РС и матица

Вулин: Сваки покушај рушења Дејтона и Републике Српске имаће несагледиве последице

„СРПСКА НИЈЕ НИЧИЈИ ПОКЛОН – НАСТАЛА ЈЕ КАО ОДГОВОР НА ЗАПОЧЕТИ ЈАСЕНОВАЦ-2“
  • Министар одбране Србије поручио Бакиру Изетбеговићу да Срби у Дејтону „нису добили ништа“, већ да су се „изборили за Републику Српску“, па оценио да је „Изетбеговић жалостан пример непоштовања Дејтонског устројства и предводник политичара који сматрају да Републику Српску треба уништити“

МИНИСТАР одбране Србије, Александар Вулин, изјавио је данас да „Република Српска није поклон, она је настала као српски одговор започетом понављању јасеновачког геноцида“.

Вулин је тако одговорио на изјаву лидера Странке демократске акције и потпредседника Дома народа Парламента Босне и Херцеговине, Бакира Изетбеговића, о Дејтонском споразуму.

Изетбеговић је у интервјуу за Радио Сарајево рекао да су Срби у БиХ Дејтонским споразумом „добили превише“ и да Србија и Република Српска треба да се, како је пренето, „оставе аспирација да деловима БиХ буде компензован евентуални договор о Косову“.

Он је оценио да би то водило у нове сукобе, а рекао и да „геноцид не може и неће бити награђен независношћу“.

Вулин је одговорио да „нису Срби добили у Дејтону ништа“, већ да су се „изборили за Републику Српску, а Србија је била уз њих, и као међународно призната држава могла је да преузме улогу гаранта и чувара Дејтонског споразума“.

Министарство одбране Србије је пренело да је Вулин оценио да је „Изетбеговић жалостан пример непоштовања Дејтонског устројства, али и предводник политичара који сматрају да Републику Српску треба уништити“.

„Сваки покушај рушења Дејтона и поништавања Републике Српске, имао би несагледиве последице“, упозорио је Вулин и оценио да „док СДА буде доживљавала Републику Српску као непријатеља, БиХ неће бити ни успешна ни функционална држава“.  

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар