Скупштина РС

Чубриловић: Име и дјело Момчила Крајишника остаће вјечно у српској историји

ЈЕДАН ОД КЉУЧНИХ СТВАРАЛАЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УМРО ОД ПОСЉЕДИЦА ИНФЕКЦИЈЕ КОРОНА ВИРУСОМ
  • Предсједник Народне скупштине РС Недељко ЧУБРИЛОВИЋ у телеграму саучешћа породици: Име Момчила Крајишника, као првог предсједника Скупштине српског народа у БиХ, потом првог предсједника НС РС и првог српског члана Предсједништва БиХ, неизбрисиво је записано у историји ове земље.  Живјеће у српској историји, у култури сјећања и у нашим мислима. Нека му је вјечна слава и Бог да му душу прости

КOМЕМОРАЦИЈА поводом смрти Момчила Крајишника, у организацији Народне скупштине Републике Српске, биће одржана у сриједу 16. септембра у 11 часова у Културном центру Бански двор у Бањалуци.

Крајишник је преминуо јутрос од посљедица вируса корона, након што је због инфекције овим вирусом са обостраном упалом плућа 30. августа примљен на Клинику интензивне медицине УКЦ-а РС.

Био је први предсједник Народне скупштине Републике Српске од 24. октобра 1991. до 14. септембра 1996. године.

Од 1996. до 1998. године био је први члан Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је:  

Име и дјело Крајишника остаће уписани у српској историји као предсједника првог сазива Народне скупштине који је утемељио Српску, донио први Устав, законе, основао органе и институције, од Предсједништва, Владе, Војске Републике Српске, новинске агенције до прве јавне радио-телевизије“, наводи се у телеграму саучешћа који је Чубриловић у име Народне скупштине и своје упутио породици Крајишник.

Он је нагласио да је Народна скупштина, којом је предсједавао Крајишник, у најтежим временима по српски народ, стварала услове за функционисање државе, доносила важне одлуке и разматрала мировне планове, саопштено је данас из Народне скупштине Репбулике Српске.

Као први српски члан послијератног Предсједништва БиХ, досљедан и принципијелан у одбрани интереса Републике Српске, Крајишник је учинио све да договори о формирању првих институција, докумената, валуте, симбола, дипломатско-конзуларне мреже и свих осталих сегмената везаних за установљење и рад заједничких институција буду донесени и спроведени уз уважавање Српске, у складу са Дејтонским мировним споразумом“, написао је Чубриловић у телеграму саучешћа.

Он истиче да је Крајишник био чврст и бескомпромисан и током суђења у Хашком трибуналу, а досуђену казну је часно одслужио и вратио се јак и досљедан какав је и отишао у Хаг јер је знао да је суд Божји изнад земаљских судова.

Знамо да су ријечи само утјеха породици када изгуби ближњег, али на понос остаје чињеница да је име Момчила Крајишника, као првог предсједника Скупштине српског народа у БиХ, потом првог предсједника Народне скупштине Републике Српске и првог српског члана Предсједништва БиХ, неизбрисиво записано у историји ове земље. Први предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник живјеће у српској историји, у култури сјећања и у нашим мислима. Нека му је вјечна слава и Бог да му душу прости!“, наводи се у телеграму саучешћа.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар