РС и матица

Вулин: Свако угрожавање безбедности и мира у Српској уједно и угрожавање безбедности и мира у Србији

МИНИСТРИ УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА СРПСКЕ И СРБИЈЕ О САРАДЊИ И ОБУЦИ КАДРОВА

Фото: МУП Србије

  • Министар унутрашњих послова РС Драган ЛУКАЧ: Србија је пружила помоћ Српској у школовању полицијских кадрова. Примјер је полиграфиста који се обучава уз помоћ стручњака МУП-а Србије. Сарадња измећу специјалних антитерористичких јединица и жандармерије биће настављена путем заједничких вјежби и размјене опреме. Већ имамо сарадњу коњичких јединица – један број наших људи је прошао обуку заједно са коњичком јединицом МУП-а Србије“

МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач састао се данас у Бањалуци са министром унутрашњих послова Србије Александром Вулином.

Разговарано је о унапређењу сарадње те заједничкој обуци кадрова.

Два министра су разговарала о актуелним безбједносним темама у региону, мигрантској кризи, као и заједничкој борби против тероризма и свих видова криминалитета.

Лукач је рекао да је важна сарадња у области организованог криминала јер је неопходно спријечити криминалце у њиховом скривању од потјерница и заобилажењу закона.

Нагласио је да је борба против тероризма веома битна и да ће бити настављена размјена података.

Истичући да је на састанку договорен наставак успјешне сарадње и да је Србија пружила помоћ Српској када је ријеч о школовању полицијских кадрова, Лукач је нагласио да ће сарадња измећу специјалних антитерористичких јединица и жандармерије бити настављена путем заједничких вјежби и размјене опреме.

Можемо да рачунамо на помоћ МУП-а Србије и када је ријеч о обуци кадрова из Српске. Примјер је полиграфиста који се обучава уз помоћ стручњака МУП-а Србије. Такође, постоји и сарадња када је ријеч о коњичким јединицама – један број наших људи је прошао обуку заједно са коњичком јединицом МУП-а Србије“, рекао је Лукач на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је подсјетио да је формирана хеликоптерска јединица МУП-а Српске и да убрзо стиже први хеликоптер марке „амсад“, те навео да је екипа пилота и техничара завршила тромјесечну обуку у Русији а да сљедеће године стиже други, а потом и трећи хеликоптер. на основу потписаног уговора.

Лукач је најавио и потписивање уговора два министарства о заједничкој сарадњи и обуци пилота и техничара.

Спроводећи договор између председника Србије Александра Вучића и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика, сваки министар своју посету мора да учини свом народу и својој Бањалуци. Ја имам то задовољство и част да будем у Бањалуци као министар унутрашњих послова и истичем спремност за наставак сарадње и унапређење сарадње МУП-а Србије и МУП-а Републике Српске“, изјавио је Вулин.

Нагласио је да је свако угрожавање безбједности и мира у Српској уједно и угрожавање безбједности и мира у Србији.

Свака несрећа која се деси у Србији подједнако је несрећа за грађане Српске. Имамо обавезу да сарађујемо, да свакодневни живот учинимо безбедним и сигурнијим“, рекао је Вулин.

Ово је била прва званична посета Вулина откако је постао министар унутрашњих послова Србије.

(РТРС)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар