Скупштина РС

Чубриловић: Чувањем сјећања на епску голготу сарајевских Срба чувамо и истину и Српску

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА ОДБРАНЕ САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКЕ РЕГИЈЕ
  • Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић подсјетио да су у операцији Питон, која је почела 15. а окончана 28. јуна 1995. године, српски борци, иако бројчано и оружано много слабији, успјели да одбране територију Републике Српске и спријече њено пресјецање на сарајевском ратишту
  • Подсјетио да сарајевски Срби бранили своја огњишта и животе породица, а да су проглашени агресорима у властитом граду много прије него је рат и почео: „А у рату управо су они поднијели највећу жртву и зарад мира и РС послије потписивања Дејтонског споразума око 120.000 Срба морало је напусти своје куће и имања у сарајевским насељима Враца, Грбавица, Неџарићи, Илиџа, Вогошћа, Илијаш, Рајловац, Хаџићи, за која су крварили четири ратне године
  • Само у Илијашкој бригади Војске РС погинуло је 539 бораца, али је херојски издржала 20 офанзива. Посмртни остаци 480 погинулих бораца те бригаде пренесени су послије Дејтона на Војничко спомен-гробље на Сокоцу

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да Српска, њене институције и народ никада неће заборавити и наставиће да његују и чувају успомену на око 4.000 погинулих и више од 10.000 рањених бораца Сарајевско романијског-корпуса Војске Републике Српске, који су своје животе узидали у њене темеље.

Поводом обиљежавања Дана одбране Сарајевско-романијске регије, Чубриловић је подсјетио да су у операцији „Питон“, која је почела 15. а окончана 28. јуна 1995. године, српски борци, иако бројчано и оружано много слабији, успјели да одбране територију Републике Српске и спријече њено пресјецање на сарајевском ратишту.

„Била је то посљедња велика офанзива Армије БиХ пет мјесеци прије потписивања Дејтонског мировног споразума“, подсјећа предсједник Народне скупштине Српске у писаној изјави.

Иако су сарајевски Срби бранили своја огњишта и животе породица, истиче Чубриловић, они су проглашени агресорима у властитом граду и то много прије него је рат и почео.

„А у том рату управо су они поднијели највећу жртву и зарад мира и Републике Српске послије потписивања Дејтонског споразума око 120.000 Срба морало је напусти своје куће и имања у сарајевским насељима Враца, Грбавица, Неџарићи, Илиџа, Вогошћа, Илијаш, Рајловац, Хаџићи, за која су крварили четири ратне године“, навео је Чубриловић.

Он истиче да је то била велика жртва коју су поднијели за све у Републици Српској.

„Сталним сјећањем на епску голготу сарајевских Срба, ми чувамо истину и правду за све оне који су изгинули, понос и достојанство њихових породица, али и понос и достојанство свих нас“, навео је Чубриловић.

Он је подсјетио да је само у Илијашкој бригади Војске Републике Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 539 бораца, око 300 цивила међу којима 44 дјеце, али да су херојски издржали 20 офанзива.

„Посмртни остаци 480 погинулих бораца ове бригаде пренесени су послије Дејтона на Војничко спомен-гробље на Сокоцу“, подсјећа Чубриловић и указује да су они платили највишу цијену стварања Републике Српске и опстанка српског народа и да се никада не смије дозволити да на ту жртву падне заборав.

Он указује да се заједно, сложно и одговорно мора наставити путем развоја и прогреса Републике Српске, јер то је дуг који према свима који су за Републику дали највише што су имали и што су могли.

„Да није било њих, не би данас било ни нас. Нека им је вјечна слава и хвала!“, навео је предсједник Народне скупштине Републике Српске.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар