођу на то стратиште и покажу своје поштовање према свим жртвама усташког режима… Ко би то на свету забранио, рецимо Јеврејима да оду до Аушвица?
  • Каква је то порука? Не знам да ли ће свет ћутати на ово. Вероватно хоће, али Срби не би смели да ћуте. Војска Србије ће наставити да се сећа. Увек ћемо обележавати јасеновачку трагедију и ово је срамота за Хрватску, а не за нас

МИНИСТАР одбране Србије Александар Вулин рекао је да би Хрватска требало да се извини за одбијање уласка у земљу делегацији Министарства одбране и Војске Србије, која је требало да присуствује манифестацији Дани јасеновачких новомученика.

Он је оцијенио да од сљедбеника усташке политике Анте Павелића не може да се очекује да буду задовољни што српски народ обиљежава дан свог страдања, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Хрватска држава би морала да каже да она са овим нема ништа, а ако има нешто са овим, да објасни како је могуће да спречавате људе да одлазе на јасеновачке гробове, рекао је Вулин.

Он је запитао да ли би ово урадила било која друга земља у Европи и која би то земља на свијету забранила, рецимо Јеврејима да оду до Аушвица?

„Која би то земља на свету учинила ако није следбеница фашистичке Павелићеве идеологије?“, запитао је он.

Вулин је подсјетио да је и њему прошле године забрањен улаз у Хрватску, када је покушао да оде у Јасеновац да се поклони сјенима поклане јасеновачке дјеце.

„Данас су забранили Војној гимназији и Војној академији, српској деци, да дођу на то стратиште и покажу своје поштовање према свим жртвама усташког режима“, рекао је Вулин.

Он је рекао да Павелићеви сљедбеници не желе да се Срби сјећају и учиниће апсолутно све да спријече да се Срби окупе, чак и око сјена Јасеновачких мученика.

Вулин је нагласио да је као човјек згађен, а као антифашиста поражен, те додао да 74 године након завршетка Другог свјетског рата у Европи постоји земља која још увијек није у стању да напусти усташку праксу и идеологију.

„Каква је то порука? Не знам да ли ће свет ћутати на ово. Вероватно хоће, али Срби не би смели да ћуте. Војска Србије ће наставити да се сећа. Увек ћемо обележавати јасеновачку трагедију и ово је срамота за Хрватску, а не за нас“, истакао је Вулин.

Делегацији Војске Србије, коју чине старјешине са Војне академије, кадети и питомци Војне гимназије, данас је забрањен улазак у Хрватску, речено је у Министарству одбране Србије.

Делегација је требало да присуствује обиљежавању дана Јасеновачких новомученика, а ова посјета била је најављена.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар