Скупштина РС

Чубриловић: Неки би да измјенама Дејтона остваре своје ратне циљеве, али то се неће догодити

„ДЕЈТОНСКИ СПОРАЗУМ ЈЕ ДОВОЉНО ШИРОК ОКВИР ЗА НАПРЕДАК СВИХ У БиХ“
  • „Протекла година била је изузетно тешка и изазовна, због пандемије вируса корона, али Српска може бити поносна на чињеницу да је њен здравствени систем издржао тај удар, те што је Влада својим брзим мјерама успјела да ублажи ударац на привреду и да сачува посао многим грађанима“
  • „И у години пандемије радили смо боље од свих парламената у региону. Усвојили смо 45 закона, буџет, два ребаланса буџета…“

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић најавио је да ће 30 година Народне скупштине Српске сљедеће године бити обиљежено свечано и достојанствено, како и приличи тако важном јубилеју.

Чубриловић је оцијенио да је протекла година била изузетно тешка и изазовна, због пандемије вируса корона, али да Српска може бити поносна на чињеницу да је њен здравствени систем издржао тај удар, те што је Влада својим брзим мјерама успјела да ублажи ударац на привреду и да сачува посао многим грађанима.

Он је истакао да се Република Српска, као и цијели свијет, суочила са до сада непознатом ситуацијом пандемијом вируса корона, те да је било неопходно да се прогласи ванредно стање.

„У том тренутку нисмо знали са чим се боримо. Морали смо да сачувамо наш здравствени систем како би могао да пружи помоћ грађанима који су обољели и успјели смо у томе“, рекао је Чубриловић у интервјуу за „Глас Српске“.

Он је напоменуо да је тај први удар био веома јак и свима непознат, те да је питање, да нису тада уведене мјере, да ли би ситуација била много гора него данас.

„Огромна одговорност дата је у руке предсједника Републике Жељке Цвијановић, али све уредбе са законском снагом које је донијела касније су потврђене у парламенту, што додатно потврђује да су доношене добре одлуке“, рекао је Чубриловић.

Он је навео да је у протеклој години Народна скупштина одржала пет редовних и осам посебних сједница, те да је парламент укупно засиједао 37 дана.

„Овим смо и у години пандемије радили најбоље од свих парламената у региону. Када је ријеч о законодавном дијелу, усвојили смо 45 закона, буџет, два ребаланса буџета, а у оквиру тематског дијела усвојили смо 61 тематску цјелину међу које спадају и изјашњавања о изјавама члана Предсједништва БиХ из Републике Српске о одлукама које је прогласио веома штетним по виталне интересе Српске, као и одлука о проглашењу ванредног стања за територију Републике Српске, одлука о укидању ванредног стања, те потврђивање свих аката које је донио предсједник Републике за вријеме ванредног стања“, навео је Чубриловић.

Он је изразио увјерење да ће у Народној скупштини бити стабилна двотрећинска већина у случају да српски члан Предсједништва БиХ покрене вето за заштиту виталног интереса Републике Српске, иако је ДНС прешао у опозиционе редове, те да ниједна странка са сједиштем у Републици Српској не би требала ту да калкулише, а ако и покуша, грађани ће знати то да казне на изборима.

Чубриловић је оцијенио да је нови Пословник, који је ступио на снагу ове године, учинио рад парламента ефикаснијим, а да није угрозио демократска права народних посланика да изнесу своје ставове.

„Нови Пословник омогућио је да се мање времена троши на беспотребне ствари, као што су реплике и бесконачно трајање повреде Пословника, које је веома често било злоупотребљавано како би се отежао рад парламента“, напоменуо је Чубриловић.

Коментаришући обиљежавање 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, он је напоменуо да никада сви народи нису били презадовољни дејтонским рјешењима, али да је сагласан да су у посљедње вријеме захтјеви за његову ревизију постали изузетно агресивни.

„Инсистирањем на измјенама Дејтона неки покушавају данас, 25 година након његовог потписивања, да остваре своје ратне циљеве, али то се неће догодити. Дејтонски споразум је довољно широк оквир за напредак ове земље и свих њених народа. Република Српска неће дозволити никакве измјене Дејтона, а сигуран сам ни Србија, ни Хрватска, које су његови гаранти и потписници, а ни свијет није униполаран као прије 25 година“, рекао је Чубриловић.

Када је ријеч о укупним политичким односима унутар БиХ, он је рекао да је тужно то што се људи не окрену будућности, подизању привреде, економској сарадњи, заустављању одласка младих.

„Умјесто тога, врте се у зачараном кругу ратних тема и оптужби. И искрено ћу рећи да у томе предњаче неке странке у Федерацији БиХ. Рат у њиховим главама, нажалост, још траје, а и то је један од разлога зашто људи напуштају ову земљу“, рекао је Чубриловић.

Чубриловић је рекао да је задовољан и резултатима које је странка на чијем је челу Демос постигла ове године, с обзиром да је први пут изашла на изборе.

„Задовољни смо резултатом који је показао да су наши људи на терену добро радили свој посао. Наравно, нисмо задовољни резултатима у свим срединама пођеднако и на томе ћемо радити до општих избора, те ћемо јачати странку на цијелој територији Српске“, рекао је Чубриловић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар