РС и матица

Вулин: Уверен сам да ће ова генерација српских политичара мирним путем ујединити Србе

МИНИСТАР УНУТРАШЊИХ ПСОЛОВА СРБИЈЕ НА КРАЈИШКОМ САБОРУ „КРУШЕДОЛСКА ЗВОНА“
  • „Веровали смо у две Југославије, да смо ослободили, поробљену јужнословенску браћу како је то речено у Нишкој декларацији. Веровали смо да ослобађамо и Хрвате и Словенце, а они су били слободни у Аустроугарској. Веровали смо у Другом светском рату да Хрвате ослобађамо од Хитлера, а они су били слободни у Независној Држави Хрватској“
  • „Верујем да ће српски свет који се ствара у сваком од нас, једног дана бити формализован. Више немамо права на неслогу и морамо да будемо једно или нас неће бити“

МИНИСТАР унутрашњих послова Србије Александар Вулин рекао је данас у Крушедолу да Србе неки највише воле да слушају кад пјевају тужне пјесме или пребројавају мртве, али не воле да чују да су Срби ту и да су јаки, као никад прије.

„Кад се ми Срби овако скупимо, онда неки воле да слушају како певамо тужне песме, кад пребројавамо своје мртве, воле да нас чују како нам је тешко и како нас боли, али не воле кад проговоримо, да смо ту и да смо јаки и да ћемо се ујединити“, рекао је Вулин, обраћајући се испред фрушкогорског манастира Крушедол на 16. Крајишком црквено-народном свесрпском сабору „Крушедолска звона“.

Он каже да неки не воле ни да чују када Срби упитају ко је побио дјецу на Петровачкој цести, али воле расправу и мржњу међу Србима.

Вулин је нагласио и да Република Српска није настала вољом великих сила, него потребом српског народа да се Јасеновац и геноцид никад више не понови.

Он је нагласио да из тих разлога Срби неће допустити никад и никоме да одлучује о њима умјесто њих самих и да неко други уређује будућност српске дјеце, како они мисле да треба.

„Нећемо допустити да нам неко говори којим писмом да пишемо, како нам се зове језик, кога да волимо и како да се Богу молимо“, нагласио је Вулин.

Фото: МУП Србије

Он је напоменуо и да је много пута српски народ мислио наивно увјерен да другима доноси слободу, да се Јасеновац неће понављати, а ћутао је о томе да неког не би увриједио.

„Веровали смо у две Југославије, да смо ослободили, поробљену јужнословенску браћу како је то речено у Нишкој декларацији. Веровали смо да ослобађамо и Хрвате и Словенце, а они су били слободни у Аустроугарској. Веровали смо у Другом светском рату да Хрвате ослобађамо од Хитлера, а они су били слободни у Независној Држави Хрватској“, рекао је Вулин.

Он је нагласио да се Србима због наивног вјеровања десила „Олуја“, Петровачка цеста, те да стога више никад не смију да ћуте и забораве имена убијене дјеце.

Вулин је истакао и да вјерује у потребу стварања српског свијета и да Срби прво треба да буду јединствен политички народ, а то значи да о најважнијим националним питањима одлуке доносе заједно.

Он је рекао да је увјерен да ће ова генерација српских политичара ујединити мирним путем Србе и да ће српски свијет који се ствара у сваком од нас, једног дана бити формализован.

„Више немамо права на неслогу и морамо да будемо једно или нас неће бити“, поручио је Вулин.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар