Скупштина РС

Човић: Уводе у игру „Остале“ као четврти народ – то никада нећемо прихватити

НА ПОСЕБНОЈ СЈЕДНИЦИ НС РС: „ИДЕЈА О БРИСАЊУ ЕТНИЧКОГ ПРЕДЗНАКА НЕ ОДНОСИ СЕ САМО НА ХРВАТЕ“
  • Било је пуно оних који су ме замолили да дођем, али и пуно оних који су ми рекли да не идем. Али изненадиће вас једна чињеница, када смо разговарали о Изборном закону БиХ, био сам у друштву међународних представника гдје су управо они сугерисали Изетбеговићу да дође овдје
  • БиХ одавно није правна држава, а и оно мало што функционише на нивоу БиХ, претвара се у представљање опције једног народа, а не како је по Уставу БиХ. То су разлози због којих данас имамо бременито стање на политичкој сцени БиХ. Немамо другог излаза него тражити заједничка рјешења кроз овакве разговоре
  • Отварати питање Устава је крајње ризично за све односе у БиХ. Морамо очувати мир у БиХ по сваку цијену. Боље у недоглед разговарати, него да пребројавамо жртве. БиХ може преживјети искључиво као земља три народа. Враћајучи повјерење међу народима, чувајте Републику Српску. Морам вас замолити, оставите довољно отзворена врата и за друга два конститутиувна народа у РС. Српску ћете најбоље заштитити, не само овдје, него је бранећи и у институцијама БиХ

ДРАГАН Човић, предсједник ХДЗ БиХ и предсједавајући Дома народа БиХ, обратио се посланицима Народне скупштине Републике Српске, у својству госта.

Човић је рекао да му је част што је одговорио на позив Чубриловића и Додика да дође у НСРС и „каже ријечи свима у Републици Српској“.

– Било је пуно оних који су ме замолили да дођем, али и пуно оних који су ми рекли да не идем. Али изненадиће вас једна чињеница, када смо разговарали о Изборном закону БиХ, био сам у друштву међународних представника гдје су управо они сугерисали Изетбеговићу да дође овдје – отрио је Човић.

Он је рекао да БиХ одавно није правна држава, а и оно мало што функционише на нивоу БиХ, претвара се у представљање опције једног народа, а не како је по Уставу БиХ.

– То су разлози због којих данас имамо бременито стање на политичкој сцени БиХ. Немамо другог излаза него тражити заједничка рјешења кроз овакве разговоре. Преважно је што смо разговарали о Изборном закону, иако сте ви мало учествовали у томе. Захваљујем вам јер сте дали шансу да се унутар ФБиХ покуша наћи договор, а с друге стране цијеним вашу мудрост. Свјесни чињенице да се не можемо договорити, избјегли сте одговорност – каже Човић.

Он је рекао да легитимно представљање можда данас не занима представнике РС, али да се може десити да их то једног дана занима.

– Међународни представници су донијели 950 одлука различитог садржаја да би БиХ функционисала. Без Инцковох закона, њих је 338 у БиХ. Смијењено је 187 особа. Све је то требало дати неку проточност – каже Човић.

Он је поручио да се дошло до „Дејтона 2″, али „можда ви то не видите некад“, говорећи о преговорима о изборној реформи који су вођени у Неуму.

– Идеја о брисању етничког префикса се тобоже односи на Хрвате, али то се не односи само на Хрвате. Дефиниција Венецијанске комисије је отприлике да члан Предсједништва БиХ буде „представник хрватског народа и свих других грађана“. То се односи онда и на све друге народе. Унутар хрватског народа ми ћемо око тога врло јасно одговорити. Такође, врло снажно се увео у игру и четврти народ, „остали“. То је увођење грађанске државе. То никада не можемо прихватити. Истини за вољу, господин Палмер је увијек говорио о представницима конститутивних народа – каже Човић.

Нагласио је да је императив очувати Устав БиХ.

– Отварати питање Устава је крајње ризично за све односе у БиХ. Морамо очувати мир у БиХ по сваку цијену. Боље у недоглед разговарати, него да пребројавамо жртве. БиХ може преживјети искључиво као земља три народа. Враћајући повјерење међу народима, чувајте Републику Српску. Колико сте емоција овдје изнијели, могу вам само замјерити. Морам вас замолити, оставите довољно отзворена врата и за друга два конститутивна народа у РС. Српску ћете најбоље заштитити, не само овдје, него је бранећи и у институцијама БиХ – каже Човић. 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар