Главно Скупштина РС

Чубриловић: Да позовем тужилаштво и питам за случај Драгичевић – то би се сматрало мијешањем

УКАЗАО ДА АНКЕТНИ АДБОРИ НЕМАЈУ ПРАВО ДА СЕ УПУШТА У КБАЛИФИКОВАЊЕ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА
  • Предсједник НС РС нагласио да и владајућа већина и опозиција у Скупштини траже да Окружно тужилаштво Бањалука случај страдања Давида Драгичевића доведе до краја: „Интересује нас само истина и ништа друго, а надлежно тужилаштво јавност мора информисати о стварним чињеницама“

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је Срни да Анкетни одбор, нити било ко други, изузев надлежног тужилаштва, нема право да врши квалификацију било ког кривичног дјела, што се односи и на случај трагичног страдања младића Давида Драгичевића.

„Да смо ушли у доношење закључака којим се изражава основ сумње у постојање кривичног дјела, без обзира да ли је та квалификација да је ријеч о самоубиству или убиству, ми бисмо изашли изван законских оквира и прекршили члан 70 Устава којим су стриктно дефинисане надлежности Народне скупштине“, појаснио је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине је поновио да би прихватање извјештаја Анкетног одбора којим се квалификује дјело јасно увело Народну скупштину у вануставно дјеловање јер је Анкетни одбор, као њено тијело, ненадлежан орган за квалификације те врсте.

„Члан 99 Пословника Народне скупштине прецизно дефинише образовање и надлежности анкетног одбора. У ставу два тог члана пише – Анкетни одбор не може вршити истражне или друге судске радње“, појаснио је Чубриловић.

Он је додао да извјештај Анкетног одбора не садржи све елементе из одлуке о његовом образовању којом је обавезан да затражи од свих релевантних институција извјештаје, неопходне податке, обавјештења, као и да прибави потребне изјаве појединаца, а све су циљем креирања што потпунијег извјештаја.

„Ако се сагледа све наведено, јасно је да предложеним закључцима Анкетни одбор излази из надлежности, чиме се угрожава независност и самосталност правосудних органа у односу на законодавну и извршну власт у Српској“, навео је Чубриловић.

Он је нагласио да и владајућа већина и опозиција у Народној скупштини Републике Српске траже да Окружно тужилаштво Бањалука случај страдања Давида Драгичевића доведе до краја.

„Интересује нас само истина и ништа друго, а надлежно тужилаштво јавност мора информисати о стварним чињеницама“, додао је Чубриловић.

Коментаришући незваничне наводе да је Окружно тужилаштво Бањалука у петак, 29. јуна, квалификовало случај страдања Давида Драгичевића, Чубриловић је рекао да нема званичну потврду о томе.

„Тврдње да је надлежно тужилаштво завршило истрагу и квалификовало дјело су незваничне. Ми до данас немамо потврду да се то догодило. Као предсједник Народне скупштине немам право да зовем тужилаштво и питам за наведени случај или да нешто провјеравам јер би се то сматрало као притисак на правосуђе. Сачекаћемо званичне информације, а до тада било би неозбиљно упуштати се у полемику о тој теми“, закључио је Чубриловић.

Народна скупштина Репuблике Српске синоћ је завршила расправу о извјештају Анкетног одбора о страдању Давида Драгичевића.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар