РС и матица

Вулин: Реакције из Хрватске на „Век победника“ говоре о њиховим дубоким комплексима према Србији

ВОЈСКА СРБИЈЕ КОД ТИТЕЛА ПРЕКО ТИСЕ `ПРЕБАЦИЛА` ПОНТОНСКИ МОСТ ДУГ 200 МЕТАРА
  • „Они повезују нашу војну вежбу са њиховим `Велебитом`, а превиђају једну малу чињеницу, да смо ми вежбу урадили на годишњицу победе у Првом светском рату . Јесмо ли и то прилагођавали њиховој вежби па смо одлучили кад ће бити победа у Првом светском рату, не би ли одговорили на њихово вежбање”
  • Вулин подсетио и да би – није било побједа српске војске у Првом свјетском рату – територија Хрватске, као поражене стране, била раскомадана: „Италија би преузела највећи део тадашње територији Хрватске. Уосталом, то су одредбе Лондонског споразума. Да није било српске војске, и Црна Гора би била раскомадана између разних савезника, а овако је била сачувана за нека будућа времена“
  • Коментаришући оцјене светских медија о вјежби „Век победника”, које се крећу од тога да је Србија показала снагу у вријеме растуће напетости око Космета, али и да са својим савезницима – нарочито Русијом – све више витла сабљом око Космета, министар Вулин нагласио да свако може извући закључке какве хоће и навео да је Србија мирољубива земља

„МОГЛИ смо се такмичити и по броју војника, тенкова, ваздухоплова, артиљеријских оруђа, ракетних оруђа и тако даље, али знате, то говори о дубоким комплексима које имају према Србији”, рекао је министар одбране Александар Вулин за тв Пинк коментаришући наводе у хрватским медијима да је вјежба „Век победника” само одговор на хрватску вјежбу у којој су, како наводе боље приказани услови сајбер ратовања, и да је српска вјежба једна обична конвенционална вјежба, којом се Србија такмичи само по броју војника.

Он је истакао и да Војска Србије има Управу за сајбер ратовање, која је формирана како би се бавила и заштитом наших јединица у сајбер простору и да се за сваки покрет војске, па и за вјежбе такве снаге попут „Века победника” покрива сајбер простор.

Вулин је подсјетио да се вежба хрватске војске звала „Велебит” и да `није прокоментарисана од стране наше војске, наше политике и наших медија ни једним јединим словом`.

„Нико није знао да се то десило нити је то кога занимало. То је њихово право, вежба на њиховој територији, нека раде шта хоће. А што је њима битно што ми вежбамо и како ми вежбамо? Погледајте какав је то дубоки комплекс. Они повезују нашу војну вежбу са њиховом, а превиђају једну малу чињеницу, да смо ми вежбу урадили на годишњицу победе у Првом светском рату . Јесмо ли и то прилагођавали њиховој вежби па смо одлучили кад ће бити победа у Првом светском рату, не би ли одговорили на њихово вежбање”, поручио је министар одбране.

Вулин је подсјетио да није било побједа српске војске у Првом свјетском рату, територија Хрватске, као поражене стране, би била раскомадана.

„Италија би преузела највећи део тадашње територији Хрватске. Уосталом то су одредбе Лондонског споразума. Да није било српске војске, не само Хрватска – и Црна Гора би била раскомадана између разних савезника, а овако је била сачувана за нека будућа времена.

Оцјењујући значај вјежбе „Век победника”, Вулин је указао да је на вјежби показано 8.000 врхунски обучених људи, који воле своју земљу, који воле своју војску и који су врхунски професионалци.

„Осам хиљада људи, без и једног јединог инцидента. Не можете ви да шминкате учинак тенкова. Када изведете тенкове и испред њих ставите мету на два километра па на четири километра и видите да су погодили из покрета, то се не шминка и та војска се не прави за седам дана и не прави се за месец дана. То је војска која је прављена стрпљиво и упорно од 2012. године. Сад смо изашли да је покажемо”, додао је Вулин, истичући да је до 2012. године, када је Александар Вучић постао министар одбране, да је било дана када није било „ловачке паре”, што значи да није било два исправна авиона која би контролисала и бранила ваше небо, што је међународна обавеза.

Данас, нагласио је министар Вулин, не морамо да размишљамо о томе.

„Показали смо осам МиГ-ова 29. Показали смо не само МиГ-ове, него и Орлове. Показали смо и Г-4. Показали смо хеликоптере. Показали смо тенкове, топове и што је најважније, показали смо 8.000 врхунски обучених људи, који воле своју земљу, који воле своју војску и који су врхунски професионалци. То се не прави за седам дана. Само замислите какав је посао био и каква је то логистичка операција да 8.000 људи распоредите на 10 локација, да их нахраните, обучете, довезете, одвезете, донесете им средства. Све су они то сами радили. Нисмо их ми возили аутобусима, него су они ишли, као што би ишли и испуњави све своје редовне задатке”, истакао је Вулин.

Министар Вулин је поручио да би такав подухват био немогућ 2011. и 2012. године.

„Да нам је било ко наредио то, ми не бисмо могли да изведемо 8.000 људи. Нисмо имали 8.000 наоружаних и обучених људи на овај начин. Нисмо имали 100 исправних тенкова и 100 посада које би могле да возе тенкове”, поручио је министар , потврђујући констатацију новинара да Србија сада има оклопну бригаду јачу и од Француске.

„Ми смо, што се оклопа тиче, заиста у регионалном смислу апсолутно први, а можемо да се меримо и са много већим земљама. Али, није то ствар да ми желимо да било коме претимо и да ми хоћемо да ратујемо са неким. Ми само показујемо шта је Војска Србије, као важна институција српског народа, спремна и способна да уради. И немојте заборавити да постојимо. Постојимо, ту смо и никада немојте у било каквој политичкој рачуници калкулисати могућност да је Србија слаба и незаштићена”, нагласио је Вулин.

Коментаришући оцене свјетских медија за вјежбу „Век победника”, које се крећу од тога да је Србија показала снагу у вријеме растуће напетости око Космета, али и да, како наводе неке америчке агенције, Србија са својим савезницима – нарочито Русијом – све више витла сабљом око Космета, министар Вулин је указао да свако може извући закључке какве хоће и нагласио да је Србија мирољубива земља и да војска постоји да би чувала мир и стабилност земље.

„Ми смо мирољубива земља, али смо војска која ће испунити свако наређење државног руководства и свог врховног команданта. Свако наређење се увек и односило на то да чувамо мир, сигурност и стабилност наше земље и српског народа где год он буде живео. То је наш посао. Зато постојимо. Не постоји војска да би се сликала. Војска постоји да би чувала мир и стабилност. Војска постоје да вам покаже да је у стању да код Титела, на Тиси, направи понтонски мост од 200 метара и да преко њега пребаци тенковску чету као да је то ништа, а то није радила ни једна војска на овим просторима од седамдесетих година”, истакао је министар одбране.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар