Скупштина РС

Чубриловић: Држање правосуђа БиХ поводом Добровољачке чини суживот у њој немогућим и излишним

ИСТРАГА ТОГ ЗЛОЧИНА БИЛА СТОПИРАНА 2012. ОДЛУКОМ „МЕЂУНАРОДНОГ ТУЖИОЦА“ ЏУДА РОМАНА
  • Предсједник Народне скупштине РС Недељко ЧУБРИЛОВИЋ: Невјероватно да јавност и породице жртава три године од пресуде Уставног суда БиХ немају званичне информације о томе да ли је поново отворена истрага о злочину над војницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву
  • „Пракса рада правосудних институција у БиХ, нажалост, показује да се преко оптужница и пресуда покушава дефинисати карактер самога рата у БиХ по којем би искључиво Срби требало да буду одговорни, а Бошњаци амнестирани. Зато између осталог, нагласио је Чубриловић, нема ни оптужница ни пресуда за ратни злочин у Добровољачкој

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да правосуђе у БиХ ради селективно, те да је доказ за то ратни злочин над војницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године.

Чубриловић је навео да је невјероватно да јавност и породице жртава три године од пресуде Уставног суда БиХ немају званичне информације о томе да ли је поново отворена истрага о злочину над војницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, у предмету једног од првих ратних злочина почињених у грађанском рату у БиХ.

Он је истакао да незваничне потврде о томе да је истрага отворена постоје, али да се Тужилаштво никада јавно о томе није изјаснило, нити је до данас подигло оптужницу у предмету „Добровољачка“, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

У саопштењу се подсјећа да је Уставни суд БиХ 17. јануара 2018. године прихватио апелације Богдане Томовић, мајке Здравка Томовића, и Гордане Гвозденовић, сестре Обрада Гвозденовића, војника ЈНА који су убијени 2. маја 1992. године у Добровољачкој улици, те наложио Тужилаштву БиХ да у року од три мјесеца одговори на приговоре породица Томовић и Гвозденовић и изјасни се због чега је истрага у случају „Добровољачка“ стопирана одлуком некадашњег међународног тужиоца Џуда Романа 2012. године.

„Тужилаштво БиХ, упркос одлуци Уставног суда, али и Кривичном закону ове земље, остало је нијемо на ратни злочин почињен над невиним војницима у повлачењу од 1992. године до данас. Управо та селективна правда и покушаји да се само један народ пресудама Суда БиХ и оптужницама Тужилаштва БиХ учини одговорним за све страхоте рата у овој земљи, чине суживот у њој немогућим и излишним“, навео је Чубриловић, поводом 29 година од злочина у Добровољачкој.

Недељко Чубриловић

Он је истакао да је свакоме јасно да се чека да и жртве и свједоци, али и починиоци тог, као и многих других злочина над ЈНА и српским народом у БиХ, окончају живот природним путем и да се истраге затворе без судских епилога, подсјећајући на недавну смрт једног од осумњичених за злочин у Добровољачкој – генерала такозване Армије БиХ Јована Дивјака.

„Свима је потпуно јасно да је управо правосуђе у БиХ најодговорније за чињеницу да овдје никада није и да неће доћи до враћања повјерења између у грађанском рату сукобљених страна“, навео је Чубриловић.

„Као што сам више пута рекао, пракса рада правосудних институција у БиХ, нажалост, показује да се преко оптужница и пресуда покушава дефинисати карактер самога рата у БиХ по којем би искључиво Срби требало да буду одговорни, а Бошњаци амнестирани. Зато, између осталог, нема ни оптужница ни пресуда за ратни злочин у Добровољачкој“, указао је Чубриловић.

Навршило се 29 година од злочина над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, гдје су их 2. и 3. маја 1992. године, док су се мирно повлачили, напале „Зелене беретке“ и Територијална одбрана такозване РБиХ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар