Скупштина РС

Чубриловић: Ако Инцко жели одузимање повеља – за то није надлежна Скупштина РС

„ТА ПРИЗНАЊА НИЈЕ ДОДИЈЕЛИЛА СКУПШТИНА ВЕЋ ЊЕНО АД ХОК ТИЈЕЛО ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА“
  • Очекивања и прижељкивања неких политичара у БиХ из реда само једног народа, чији је, како се чини, портпарол високи представник, могу бити пуке жеље, али не и обавеза највишег законодавног тела у Републици Српској

ПРЕДСЈЕДНИК  Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да изјаве високог представника у БиХ Валентина Инцка не доприносе позитивним рјешењима у БиХ.

Истовремено је истакао да ће парламент Српске, ако буде сматрао да је то потребно, заузети став и одговорити на то.

Чубриловић је оцијенио да је ријеч о уношењу забуна у ионако узаврели јавни и политички простор Републике Српске и БиХ, које не доприносе стабилизацији и смиривању.

„Очекивања и прижељкивања неких политичара у БиХ из реда само једног народа, чији је, како се чини, портпарол високи представник, могу бити пуке жеље, али не и обавеза највишег законодавног тела у Републици Српској“, изјавио је Чубриловић за Танјуг након што је Инцко дао ултиматум Скупштини Републике Српске до маја одузме одликовања додијељена заслужним појединцима или ће Српска бити суочена са посљедицама.

Он је рекао да Инцко треба да та питања рјешава на основу права и законских чињеница, а никако да испуњава жеље појединих странака из реда једног народа.

Чубриловић је објаснио да повеље које помиње Инцко није додијелила Народна скупштина, већ одбор, као ад хок тијело парламента за обиљежавање 25 година њеног постојања.

„Инцко се никада није обратио ни за један разговор са представницима Народне скупштине Републике Српске да се додатно информише у вези тих ствари и, ако је хтио да одузме повеље, за то је надлежан неко други, а не Скупштина“, истакао је Чубриловић.

Високи представник за БиХ Валентин Инцко поново је запријетио да ће наметнути закон о забрани негирања геноцида у БиХ уколико до 11. јула не буде усвојен у парламенту БиХ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар